Daca doresti sa apelezi la serviciile unei companii de inchirieri masini, trebuie sa fii constient ca urmeaza sa semnezi un contract in care sunt prevazuti anumiti termeni si conditii. Acesta trebuie citit cu foarte mare atentie, iar orice nelamurire trebuie discutata cu reprezentantul firmei.

In cele mai multe dintre cazuri, termenii si conditiile se gasesc pe site-ul companiei de inchirieri masini, la sectiunea „Termeni si conditii” sau „Intrebari frecvente”, asadar acestea pot fi citite inainte de a face o rezervare online, pentru a sti care sunt drepturile si obligatiile tale si ale respectivei firme.

Iata mai jos ce trebuie sa stii despre termenii si conditiile unui contract de inchirieri masini:

  1. Varsta minima

Cele mai multe companii care ofera servicii de inchirieri masini accepta clienti care au varsta minima de 21 de ani si care detin un permis de conducere de cel putin un an.

 

  1. Starea initiala a masinii

In momentul livrarii, starea masinii trebuie sa fie impecabila, sa nu aiba nicio zgarietura sau defectiune. Companiile serioase de inchirieri masini supun toate autoturismele unei inspectii tehnice riguroase inainte de a fi inmanate clientilor si nu pastreaza in flota lor masini mai vechi de 5 ani. Totusi, este recomandat sa verifici tu insuti starea initiala a masinii si chiar sa faci fotografii cu exteriorul si interiorul autoturismului, pentru a avea dovezi.

 

  1. Taxele si asigurarile auto

Trebuie sa verifici inca de la inceput daca pretul cerut de compania de inchirieri masini include si taxele auto (RCA, rovinieta, full CASCO) si daca exista unele restrictii, spre exemplu daca poti trece granita cu masina sau daca o poti transporta cu feribotul. La FocusRent, pretul afisat pe site este pretul final pe care il vei plati, acesta incluzand toate taxele si asigurarile auto, fara niciun fel de costuri ascunse.

 

  1. Combustibilul

Aceasta problema trebuie lamurita dinainte si trebuie stipulat in contract daca firma de inchirieri masini iti livreaza automobilul cu un plin de combustibil, daca masina trebuie returnata cu rezervorul plin sau nu, dar si care este tariful per litru de combustibil perceput de companie in cazul in care autoturismul nu este returnat cu rezervorul plin, asa cum a fost livrat.

 

  1. Proceduri in caz de accident

Chiar daca nu iei in calcul posibilitatea producerii unui accident, este bine sa te informezi ce este de facut in acest caz. Companiile de inchirieri masini includ in contract anumite clauze prin care clientul este obligat sa plateasca orice paguba produsa daca:

– accidentul s-a produs ca urmare a conducerii sub influenta alcoolului, a drogurilor sau a medicamentelor;

– clientul fuge de la locul faptei sau nu declara accidentul autoritatilor;

– accidentul s-a produs din vina clientului, in timpul comiterii unei infractiuni.

Conform termenilor si conditiilor FocusRent, in cazul unui accident cu o masina inchiriata, clientul se obliga:

– sa obtina numerele si adresele partilor implicate si ale martorilor oculari;

– sa nu paraseasca masina inchiriata;

– sa anunte telefonic reprezentantii companiei de inchirieri masini, la maximum 3 ore de la producerea accidentului.

 

De asemenea, dupa producerea unui accident, clientul trebuie sa obtina in cel mai scurt timp urmatoarele documente de la politie:

– raportul politiei, semnat si stampilat de ofiterul de control care l-a intocmit (si in care se va mentiona explicit daca autoturismul a fost condus sub influenta alcoolului);

– autorizatia de reparare, semnata si stampilata de ofiterul de control care a intocmit-o (sau direct de la asigurator, daca in accident nu au fost implicate alte parti).

 

  1. Returnarea masinii

Termenii si conditiile privind returnarea autoturismului trebuie sa prevada clar urmatoarele aspecte:

– termenul de returnare a masinii si penalizarile in cazul intarzierii;

– procedurile ce trebuie urmate in caz de furt sau pagube;

– cuantumul garantiei si conditiile returnarii acesteia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.