Consilierii locali au aprobat în ultima ședință construirea unui bloc cu zece etaje pe strada Plopilor, lângă Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu” și Parcul Rozelor, într-o zonă marcată de spații verzi. Culmea, atât primarul Emil Boc, cât și proiectanții PUG se declară uimiți de regimul de construire și aruncă vina dintr-o parte în alta.

În ședința din 10 decembrie, consilierii locali au adoptat cu 24 de voturi pentru acest proiect de hotărâre, după ce în prealabil au adoptat un amendament care prevede că circulațiile auto, velo, precum și spațiile verzi amenajate vor avea acces public nelimitat. Consilierii locali Radu Moisin șl Loredana Pop s-au abţinut de la vot.

Consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de dezvoltare zonă mixtă – strada Plopilor. Beneficiarul construcţiei este General Construct SRL, o companie din Suceava deținută de Viorel și Maria Nuțu, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL. Terenul în suprafață de 13.216 mp se află situat în vecinătatea parcului sportiv Iuliu Haţieganu.

“Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, cu regim de înălţime de 1-2 subsoluri + Parter + 10 etaje, deservit de o stradă de interes local cu ampriza de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat, platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, se arată în documentele Primăriei.

Cu toate că în Planul Urbanistic General se arată că în zona respectivă se pot construi blocuri cu regim de înălţime de maxim 4 etaje, arhitecţii din Primăria Cluj-Napoca au dat undă verde proiectului motivând că în zonă există cel puţin alte două clădiri cu regim de înălţime de 10 etaje. Oficialii din Primărie spun că în acest caz este vorba de o derogare.

“Întrucât vecinătăţile adiacente conţin fond construit cu regim mare de înălţime (imobil de locuinţe colective P+10 etaje în partea de est şi cămin studenţesc P +10 etaje în partea de vest), prin PUZ s-a reglementat un regim de înălţime asemănător, având în vedere necesitatea conformării spaţiului volumetric. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane”, transmite municipalitatea.

Emil Boc: Unde ați fost când s-a făcut modificarea?

În emisiunea Ziua Live, Emil Boc a fost întrebat dacă este de acord cu un bloc de zece etaje în loc de spații verzi.

”E foarte bună întrebarea și vă rog să o adresați pe toate palierele la cei are sunt responsabili. Eu, ca primar, trebuie sa respect un PUG, care e făcut de specialiști și aș vrea să puneți întrebarea la proiectanții PUG care au schimbat destinația terenului. 

Văd pe foarte mulți mari artiști ai neamului, care sunt arhitecți și care sunt parte la decizii, cum este PUG, apoi se arată foarte revoltați. Voi, casta sau breasla asta a arhitecților, unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși? Tac toți mâlc și apoi, ca să dea bine la public, vin și zic că nu e bine.

De ce nu ați oprit, că erați de specialitate? Nu mă refer la cei de pe margine care fluieră, ci la cei care au fost cu atribuție de decizie și au făcut PUG. Eu ce pot să fac? Dacă nu dau autorizație de construire în condițiile legii, mă dau în judecată pe mine și pe funcționarii mei și plătim daune. Doi ani a durat dezbaterea pe acest subiect.

Propunerea inițială era de patru blocuri, de patru etaje, iar comisiile de specialitate, ca să mai oprească și să mai salveze spațiu verde, au venit cu un bloc de 10 etaje. Nu a fost nicio obiecție față de acest proiect. Eu nu am auzit, iar primăria, odată ce a intrat pe un drum cu sens unic, nu are ce face. Greșeala a fost atunci când proiectanții au schimbat destinația: din spațiu verde, în spațiu de construit”, a spus Emil Boc.

Arhitecții noului PUG: Primarul a fost dezinformat

Pe de cealaltă parte, reprezentanții Planwerk SRL, firmă de arhitectură ce a elaborat noul PUG, spun că Emil Boc a fost dezinformat, aducând următoarele precizări.

”• terenul din vecinătatea parcului Victor Babeș pe care s-a propus construirea unui imobil cu 10 etaje, era inclus în PUG 1999 în Unitatea Teritorială de Referință L3c – “Locuințe individuale și colective mici cu maximum P+2 niveluri”.

• prin PUZ “Ansamblu de Locuințe str. Calvaria”,aprobat prin HCL nr. 252 / 2005, încadrarea acestuia s-a schimbat în CM2 “Zonă mixtă conținând instituții, servicii și echipamente publice, de servicii de interes general (servicii manageriale, tehnice, profesionale, sociale, colective și personale) comerț, hoteluri,= restaurante, loisir, activități productive mici, prestări servicii și locuințe cu regim de înălțime P+4 – P+6 (max. P+10)”

• prin PUG 2014 încadrarea stabilită e ZCP M4 / PUZ “Zonă construită protejată – Zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanţă locală”. Regimul de înălțime e P+2+1R. Cu alte cuvinte, PUG a preluat destinația reglementată anterior și a stabilit un regim de înălțime și o densitate minime.

• concluzie: prin PUG 2014 nu s-a schimbat destinația terenului, în nici un caz din spațiu verde în teren pentru construcții. Dacă în cazul proiectului cu 10 etaje se poate vorbi de o derogare, atunci derogarea e făcută de la actualul PUG”, arată Planwerk într-un drept la replică transmis presei locale.

1 COMENTARIU

  1. De departe cele mai interesante reacții ale clujenilor le-am găsit pe un blog amărât care se pare că strigă în deșert. Toți se agită, dar nimeni nu face nimic pentru a scăpa orașul de ăștia.
    „Emil Boc: eu sunt mic, nu știu nimic – dovada iresponsabilității sale; Adio spații verzi!”
    https://clujulnou.blogspot.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.