Gazeta de Cluj face o radiografie a celor mai mari contracte publice atribuite pe parcursul anului trecut în județul Cluj. Cel mai mare contract, în valoare de 66 de milioane, fără TVA, acordat fără licitație, este al CJ Cluj și face referire la proiectul de gestionare al deșeurilor. Locul secund este ocupat de IPJ Cluj și SRI Cluj care au acordat unei firme italiene controversate peste 52 de milioane de lei pentru reabilitarea energetică a sediilor celor două instituții. Pe locul al treilea se situează tot CJ Cluj care a cheltuit peste 33 de milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor județene.
În cursul anului trecut, trei instituții publice din județul Cluj (SRI Cluj, IPJ Cluj, și CJ Cluj) au cheltuit peste 150 de milioane de lei pentru trei contracte publice acordate. Cel mai mare dintre contracte, în valoare de peste 66 de milioane de lei a fost acordat de CJ Cluj pentru terminarea lucrărilor la CENTRUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL CLUJ, un proiect care, în mod normal, ar fi trebuit să fie finalizat de ani buni.
În luna august, CJ Cluj a atribuit contractele ”Servicii de transport și depozitare a deșeurilor municipale de pe platforma de stocare temporară administrată de RADP Cluj-Napoca la depozite conforme în vederea eliminării finale” și ”PROIECTAREA ȘI EXECUȚIA CENTRULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL CLUJ” (CMID, n.red.), ambele în valoare de 66 de milioane de lei, către REGIA AUTONOMĂ A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA, o instituție subordonată Primăriei Cluj Napoca. Trebuie menționat că cel de-al doilea contract, care este și cel mai ”consistent”, a fost acordat fără licitație publică.
Ultimul antreprenor din cadrul proiectului , asocierea KRANZ EUROCENTER S.R.L. & INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE – ISPE S.A a renunțat intempestiv la contract reclamând mai multe nereguli. Cert este că, la 8 ani de la începerea acestui proiect, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%! Reprezentanții Kranz, firmă patronată de Corin Boian, unul dintre foștii parteneri ai unor afaceri penale derulate de elena Udrea, spun despre funcționarii din Consiliul Județean că au condus 10 ani „un dezastru” și îi acuză de comportament abuziv și neglijență.
În 2012, proiectul a fost câștigat de asocierea Confort SA – Atzwanger – Ladurner Impianti – Vel Service, pentru valoarea de 107,5 milioane de lei. Dar, contractul a fost reziliat.
În 2016, în urma unei licitații, a fost ales un alt antreprenor: asocierea S.C KRANZ EUROCENTER S.R.L. – INSTITUTUL DE STUDII ȘI PROIECTĂRI ENERGETICE (ISPE).
În martie 2019, cel de-al doilea antreprenor a notificat rezilierea contractului, iar din luna mai lucrările au fost sistate.
Italienii îi țin la căldură pe polițiștii și SRI-iștii clujeni
Pe locul secund se situează contractul ”Reabilitare, creșterea eficienței energetice, gestionarea eficientă a energiei” pentru clădirile în care își sediul IPJ Cluj și SRI Cluj. Valoarea acestui contract este de 52.655.040 de lei și a fost câștigat de firma italiană RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L. Societatea aparține conglomeratului italian care poartă aceeași denumire. Potrivit presei italiene, mai multe societăți care fac parte din acest consorțiu apar în anchetele procurorilor italieni care anchetează apartenența lor la Cosa Nostra.
În România, societățile conglomeratului italian au legături cu oameni de afaceri români precum Michael Stanciu, ”regele” studiilor de fezabilitate, Dan Besciu, unul dintre ”regii” asfaltului sau Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Moldovei, condamnat recent pentru corupție.
Filiala din România a acestei firme a fost înființată în urmă cu trei ani și este administrată de BIFULCO DARIO. Societatea are 3 angajați, pe 2018 a declarat o cifră de afaceri de două milioane de lei și un profit de 80.000 de lei.
În cadrul anchetei sunt investigate lucrările desfășurate la situl arheologic de la Pompeii. Conform unui articol din “Il Sole 24 ore” sunt indicate care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.
De asemenea, societatea italiană este conectată la afacerile lui Giovanni Savalle. Procurorii italieni îl suspectează pe Savalle de legături cu mafia și au pus pe averea lui un sechestru de 60 de milioane de euro.
Pe de altă parte, reprezentanții societății italiene spun că firmele vizate de procurorii italieni nu au nicio legătură cu consorțiul menționat anterio.
