Comisarul şef Toma Rus, poate cel mai bogat poliţist român, nu se mulţumeşte cu statutul de pensionar.  Averea sa se ridică la sume astronomice, care depăşesc milioanele de euro şi a fost anchetat de către procurorii DNA şi de către ANI cu privire la modul în care a dobândit bunurile pe care le deţine.  Chiar şi iesit la pensie, Toma Rus mai vrea să mai ciupească ceva bănuţ, de aceea şi-a înfiinţat un SRL prin care urmăreşte persoane la cererea prietenilor săi interlopi.

Afaceri cu spionaj

Pentru a nu ieşi definitiv din peisajul oamenilor de vază ai Clujului, Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj, şi-a deschis o afacere la limita legi. Situată pe strada Dorobanţilor la numărul 21, firma SC RTV Detectiv SRL oferă servicii de detectivi particulari contra cost, soţilor care-şi suspectează partenerele sau amantele. După cum aţi ghicit, numele vine de la Rus Toma Vasile, iar tot el apare ca administrator şi ca unic asociat. Cu alte cuvinte, Toma Rus, pe care toată lumea îl ştie numai “de bine”, s-a gândit să-şi procure o nouă jucărie prin care să-şi poată spiona adversarii sau concurenţii prietenilor săi. Vom reveni cu mai multe detalii despre activitatea firmei în cauză, deocamdată rezumându-ne a vă prezenta cam ce gen de bani învârte cel mai bogat poliţist din ţară.

Case şi terenuri lui Tomiţă

Conform declaraţiei de avere a comisarului-şef Toma Rus depusă în 15.10.2007, averea comisarului Toma Rus nu a suferit foarte multe modificări faţă de cea precedentă. Astfel, în momentul de faţă el deţine două terenuri, unul în intravilanul comunei Recea Cristur de 13.697 mp şi unul agricol de 84.800 mp în satul Căprioara. Totodată, în declaraţia de avere se precizează că el mai are şi un apartament de 203 mp în Cluj-Napoca şi o casă de locuit de 505 mp în satul Căprioara. Conform aceleiaşi declaraţii de avere, el mai deţine şi bijuterii în valoare de 35.000 RON. La capitolul salarii, în declaraţia de avere, Toma Rus a trecut suma de 84.164 RON, reprezentând salarul aferent anului 2006 obţinut în urma ocupării postului de director adjunct la DGCCOA. De asemenea, soţia sa Rus Zoia a obţinut în acelaşi an 6000 RON, reprezentând salariul de la farmaciile familiei. Mai departe, conform aceleiaşi declaraţii de avere, Rus Zoia a încasat dividente de 208,506 RON în urma profitului obţinut de “companiile” pe care le deţine.

Ciudăţenii marca Toma

Totuşi, ciudăţenia privind averea lui Toma Rus apare când comisarul declară veniturile pentru închirierea apartamentului de pe Calea Dorobanţilor nr. 21. În declaraţia de avere din 5.10.2005, familia Rus a obţinut peste 80.000 RON din închirierea respectivului imobil. Totuşi, în ultima declaraţie de avere, publicată în octombrie 2007, Rus declară că a obţinut doar 40.000 RON în urma închirierii respectivului spaţiu. Mai departe, tot în ultima s-a declaraţie de avere, Toma Rus a declarat că a vândut un spaţiu comercial către firma SC Frigo Transilvania SRL pentru suma de 50.000 euro.

Farmacii de milioane

Chiar dacă statutl poliţistului interzice ca angajaţii din structurile speciale a  MIRA să deţină firme, Toma Rus face rabat de la această regulă. În momentul de faţă Toma Rus deţine participaţiuni la trei societăţi, Viafarm SRL, Viafarm Doi SRL şi Viafarm Trei SRL. Conform paginii electronice a Ministerului Finanţelor, în anul 2006 Viafarm SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 5.3 milioane lei şi un profit de aproape 300.000 RON. Totodată, conform ultimului bilanţ depus, Viafarm SRL a avut datorii totale de peste 1.8 milioane lei. A doua societate a comisarului, Viafarm Doi SRL o duce mult mai prost. Astfel, conform ultmului bilanţ, Viafarm Doi SRL a avut o cifră de afaceri de aproape 340.000 RON, dar n-a avut profit. Mai mult, societatea a înregistrat datorii de aproape 120.000 RON. A treia societatea, Viafarm Trei SRL nu “produce” nimic, înregistrând doar datorii şi pierderi.

