Am considerat de cuviinta sa le recunoastem meritul pentru activitatea depusa în anul 2007 acelora care s-au facut remarcati în viata publica oradeana, cu precadere în domeniul politic. Am alcatuit asadar un „top ten” al excelentelor din Bihor pe anul 2007. În dreptul fiecarui ales, am specificat si de ce a fost ales. Sau am dat de înteles. Tuturor le dorim un Craciun si un An Nou Fercicit!
10. Alexandru Kiss – „bun negociator”
Presedintele Consiliului Judetean si liderul UDMR Bihor este unul dintre cei mai buni negociatori ai formatiunii politice din care face parte. A fost mereu omul din umbra frumoasei Biro Rozalia. A fost aproape de a-i darui postul de primar interimar al Oradiei. Tartorele udemerist a reusit sa-i adune de partea sa pe „fomistii” gata oricând sa se vânda în detrimentul vointei oradenilor. A reusit chiar sa-i convinga sa încalce legea si sa voteze în biroul candidatei UDMR ramase în cursa pentru sefia Primariei. Recunoaste ca a dat gres. „Am încercat totul pentru partidul meu. Greseala mea a fost însa ca m-am aliat cu looserii”, a declarat Kiss aratând cu degetul înspre presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, care nu a reusit sa controleze votul propriilor consilieri. A încercat marea cu degetul, a bagat degetul în apa, dar s-a zburlit vazând ca apa este prea rece, iar la sfârsit l-a felicitat pe… Mihai Groza.
9. Gheorghe Tara – „curaj”
Director al Camerei de Conturi Bihor, Ioan Gheorghe Tara a câstigat respectul cetatenilor pentru ca a încercat sa scoata la iveala ilegalitatile din institutiile publice din judetul Bihor. Desi unii au spus ca nu le-a demascat pe cele mai mari dintre ele, seful Camerei a dovedit din nou ca nu are partis prix-uri politice. Si-a gasit nereguli în toate entitatile publice indiferent de culoarea politica. „Pe fondul unor dificultati create de neaparitia unei reglementari a activitatii Curtii de Conturi, putem sa spunem ca în 2007, activitatea de control si audit a Curtii de Conturi a înregistrat îmbunatatiri atât calitative cât si cantitative”, spune Tara. Problema cea mai mare este însa faptul ca în instantele judecatoresti românesti, institutia pierde mai toate procesele chiar daca este cu dreptatea în mâna…
8. Liviu Popa – „diplomatie”
Seful politiei bihorene îsi merita locul în acest top al excelentelor pentru anul 2007 pentru ca a încercat sa transforme politia judeteana într-una europeana. Chiar daca drumul este greu datorita faptului ca multi politisti înca sufera de vechile obiceiuri, Popa este cu siguranta omul potrivit la locul potrivit. Inteligent si atent, Liviu Popa a stiut sa trateze cu diplomatie orice eveniment la care a luat parte. „Suntem o echipa întreaga care încearca sa faca un pas înainte spre ceea ce înseamna o politie în slujba cetateanului. Cel mai important pentru noi este cresterea gradului de siguranta a cetateanului”, spune inspectorul –sef al IPJ Bihor. A facut ceea ce predecesorii sai nu au reusit sau nu au vrut sa faca. A reusit sa creeze o institutie transparenta si parca mai „curata” decât în alti ani…
7. Ioan Lucian – „bun organizator”
Presedintele Federatiei Patronilor Bihor este unul dintre cei mai reprezentativi reprezentanti ai vietii publice oradene. Dinamic si întreprinzator, Ioan Lucian a reusit sa-i atraga pe oamenii de afaceri de succes din Oradea si sa-i unifice creând cea mai puternica organizatie patronala din România. „Este anul consacrarii federatiei, anul în care s-a dovedit ca FPB este cel mai reprezentativ reprezentant al mediului de afaceri bihorean”, afirma presedintele FPB. Rezistent si iertator, a stiut sa treaca elegant peste „întepaturile” din presa. Este un om de afaceri desavârsit care a cunoscut atât suisuri cât si coborâsuri. Important este ca a ramas tot timpul în picioare si ca indiferent de cât de bine îi vor merge afacerile, va ramâne mereu în high life-ul oradean…
6. Gavril Grebenisan – „corectitudine”
Pentru profesorul de la Universitatea Oradea, anul 2007 a reprezentat probabil cel mai nefast din punct de vedere al evolutiei profesionale si politice. Paradoxal, caderea s-a înregistrat pe fondul… corectitudinii de care a dat dovada. Îndepartat atât de la sefia RAR Bihor cât si de la PNL Bihor datorita faptului ca s-a încapatânat sa nu faca favoruri unei firme a fratilor Micula, Grebenisan s-a vazut nevoit sa plece datorita sistemului ticalosit. „Am contestat la Tribunalul Bihor decizia de desfacere a contractului de munca de la RAR Bihor. S-a facut un control si mi-au gasit un cablu prea scurt… ”, spune ironic fostul director despre modul cum a fost demis. Între timp, Grebenisan a renascut politic sub umbrela PLD, unde a ocupat postul de presedinte. Nu se stie care va fi viitorul sau în PDL…