”Cu referire la articolul online intitulat „La vechile lucrări din Pompei apare umbra infiltrării mafiei” apărut pe ilsole24ore.com și „ Proiect Marele Pompei, umbra lui Cosa Nostra se extinde pe contractele de restaurare” pe Ediliziaeterritorio.ilsole24ore.com /publicat pe 13.05.2016, intenționez să specific următoarele: în prezent nu suntem la curent cu nicio investigație sau constatare referitoare la activitățile conduse de Research Consorzio Stabile din Napoli, o companie consorțială de companii.
Research Consorzio Stabile a participat la multe licitații în situl arheologic din Pompei, dar din 2009 (amenajarea expoziției Palestra Grande) nu a mai fost adjudecată nicio altă ofertă. Faptele citate în articolul cenzurat nu se referă la nicio situație care a fost asumată de Consorzio Stabile Research s.c.a r.l., ci de companii membre care au luat inițiative independente pentru a le obține. Faptul că sunt membri ai consorțiului Research, așa cum s-a explicat, nu are nicio relevanță”, se arată într-un punct de vedere al reprezentanților companiei italiene.
Locul trei merge tot la CJ Cluj
Locul trei din topul contractelor publice acordate în județul Cluj este asumat de CJ Cluj care a plătit 33,1 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor județene. Banii au mers către firma falimentară a administrației județene,DRUMURI SI PODURI JUDETENE CLUJ SA, și către două societăți care par că au ”abonament” la banii publici: SC Bema Prodserv și SC Diferit. De ani de zile, cele două firme private câștigă contracte publice pe bandă rulantă în Cluj.
Inițial, firma Bema avea ca obiect de activitate “comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”, cu alte cuvinte, un cod CAEN specific buticurilor de scară de bloc.
Însă firma și-a mai adăugat un domeniu de activitate care nu are nici o legătură cu cel preponderent, anume ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”, care acum este singurul obiect de activitate.
Practic, după schimbarea obiectului de activitate, firma a început să câștige contracte de milioane pentru reparații de drumuri și deszăpeziri.
Potrivit unor surse din administrația clujeană, Bema Prodserv și o altă firmă din zona Câmpia Turzii, SC MAXI PREST RCE, ar primi sprijin din partea șefului DRDP Cluj, Eugen Cecan, unul dintre șefii din administrația clujeană cu opțiuni liberale.
Firma Diferit SRL este patronată de soții Denisa și Nicolae Petri și administrată de Grigore Vădean. Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Firma a lucrat la modernizarea din 2007 a Pieţei Cipariu, iar societatea a contractat şi diferite lucrări de întreţinere a străzilor din Cluj Napoca, precum şi la centura de “diamant” Vâlcele Apahida.
Firma Diferit a mai câștigat contracte în valoare de 68.021.900 de lei, fără TVA, tot pentru deszăpeziri și întreținerea drumurilor pe timp de iarnă de la DRDP Cluj.
28,7 milioane de lei dați pentru țânțari și șobolani
Un contract valoros acordat de administrația clujeană este cel pentru realizarea acțiunilor de dezinsecție și deratizare de pe raza municipiului condus de Emil Boc. Banii au fost câștigați de firma Coral care se va ocupa de acest serviciu.
Atribuirea contractului a fost lungă, anevoioasă și a fost nevoie de implicarea instanțelor pentru realizarea acestui lucru. Problemele au constat în caietul de sarcini care a stat la baza acestei licitații și care a fost făcut ”pe genunchi”.
Inițial, valoarea licitației a fost estimată la 70 de milioane de lei iar acest calcul a fost făcut în baza unor studii făcute de o altă ”firmă de casă” din administrația clujeană: SC EPMG Consulting, care se ocupă, preponderent, cu realizarea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor pentru licitațiile publice.
Firma este patronată acum de Cristina și Horea Corpodean, însă anterior societatea a fost denumită KVB ECONOMIC SRL și a aparținut fostului ministru Sulfina Barbu şi a fostului ofiţer de securitate Silvian Ionescu.
Referitor la contractul pentru dezinsecția și deratizarea din Cluj Napoca a fost nevoie ca instanțele și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să se implice pentru a stabili că documentația pentru această licitație trebuie refăcută.
Una dintre neregulile majore din această documentație a fost că în caietul de sarcini, la secțiunea zone cu vegetație (conform Inventarului Domeniului Public 2012) era trecută o suprafață de 5.129.057 de metri pătrați, în condițiile în care în Cluj Napoca există aproximativ opt milioane de mp de zone cu vegetație.
13 milioane pentru 72 de apartamente în Gherla + FOTO blocuri gherla
Agenția Națională pentru Locuințe a atribuit în noiembrie contractul de lucrări aferent obiectivului de investiție “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, județul Cluj, municipiul Gherla, strada Fizeșului” prin intermediul căruia se vizează edificarea a 72 de unități locative.
