Capitala Tineretului prin intermediul Federației Share și în colaborare cu Grupul Pont au dezvoltat un proiect de bugetare participativă pentru tineri. Mii de voturi s-au strâns în cadrul proiectului intitulat sugestiv ”Com’on Cluj”(n.r. Haide Cluj). Cel mai votat dintre cele 437 de proiecte depuse este un flashmob. Fiecare proiect va primi în baza unui proiect câștigat pe fonduri norvegiene o sumă care ar putea ajunge la 4.500 de lei. Gazeta de Cluj a realizat topul celor mai votate 15 proiecte. De ce 15? Pentru că #DAY15 este un al proiect al Federatiei Share.
Primarul din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, acuză unul dintre proiectele din cadrul programului că este copiat de la ei având în vedere și faptul că municipiul pe care îl conduce vrea să concureze cu urbea de pe Someș în competiția pentru Capitala Culturală Europeană în 2021. Este vorba despre un proiect de artă stradală, care a fost făcut și în Craiova. Pe de cealaltă parte, reprezentanții Federației Share spun că arta stradală apare în multe orașe din întreaga Europă.
Proiectul norvegian a fost câștigat de Grupul Pont. Printre proiectele propuse sunt jonglerie cu poi, după cum se arată în imaginea principală, spectacol de corzi&trambuline, dar și parcuri în care clujenii ar putea face sporturi. Cu toate că doar 250 de proiecte din cele 437 vor fi finanțate există posibilitatea ca unele dintre proiecte să fie comasate pentru ca finanțarea pe proiect să fie mai mare. Bugetul total al proiectului ”Com’on Cluj” desfășurat cu sprijinul Fondului ONG, dar și cu ajutorul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, este de 500.000 de lei.
Lia Olguța Vasilescu a scris pe Facebook că s-ar simți copiată de Cluj. Municipalitatea craioveană a desfășurat un proect de street art. Vedeți mai jos postarea primarului craiovean, precum și o monstră de artă făcută în Craiova:
[ot-caption title=”Artă stradală în Craiova. Sursa foto: thereart.ro/street-art-in-craiova/” url=”http://gazetadecluj.ro/wp-content/uploads/2015/04/street-art-craiova.jpg”]
”Arta stradală este ceva caracteristic pentru extrem de multe orașe din Europa și din lume. Astfel că nu putem vorbi de „copiat” în acest context! Mai mult, dacă sunt artiști care doresc să facă lucrări de artă stradală în mai multe orașe din România, este alegerea lor. Proiectul respectiv este propus de artistul „Kero Zen” care știm că are un portofoliu impresionant în țară și în străinătate și îl susținem să își pună ideile în practică și la Cluj-Napoca în aceeași măsură în care sunt sprijiniți toți cei care au înscris inițiative pentru Com’On Cluj-Napoca”, a explicat Diana Apan, PR la Federația Share.
Cel mai votat proiect va avea loc în această săptămână
”În perioada 19–26 aprilie 2015 Asociaţia „Bogáncs – Zurboló Egyesület” dorește să sărbătorească cei 30 de ani de existență al Ansamblului Bogáncs din Cluj printr-un șir de manifestări culturale (spectacole, concerte, expoziții, casa dansului popular, flashmoburi, proiecție de film documentar în premieră etc.), dorind totodată să contribuie cu toate manifestările sale la acțiunile Capitalei Europene a Tineretului, Cluj-Napoca 2015. Idea noastră este, pentru această perioadă, organizarea flashmobului Dance and smile, care poate fi organizata într-un spațiu deschis, în parcul Ion Luca Caragiale, unde în anii `70- `80 se dansa dansuri populare. Dorim să atragem atenția clujenilor, și nu numai, despre importanța dansului popular ca un element al vieții culturale al orașului. În data de 19 aprilie și 26 aprilie dorim ca flashmobul organizat de noi, cu muzicieni și dansatori să umple parcul I.L. Caragiale din nou, și mai mult să invităm trecătorii să danseze dansuri populare din Transilvania”, se arată în descrierea proiectului Dance and Smile care a adunat cele mai multe voturi pe platforma de bugetare participativă.
”Astăzi la ora 12 noaptea închidem sistemul de vot. Ideea inițială a fost ca primele 250 de proiecte să fie finanțate. Noi avem alocați 500.000 de lei, însă bugetele proiectelor diferă. Bugetul mediu cerut de toate cele 437 de proiecte este de 4.130 de lei. Trebuie să ne încadrăm în cei 500.000 de lei. Sunt foarte multe proiecte pe care le-am ajustat din punct de vedere al regulamentelor. Cu reprezentanții celor mai votate 250 de inițiative ne vom întâlni săptămâna viitoare în prezența experților noștrii și vom negocia bugetele. Foarte mulți au inclus de exemplu costuri de chirie pentru săli care s-ar putea să fie date în mod gratuit de către primărie. De exemplu Spațiul Bastionul Croitorilor sau Casinoul. Sunt mai multe intervenții în spațiul public. Vom publica sumele primite de fiecare inițiativă în parte. Există în primele 250 de inițiative mai multe ale căror resurse sunt similare și noi dorim cu acordul lor să comasăm o parte dintre proiecte”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Hanna Ugron, project manager la Grupul Pont.
Top 15 proiecte din cadrul Com’On Cluj, poziția lor în lista inițiativelor și numărul de voturi strânse de acestea
1. Dance and Smile(55) – 629 de voturi
2. Vatriom(4)- 584 de voturi
3. Musai-Muszaj(366) 538 de voturi
4. Spectacol de corzi& trambulină (64) 517 de voturi
5. Jonglerie cu poi-panoramic poi (73) 512 de voturi
6. Sesiunea Internațională de Comunicări Științitice(SECAAB) (384) 498 de voturi
7. Horror Stoy- Teatru Itinerant (327) – 458 de voturi
8. Menuet pe catalige (67) – 458 de voturi
9. Mitul Păsării Măiestre (71) – 437 de voturi
10. Pop-Up Gallery (265) – 410 de voturi
11. Parc public de Street Workout (123) – 404 de voturi
12. Parc Urban de Fitness(PUF) (62) – 387 de voturi
13. Szép nyári nap, Apáczai kórus/O zi frumoasă de vară, Corul Apáczai Csere János (273) – 341 de voturi
14. City Prayer (30) – 339 de voturi
15. Sounds Clujul(334) – 332 de voturi
Foto: Facebook.com
[…] Primarul din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, acuză …read more […]