Până în prezent au fost produse 9 tipuri de vaccin împotriva virusului SARS-COV-2 folosindu-se tehnologii diferinte.
Bharat Biotech – COVAXIN dezvoltat în India.
Se dorește a fi un vaccin folosit pentru a inactiva virusul prin introducerea proteinei numită beta-propriolactone, astfel acesta nu se mai multiplică. Vaccinul se păstrează la temperaturi cuprinse între +2 și -8 °C și se aplică în două doze la diferență de 21 de zile. În prezent nu se cunoaște eficiența acestuia împotriva virusului.
Johnson&Johnson – JNJ – 78436735 dezvoltat în Satele Unite.
Acesta este creat prin codificarea fragmentelor de ADN pentru proteina Spike într-o formă sigură a virusului. Astfel celulele infectate secretă proteina Spike care activează sistemul pentru producerea unei reacții de imunizare. Poate fi păstrat doi ani la temperaturi de -20°C și trei luni în limitele a +2°C și -8°C.
Moderna – mRNA – 1273 dezvoltat în Statele Unite
În acest caz este folosită tehnologia cu ARN mesager tot pentru proteina Spike protejată de nanoparticule lipidice, în urma absorției celulele produc proteina Spike într-un răspuns de imunizare. Acest vaccin prezintă eficiență de 94,1 % împotriva tulpinei clasice și cea englezească, se administrează în două doze păstrate la temperaturi cuprinse între -2°C și -8°C pentru o durată de 30 de zile și la o temperatură de -20°C pentru șase luni.
NOVAVAX – NVX CoV2373 dezvoltat în Marea Britanie
Tehnologia acestui vaccin ajută nanoparticulele cu o doză de proteine Spike sintetice pentru a ajuta sistemul imunitar să grăbească producția de anticorpi împotriva virusului. Cele două doze se administrează la distanță de 21 de zile și au o eficiență de 89% împotriva tulpinei clasice și cea britanică și 49% împotriva celei Sud Africane. Poate fi depozitat pentru trei luni la temperaturi cuprinse între +2°C și -8°C iar la temperaturi de -20°C pentru o durată de doi ani.
BioNTech/Pfizer – BNT 162b2 produs sub parteneriat germano-american
Acest vaccin este produs pe principiul tehnologiei de ARN Mesager ca în cazul Johnson&Johnson și are o eficiență împotriva tulpinei clasice și cele britanice de 95%. Sunt aplicate două doze la o distanță de 21 de zile pe o durată de cinci zile la o temperatură de +2°C și -8°C iar pentru 6 luni la -70 °C.
Sinopharm – BBIBP – CorV dezvoltat în China
Chinezii folosesc tehnologia prin care se introduce un fragment de virus inactiv precum indienii de la Baharat. Sunt aplicate două doze la distanță de trei saptămâni cu o eficiență de 79%, se păstrează la temperaturi cuprinse între +2°C și -8°C.
SinoVac – CoronaVac dezvoltat tot în China
Este folosită aceeași tehnologie precum celălalt vaccin chinezesc diferența este că acesta are o eficiență de 50%.
Gamaleya (Sputnik V) – Gam-Covid-Vac – dezvoltat în Rusia
Este primul vaccin înregistrat oficial și folosește aceeași tehnologie ADN de secreție a proteinei Spike precum americanii J&J. Are o eficiență de 91% dobândită în urma aplicării a două doze la un interval de 28 de zile și poate fi păstrat în aceleași condiții ca vaccinul american J and J.
Oxford/AstraZeneca – Covidshield produs de parteneriatul suedezo-englez
Folosește tehnologia amintită mai sus prin introducerea unui fragment de virus într-o formă sigură care impulsionează celulele infectate să producă proteina Spike dezvoltând astfel imunitate. Acesta are o eficiență de 82% împotriva clasicelor tulpini și de 10% împotriva celei Sud Africane. Sunt aplicate două doze la distanță de 12 zile conservate la o temperatură de +2°C și -8°C.
Citește și: Azi începe etapa a III-a a vaccinării împotriva Covid. Când se vor deschide listele de așteptare