Avere la control

Averea fostului şef al BCCO Cluj face obiectul unui amplu dosar de urmărire penală. Gazeta de Cluj a prezentat pe larg în materialele publicate faptul că averea lui Toma Rus nu ar fi fost obţinută în cele mai legale condiţii. Astfel, concret, Toma Rus a închiriat de la societatea Piscicola un spaţiu situat în centrul municipiului, la un preţ derizoriu, pe care mai apoi la subînchiriat, dar şi faptul că acesta a beneficiat de o locuinţă de la Primărie pe care a închiriat-o unei societăţi. În momentul de faţă procurorii anticorupţie anchetează dacă această afacere a îndeplinit condiţiile locale. Inspectorii IGP au demarat, la finele lunii septembrie 2006, o ancheta cu privire la modul în care societatea Viafarm SRL, patronată de Zoia Luminiţa Rus, soţia lui Toma Rus, a închiriat un spaţiu comercial de 67,77 mp de la societatea Piscicola din Cluj-Napoca. Precizăm că spatiul respectiv a fost subînchiriat Băncii Transilvania. Pentru spaţiul în cauză, situat în centrul Clujului, Viafarm, farmacia soţiei lui Toma Rus, plăteşte o chirie lunară către "Piscicola" în valoare de 980 de lei (9,8 milioane de lei vechi) pe lună, susţinea directorul SC "Piscicola", Dorin Mărginean. Acelaşi spaţiu a fost însă închiriat de "Viafarm" Băncii Transilvania pentru 18 euro/metru pătrat, potrivit declaraţiei lui Toma Rus. Ceea ce înseamnă o chirie lunară de 4380 lei noi, pentru spaţiul iniţial. În realitate, suma încasată de Toma Rus doar din această afacere este cu mult mai mare, deoarece suprafaţa utilă a spaţiului a fost dublată prin extinderea unor ziduri

După DNA a urmat ANI

ANI a sesizat Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca în vederea cercetării fostului şef de la crimă organizată, Toma Rus . Acesta a declarat de-a lungul anilor venituri diferite de cele reale, inclusiv în ceea ce o priveşte pe soţia să, şi a uitat pe parcurs vreo două maşini şi două spaţii comerciale. Toma Rus a fost anchetat cu ceva timp în urmă şi de DNA, printre altele pentru corupţie şi şantaj.
   
 Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate, în bază prevederilor Legii nr. 144/2007, în vederea efectuării de cercetări faţă de Toma Rus, fost subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, sub acuzaţia de fals în declaraţii. În prezent dosarul a fost trimis spre cercetare Inspectoratului de Poliţie Judeţean.
 Potrivit ANI, Toma Rus a trecut mai multe date greşit în declaraţia să de avere, informează Mediafax. În primul rând, a declarat venituri mai mari decât cele pe care le avea în realitate. Iar veniturile declarate ale soţiei sale sunt de zece ori mai mici decât cele reale. În al doilea rând, două maşini declarate în 2005 dispar în declaraţiile ulterioare şi nu apăr nici la categoria de bunuri vândute.
   
 Deoarece aspectele prezentate constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul Rus Toma Vasile a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţă de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de ANI. Acesta precizează că activitatea de verificare a averii dobândite în perioadă exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc.
 
 ”Date ce nu corespund realitatii”
 
 În comunicat se menţionează că investigaţia în cazul lui Toma Rus a fost demarată în primăvară anului trecut în urmă unei sesizări a Asociaţiei 22 Decembrie din Baia Mare. Inspectorii de integritate au identificat, în urmă verificărilor, o serie de date ce nu corespund realitatii” în declaraţiile de avere ale fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate. În comunicat se arată că între 2005 şi 2009 informaţiile din declaraţiile depuse periodic sunt incomplete şi inexacte.
   
 La începutul lui 2009, Rus a declarat că în anul anterior a câştigat 91.345, când venitul sau a fost de fapt de 88.008 lei, arată comunicatul ANI. Şi în legătură cu veniturile soţiei sale Toma Rus a inclus informaţii incorecte în declaraţia de avere. În 2007 declară că soţia să a câştigat 208.506 lei, dar de fapt a obţinut doar 178.000 de lei, iar câteva luni mai târziu a menţionat că veniturile acesteia au fost de 31.705 lei, când soţia să a realizat un venit de 248.221 de lei.
   
 Într-o declaraţie din noiembrie 2004, Toma Rus avea două maşini, un Opel Vectra din 1994, dobândit în 1997, şi un Audi A4 din 2002 dobândit în 2003.

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.