5. Ioan Chivari – „generozitate”
Seful Administratiei Financiare a Comunelor Oradea este singurul director din judet care nu are o secretara. Oricine poate intra în biroul sau oricând. În vocabularul sau nu exista „nu se poate”, fiind gata sa-i ajute pe cei care îi solicita ajutorul. Pe oricine si oricând… Desi nu s-a „mulat” dupa putere, nedezertând în partidele aflate la guvernare, Chivari a ramas la sefia Finantelor comunelor înca din 1991, când a fost instalat. Nu pentru ca s-au temut de el, ci pentru ca nu i-a lasat constiinta… „Cea mai mare satisfactie a mea vine de la oameni, pe care dea-lungul timpului am reusit sa-i servesc sau sa-i ajut în momentele grele din viata, iar acum când ma întâlnesc cu ei, dupa 15 – 20 de ani, pe multi nu îi mai cunosc, dar ei ma opresc sa-mi multumeasca”, spune Chivari. Care a cam fost de toate la viata sa: utecist, primar, presedinte, director. Dar spre deosebire de altii, nu s-a îmbogatit…
4. Mihai Groza – „decenta”
Noul primar al municipiului Oradea s-a remarcat în primul rând prin decenta de care a dat dovada de fiecare data. Spune ca nu a visat sa fie niciodata nici viceprimar si nici primar. Decenta l-a ajutat însa de fiecare data sa fie nominalizat. Spre deosebire de altii, Mihai Groza nu a cautat functiile. Ele au venit la el. Acum are o motivatie în plus. Trebuie sa dovedeasca oradenilor ca este omul potrivit la locul potrivit. „Proiectele privind infrastructura trebuie sa continue. Eu sper ca undeva la finalul anului 2010 vom reusi sa terminam tot ce înseamna apa, canal si asfaltare în Oradea. Dupa ce vom termina aceste lucrari vom putea vorbi si de un oras mai curat”, vorbeste Mihai Groza despre câteva dintre nevoile orasului. Asteptam rezultatele…
3. Petru Filip – „Bruxelles”
Cel mai longeviv primar din istoria Oradiei de dupa Revolutie nu a refuzat locul pe care l-a primit în Parlamentul European. Desi ar fi avut sanse mari sa câstige un nou mandat pentru Primaria Oradea, s-a reorientat si a ales sa plece la Bruxelles. „Este o buna ocazie de a contribui la implementarea efectiva a principiului subsidiaritatii la nivelul regiunilor si comunitatilor locale”, zice Filip. Ar fi vrut sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru a putea fi mai atent la nevoile si dificultatilor colaboratorilor. A lasat în urma un oras aflat în reconstructie si crede ca experienta celor trei mandate pot fi fructificate în interesul românilor.
2. Ioan Mintas – „patriotism”
Prim-vicepresedintele Consiliului National pentru Întreprinderile Private Mici si Mijlocii din România a fost pus între ciocan si nicovala la alegerile pentru postul de primar interimar al Oradiei. Consilier local din partea PSD, Ioan Mintas a primit indicatii clare „sa se vânda” si sa voteze pentru UDMR în dauna PD- ului. Pactul miselesc a lui Mihai Bar cu Alexandru Kiss nu l-a impresionat pe Mintas. Când a iesit din biroul Rozaliei Biro avea fata unei femei virgine facute curva. De adevarata curva…„Am votat conform hotarârii cetatenilor municipiului Oradea. Am considerat ca vointa lor este prioritara intereselor de partid”, a spus Mintas. Cu toate ca decizia de a vota conform cu vointa oradenilor s-ar putea însa sa-l coste excluderea din partid si implicit din functia de consilier local…
1. Silvia Suciu – „patriotism si curaj”
Slabuta si mica de înaltime, l-a sfidat „pe fata” pe colosul Mihai Bar, seful pe linie de partid. „Muntele” de la cârma PSD-ului privea nauc cum firava faptura l-a facut mic în fata lui Kiss. De oradeni nu-i pasa de mult. Stia ca femeia e angajata lui Ioan Micula. L-a sunat si i-a dat-o la telefon. Degeaba. Femeia nu a vrut sa se vânda. În cele 50 de kilograme pe care le cântareste au stat toate sperantele oradenilor. Spre deosebire de altii, mult mai „grei”, ea nu le-a tradat. „Am votat potrivit juramântului pe care l-am facut când am fost aleasa în functia de consilier local. Am votat pentru prosperitate si totodata pentru oradeni. Dar sa stiti ca votul meu este secret”, glumeste consiliera în mâinile careia a stat vointa oradenilor. Fiind convinsa ca va fi data afara de la locul de munca, Silvia Suciu si-a dat demisia de la grupul de firme TGIE. A fost însa chemata înapoi, iar acum nu mai risca decât excluderea din PSD. De parca mai conteaza…
Calin Miron