Planifici o călătorie în Transilvania? Atunci asigură-te că rezervi câteva zile pentru județul Cluj. Te asigurăm că nu vei regreta.  

Cluj-Napoca și-a câștigat renumele de oraș al tineretului, nu doar datorită universităților de renume, ci și datorită renumitelor evenimente muzicale care au loc în fiecare an (Untold și Electric Castle). Cluj este un oraș viu, modern, prietenos, care care oferă, asemenea unui cazino luxos, un bonus de bun venit tuturor celor care vor să descopere frumusețea Transilvaniei.   

Aruncă o privire la selecția noastră de obiective turistice din județul Cluj și alege destinațiile care sunt pe placul tău!

Cheile Turzii

Când te hotărăști să faci o călătorie în județul Cluj, îți dai seama că multe dintre lucrurile de văzut și de făcut se află în afara limitelor orașului Cluj-Napoca. În timpul pauzei de la atmosfera urbană, îți recomandăm să vizitezi rezervația naturală Cheile Turzii.

Defileul Turda este o destinație ideală pentru cei cărora le place să facă drumeții în mijlocul naturii, unde intervenția umană este redusă la minimum.

Te încurajăm să vizitezi defileul de 2,9 km amplasat în Munții Apuseni și să explorezi pădurile din jur, cât și stâncile de calcar din epoca jurasică. Dacă îți plac cățărările, aceasta este zona perfectă, datorită celor aproximativ 60 de peșteri și formațiunile stâncoase înalte de peste 300 m.

Cheile Turzii beneficiază de protecția UNESCO, fiind recunoscute la nivel mondial cele 76 de specii de animale care trăiesc aici. Este, de altfel, între cele mai frumoase chei din România, motiv pentru care zona este vizitată anual de un număr impresionant de turiști.

Castelul Banffy din Bonțida

Dacă te  întrebi ce au în comune istoria, ruinele, poveștile despre castele și muzică electrică, răspunsul este simplu: Castelul Banffy din Bonțida. Cunoscut odată sub numele de Versailles al Transilvaniei, acest castel a fost cu secole în urmă cel mai spectaculos din regiune. Martor tăcut la peste 600 de ani de istorie, castelul este astăzi mai viu ca niciodată datorită unei combinații unice de istorie, cultură și un festival muzical major.

Istoria acestui castel se întinde mult în trecut. Marea proprietate din Bonțida a fost donată familiei Banffy în secolul al XIV-lea de câtre Sigismund al Luxemburgului. Construcția castelului a început în secolul următor, dar a atins dimensiunile reale începând cu secolul al XVII-lea sub supravegherea arhitectului Agostino Serena. Atunci au fost  proiectate un monument fortificat cu un bastion pentru fiecare colț, un impunător turn de poartă pe șapte niveluri care a servit drept intrare până în secolul al XIX-lea și un parc în partea de sud.

Adus la viață și recuperându-și încet faima, Castelul Banffy rămâne unul dintre cele mai frumoase fortificații din Transilvania. Călătoria sa continuă, iar astăzi Castelul Banffy își scrie propriile povești, așteptând cu răbdare călătorii curioși să-l descopere tot anul, fie pentru o vizită obișnuită, în timpul popularului Festival al Castelului Electric, Ziua Europeană a Meșteșugurilor Artistice sau prin cursurile de restaurare care are loc aici.

Parcul Natural Apuseni

Parcul Natural Apuseni este situat în partea de vest a României și poate fi accesat din mai multe puncte de intrare. Orașele învecinate parcului sunt Oradea, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva, Arad.

Munții Apuseni sunt de o mare complexitate geologică și de aceea peisajul și viața sălbatică sunt atât de variate. Drumețiile sunt posibile pe mai mult de 35 de trasee turistice marcate, cu lungime și nivel de dificultate diferite.

Laguna Albastră

Un lac creat de efortul comun al omului și naturii, a cărui culoare și nisip fac să simți că te afli la Marea Mediterană, Laguuna Albastra este o destinație care nu trebuie ratată.

La 30 de kilometri de Cluj-Napoca, într-un sat numit Aghireșu, se poate găsi unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din România. Cu o culoare neobișnuită asemănătoare azurului, dune de nisip uriașe, zone de pădure și nisip alb, peisajul fiind parcă desprins dintr-un basm. Lacul nu este inclus în niciun circuit turistic, deci este cunoscut doar de localnici.

Frumusețea locului este sporită de prezența unei păduri situată în apropiere. Este, de asemenea, un loc minunat pentru a merge la înot sau doar la plajă, deoarece, vara, apa poate atinge o temperatură de 25°. Nisipul alb moale te duce cu gândul la malul mării. Acesta este motivul pentru care Laguna Albastră a Aghires este unul dintre locurile preferate pentru clujeni, când vor un răgaz din viața tumultuoasă a orașului.

Un alt lac frumos și neobișnuit de colorat, de asemenea, în zonă, este Laguna Roșie, care a fost numită astfel datorită nuanței roșii a apei sale.

Cluj-Napoca

Dacă ajungi în Cluj-Napoca, propune-ți în mod obligatoriu să vezi orașul de sus. De fapt, îți sugerăm să faci acest lucru înainte de a vizita orașul. Vei avea cea mai bună priveliște dintr-un vechi punct de fortificație cunoscut sub numele de Cetățuia care datează din timpul dominației austriece. În 1735, după cucerirea Transilvaniei, Imperiul Habsburgic a construit o fortificație pe vârful unuia dintre dealurile din jurul orașului, Cetatuia de astăzi, menită să fie un punct strategic de apărare și observare.

Un alt punct de atracție în oraș este Grădina Botanică. O vizită la Grădina Botanică este printre lucrurile de bifat la prima vizită în Cluj-Napoca. Grădina Botanică a fost fondată de profesorul Alexandru Borza de la Universitatea din Cluj-Napoca și deschisă publicului în 1925. Este astăzi unul dintre cele mai populare locuri din oraș, cu peste 150.000 de vizitatori în fiecare an . Grădina Botanică este deschisă în fiecare zi, între orele 8:00 și 20:00.

Iar după vizita la Grădina Botanică, este cazul să te relaxezi în zona centrală a orașului, mai exact în Piața Muzeului. Rețeaua densă de străzi mici din această zonă îl face un loc minunat pentru plimbări în zona istorică a orașului. Monumente vechi importante pe care le poți admira sunt casa lui Matias Corvin, biserica franciscană din secolul al XIII-lea, Palatul Mikes și Obeliscul din 1817 dedicat lui Francisc 1 al Imperiului Habsburgic și soției sale, Carolina, primii împărați austrieci care au vizitat orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.