Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a declarat că nu poate fi vorba despre un conflict constituţional generat de faptul că premierul Dăncilă nu a anunţat preşedintele privind delegarea atribuţiilor pe perioada absenţei sale, întrucât astfel de chestiuni vizează doar bunele practici între instituţii.

„În niciun caz (nu este vorba de un conflict, n.r.), Curtea Constituţională nu este chemată să rezolve orice neînţelegere între decidenţii politici sau administrativi ai ţării. Curtea Constituţională are un mandat constituţional şi se pronunţă pe conflicte de competenţă, restul sunt bune practici şi colaborarea loială între instituţiile statului. Nu trebuie să reglementăm nici legea şi nu trebuie să intervină CCR atunci când, spre exemplu, premierul se deplasează pentru o jumătate de zi acasă. Sunt chestiuni care ar trebui rezolvate pe colaborarea loială între autorităţile statului. Din păcate, conflictul acesta politic, care este generat în special de atitudinea preşedintelui României, implică Curtea Constituţională în astfel de situaţii, ceea ce este de nedorit. Nu poate fi vorba de un conflict, atâta vreme cât premierul a plecat în vacanţă. Care ar fi conflictul, ce s-a blocat la nivelul funcţionării instituţiilor statului? Absolut nimic, este vorba de bune practici politice şi administrative şi de colaborarea între instituţiile statului”, a declarat pentru mediafax.ro  fostul judecător CCR, Toni Greblă.

Precizările vin după ce Klaus Iohannis a cerut, vineri, Curţii Constituţionale să soluţioneze un conflict juridic între premier şi preşedinte, după ce Viorica Dăncilă şi-a delegat atribuţiile în perioada 6-13 august, preşedintele considerând că premierul trebuie să îşi exercite în permanenţă funcţia sau să anunţe delegarea.

„Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru”, se arată în sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Citește și: Iohannis se plânge la CCR că Dăncilă nu l-a informat că pleacă în concediu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here