Astfel, 12.998.590 de lei, fără TVA, au mers către conturile firmei Castrum Corporation, patronată de Maria Mois, soția omului de afaceri sătmărean Gheorghe Mois care a fost arestat în urma implicării lui într-un dosar de dare de mită. Interesant este faptul că în perioada în care a stat în arest, Mois a fost vizitat de finul lui Vasile Blaga, omul de afaceri Dumitru Pop, şi de către şeful IPJ Bihor din perioada respectivă, chestorul Liviu Popa, care este nepotul lui Blaga.
Firma este una dintre abonatele la contractele administrațiilor publice din Cluj. A lucrat la rampele intermediare de deșeuri din județul Cluj, s-a numărat și printre firmele care au realizat lucrările de modernizare/reamenajare a sediului Școlii de Poliție Septimiu Mureșan din Cluj Napoca, unde valoarea totală a contractului a fost de peste 13,2 milioane de lei, fără TVA.
ACI ia 30 de milioane de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca
Prin intermediul a două licitații organizate de Spitalul Militar din Cluj Napoca, “Modernizare, reabilitare și extinderea sălilor de operații din pavilionul C și introducerea instalației de tratare a aerului (flux laminar) în sălile de operații și secția ATI” și ”Mansardare și reabilitare pavilion B” firma clujeană ACI va încasa peste 28.9 milioane de lei, fără TVA. Ambele licitații au fost atribuite în această toamnă. Societatea comercială este condusă de oamenii de afaceri clujeni CIORCILĂ HORIA, ASCHILEAN IOAN, GÂNSCĂ GICU AGENOR, GOIA DOREL şi ASCHILEAN DORIN.
Canalizare de 30 de milioane în două comune din Cluj
În topul achizițiilor publice realizate în decursul anului trecut în județul Cluj se înscrie și proiectul de realizare a canalizării menajere din comuna Jucu. Valoarea lui este de 12.710.637 de lei, fără TVA, iar lucrările vor fi făcute de firma Aqua Serv din Cluj Napoca. Firma a mai câștigat trei contracte în localitatea Baciu în valoare de aproape 15 milioane lei.
O lucrare similară, în valoare de 17.543.000 de lei, fără TVA, a fost licitată de comuna Iara. În acest caz, lucrările vor fi făcute de firma sătmăreană LUK TRUST CONSTRUCT 2004.
Boc sparge 15 milioane pe promisiunea unui parc + FOTO boc la plantat
În zona Bulevardul Muncii, Primăria Cluj Napoca plănuiește să construiască un parc. În zona respectivă, Emil Boc a mai încercat să construiască un cartier de locuințe și un parc fotovoltaic. Ambele proiecte au eșuat datorită intereselor financiare ale partenerilor privați din cadrul proiectelor, dar și a incompetenței aparatului administrativ local.
Practic, parcul respectiv, intitulat bombastic ”Pădurea clujenilor”, a fost unul dintre proiectele de imagine ale fostului primar condamnat pentru corupție, Sorin Apostu.
În fiecare an, administrația locală a cheltuit sute de mii de lei pentru plantarea puieților de arbori și arbuști în zona respectivă care are o suprafață de aproximativ 20 de hectare. Însă, practic, zona a rămas de izbeliște pentru că angajații serviciului de spații verzi nu au îngrijit plantele.
De data aceasta, Boc a ales să cheltuiască 15.987.325 de lei, fără TVA, pentru contractul ”SERVICII DE PROIECTARE, ASISTENȚĂ TEHNICĂ DIN PARTEA PROIECTANTULUI ȘI EXECUȚIE LUCRĂRI PENTRU REALIZAREA OBIECTIVULUI DE INVESTIȚII „ÎNFIINȚARE ZONĂ VERDE ȘI DE AGREMENT PARCUL TINERETULUI – PĂDUREA CLUJENILOR”. Banii au fost câștigați de firma NORD CONFOREST S.A., firmă controlată de frații Dorin și Ioan Așchilean. Dorin face parte și din acționariatul firmei ACI Cluj SA, una dintre campioanele contractelor publice.
Firma Nord Conforest a fost contractată de Compania Națională de Investiții pentru construirea parcului din Gheorgheni realizat în locul fostului cartodrom.
Macar s-a facut ceva????
Daaaa, s-o facut! Taie acum Padurea Hoia! Asta s-o facut cu Padurea Clujenilor. O taie! Clujeni s-o s…geti. Ca de la Geti…. vi se trage! V-ati ras! No, amu’ .geti-o! Votati Boc