Proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) conţine prevederi îngrijorătoare, deoarece procurorul general ar putea fi cel care deţine controlul asupra deschiderii unui dosar penal pe numele unui magistrat. „Este extrem de grav”, a spus avocatul Adrian Toni Neacşu, fost magistrat.

„Revenim înainte de 2004 când nu se putea deschide un dosar penal pentru un procuror sau un judecător din România. Era o lege veche. În 2004-2005, pe fondul negocierilor pentru aderarea la UE, în mod obligatoriu am renunţat la imunitatea magistraţilor. În momentul de faţă, nu facem decât să revenim la ceea ce era retrograd la vremea aceea. Pe de altă parte, practic, se dă drept asupra judecătorilor şi procurorilor unui singur om şi anume, procurorului general, care este un procuror numit exclusiv politic, adică la simpla dorinţă a Ministrului Justiţiei, care este om politic. Este extrem de grav să pui la dispoziţia unui om numit politic, fie el şi procuror general, o atât de mare putere”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Toni Neacşu, fost judecător şi membru CSM.

Şi magistraţii critică proiectul Ministerului Justiţiei pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) spune că, încă de la înfiinţare, secţia a fost ţinta unor campanii de dezinformare şi nici măcar nu i s-a dat şansa să funcţioneze la parametrii normali. Structura a fost atacată, spun magistraţii, astfel încât judecătorii şi procurorii care comit abuzuri să nu fie traşi la răspundere.

Mai mult, AJADO îl acuză pe ministrul Cătălin Predoiu că încearcă să manipuleze instituţiile europene pentru a susţine desfiinţarea SIIJ.

„Acţiunea ministrului justiţiei Cătălin Predoiu de a manipula CJUE, magistraţii şi opinia publică în scopul susţinerii desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este o operaţiune de dezinformare pe plan intern şi extern fără precedent în istoria post-comunistă a României, similară acţiunilor Serviciului “D” – Dezinformare din cadrul fostei Securităţi comuniste”, se arată într-un comunicat al AJADO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here