In Romania exista sase societati comerciale care sunt interesate de exploatarea aurului, iar toate firmele sunt controlate de societati sau off-shore-uri straine. Majoritatea firmelor romanesti care au cerut licente de exploatare/explorare Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) au aplicat pentru exploatari de nisip si pietris. Revenind la exploatarile auro-argentifere, societatile care detin dreptul de a cauta metale pretioase nu au raportat nici un gram de aur pentru anul trecut, insa, conform purtatorului de cuvant al Agentiei, cei care detin licente de exploatare pentru zacaminte aurifere platesc redeventa indiferent daca scot sau nu aur.

Conform ultimului raport al Consiliului Mondial al Aurului, in mod paradoxal, chiar daca toata lumea vorbeste de criza, cererea de bijuterii a crescut, ceea ce a dus si la cererea de aur. Conform raportului mentionat, in 2010, cererea de aur a crescut cu 9%. Cea mai mare crestere a avut loc pe piata bijuteriilor din aur, cererea anului trecut ajungand la aproape 300 de tone de aur, cu 17% mai mare decat in 2009. Raportat tot la nivel mondial, Romania se situeaza pe locul 31, cu o rezerva bancara de circa 100 de tone de aur. Cu toate acestea, majoritatea licentelor active de exploatare eliberate de ANRM sunt eliberate pentru productia de nisip si pietris. La nivel national, ANRM a acordat pana acum sase licente pentru exploatarea si explorarea minereurilor auro-argentifere, insa nici una dintre societatile care au cerut aceasta licenta nu au inceput sa scoata bani din zacaminte.
 
Toate firmele care au primit dreptul de a exploata sau explora zacamintele cu metale pretioase din Romania sunt detinute de off-shore-uri sau concerne straine, astfel ca, dupa ce se va incepe scoaterea din pamant a aurului, statul roman va primi doar redeventa pentru zacamintele concesionate, adica o suma infima raportata la castigurile pe care le vor avea companiile investitoare.
 
Printre principalii beneficiari a zacamintelor auro-argentifere se numara Gold Corporation, consortiu care a obtinut licente de explorare prin Rom Aur (la Baisoara) si de exploatare prin Rosia Montana Gold Corporation (la Rosia Montana).
SC Samax Romania a obtinut o licenta de explorare pentru un zacamant la Rovina (judetul Hunedoara), SC Romaltyn Exploration a obtinut trei licente de explorare in judetele Maramures si Satu Mare, SC Deva Gold Certeju de Sus a obtinut o licenta de exploatare in judetul Hunedoara, iar SC Mineral Mining o licenta de exploatare in judetul Bihor.
Muntii nostri aur canadian, rus si britanic poarta
In momentul de fata, cele doua societati care, in mod practic, ar putea incepe sa exploateze zacamintele auro-argentifere sunt Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation, care apartin aceluiasi concern, Gold Corporation din Canada. Insa, conform unor date, firmele nu pot incepe sa produca din cauza avizelor necesare. Dupa explorare se face studiul de fezabilitate, iar dupa obtinerea licentei de exploatare trebuiesc obtinute o serie de avize. Licenta de exploatare este doar un act conditionat de respectarea legilor. Daca ANRM emite licenta de exploatare, companiile interesate trebuie sa obtina o alta serie de licente si avize necesare.
 
SC Romaltyn Mining, firma care are licenta de explorare a zacamintelor auro-argentifere, este detinuta de un off-shore din Marea Britanie (Romaltyn LTD) si este administrata de Gray Sean Duncan. Pana ca acest off-shore sa detina pachetul de actiuni, compania era detinuta de  Kazakh Gold Group Limited, o societate controlata de miliardarul rus Mihail Prokhorov (46 de ani), cel mai bogat rus (conform publicatiei “Forbes”) si apropiat al premierului rus Vladimir Putin. Anul trecut, Prokhorov si-a anuntat intentiile de a incepe exploatarea minelor prin cianurare. De exploatarile de aur din Baia Mare se leaga si scandalul deversarilor din anul 2000, cand aproximativ 100.000 de metri cubi de steril si cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozanta si au ajuns in raul Tisa.
 
SC Samax Romania, care cauta aur in perimetrul Rovina din judetul Hunedoara, este detinuta de off-shore-ul britanic Societatea Samax Romania Ltd si este administrata de Alexandru Nicolici, care face parte din consiliul de conducere al unui alt concern canadian, Carpathian Gold Inc.
Singura societate romaneasca care ar putea exploata aur este Mineral Mining, detinuta de Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia, insa, in urma problemelor pe care le-a avut cu neplata salariilor si a datoriilor catre stat, societatea a intrat in insolventa si se indreapta spre faliment.
Romanul de aur
 
Unul dintre putinii romani implicati in afacerile cu aur din Romania este Vasile Frank Timis, unul dintre fondatorii Gabriel Resources. El figureaza, alaturi de Dinu Patriciu, in Top-ul “Forbes” al miliardarilor lumii, pe locul 1057. Companiile lui (African Minerals, African Petroleum Corp si International Petroleum) se ocupa de extractia de titei si gaze naturale in estul Kazahstanului. Timis s-a nascut in Romania si a inceput sa lucreze in industria miniera din Australia de Vest, de la varsta de 16 ani. Rezident la Londra, are un trecut controversat pentru ca una dintre companiile lui, Regal Petroleum, listata la Bursa din Londra, a fost amendata de autoritatile britanice cu aproape un milion de dolari, in 2009, pentru emiterea unor declaratii de inducere in eroare cu privire la rezervele sale de petrol. Timis detine doua avioane Bombardier Challenger 604, se arata in “Forbes”.
Lista firmelor care detin licente de exploatare/explorare a mineralelor auro-argentifere:
Perimetru            Judet            Agent economic
Baisoara            Alba            Rom Aur
Baisoara            Cluj            Rom Aur
Rovina            Hunedoara        Samax Romania
Alunis            Maramures        Romaltyn Exploration
Poprad            Maramures        Romaltyn Exploration
Camarzana            Satu Mare        Romaltyn Exploration
Rosia Montana        Alba            Rosia Montana Gold Corporation
Certej                Hunedoara        Deva Gold SA
Baita Bihor            Bihor            Mineral Mining                
Ce primeste statul de pe urma tonelor de aur?
– Taxa anuala pentru activitatea de explorare se stabileste la 10 lei/kilometru patrat. Aceasta se dubleaza dupa 2 ani si devine de 5 ori mai mare dupa 4 ani.
 
– Taxa anuala pentru activitatea de exploatare se stabileste la 2.500 lei/kilometru patrat.
Redeventa miniera cuvenita bugetului de stat se stabileste la o cota procentuala din valoarea productiei miniere, dupa cum urmeaza:
– o cota de 2% pentru carbuni, minereuri feroase, neferoase, aluminiu si roci aluminifere, metale nobile, radioactive, pamanturi rare si disperse, pietre pretioase si semipretioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale si pentru gazele care le insotesc (gaze necombustibile, namoluri si turbe)
Conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, din cele 107 tari ale clasamentului, Romania are o rezerva bancara de aur de 103,7 tone de aur si se situeaza pe locul 31. Primele locuri sunt ocupate de America (8.133,5 tone) si Germania (3.408,3 tone).
 
Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.