Proiectul cu turnuri de locuinţe de pe Calea Floreşti trebuia finalizat deja, iar cumpărătorii au fost asiguraţi în repetate rânduri de dezvoltatorul imobiliar, firma Tower, că aşa se va întâmpla. Totuşi, Tower Park încă e şantier, iar şansele să fie terminat în viitorul apropiat sunt reduse, având în vedere că antreprenorul construcţiei a fost declarat insolvent, iar firmele Tower au adunat câteva zeci de procese pentru plata datoriilor către stat şi furnizori. În plus, nici măcar proiectul finalizat River Tower nu a fost predat ”la cheie”, ci cu apartamentele gata ipotecate. GAZETA de Cluj vă prezintă şirul de nereguli ale proiectului, ”fentate” cu graţie de directorul Tower, Mihai Chezan.

Pe forumul clienţilor Tower se discuta încă din 2008 despre problemele ridicate de construcţia de pe Calea Floreşti. O vreme s-a discutat despre ritmul lucrărilor şi unii dintre clienţi îşi manifestau îngrijorarea legată de ”pauza de vară” care nu se mai termina. Unii dintre cei care au plătit avans pentru locuinţe sau chiar integral valoarea acestora au fost în mod repetat asiguraţi că proiectul este ”în grafic”, unii au primit chiar şi fotografii care să arate progresul realizat la construcţia imobilelor. Proprietarii speră că ansamblul va fi terminat sau preluat de o altă firmă care să îl finalizeze, pentru că mulţi sunt de părere că avansul nu poate fi recuperat. Cumpărătorii apartamentelor din ansamblul de lângă supermarketul Billa, care nu mai vor să dea bani pe un proiect la care nu mişcă nimic, sunt, pe deasupra, penalizaţi pentru întârzierea la plata ratelor cu sute de euro pe zi, potrivit antecontractului de vânzare-cumpărare semnat cu Tower, contract în care nu se menţionează returnarea avansului în cazul în care firma nu îşi îndeplineşte obligaţiile.

Au achitat integral apartamente ipotecate

În noiembrie 2009 în Piaţa A-Z au apărut atât anunţuri ale noilor proprietari care încercau să vândă apartamentele din complexul Tower Park, cu specificaţia că proiectul va fi gata în vara lui 2010, cât şi anunţuri ale dezvoltatorului imobiliar care anunţa că mai sunt 39 de apartamente cu 5% TVA, proiectul fiind aprobat prin Prima Casă. În momentul de faţă, pe site-ul proiectlui Tower Park scrie că mai sunt doar 38 de apartamente şi 15 locuri de parcare.
Pe acelaşi forum este ridicată şi problema cumpărătorilor de la River Tower, care s-au mutat deja în locuinţe, dar sunt îngrijoraţi de situaţia nesigură a clădirii. Dacă la plata datoriilor se dă prioritate statului şi băncilor, acestea pot intra în posesia clădirii în absenţa altor modalităţi de a recupera sumele datorate de la firma Tower. Tot ce le rămâne proprietarilor atunci este să dea în judecată compania şi să încerce să îşi recupereze banii, dat fiind că terenul şi chiar apartamentele au fost ipotecate de Chezan pentru obţinerea unui credit bancar.
În 2007, Mihai Chezan a făcut un împrumut bancar în valoare de aproape cinci milioane de euro, cam cât datorează în prezent Mox Construction la stat şi furnizori, pentru care a garantat cu 59 de antecontracte pentru apartamentele din River Tower, care nici nu fuseseră construite. Toate acestea fără acordul cumpărătorilor care şi-au achitat integral apartamentele dinainte ca acestea să fie finalizate. La semnarea contractelor de vânzare-cumpărare, noii proprietari au aflat că pe apartamentele lor există o ipotecă ce va fi ridicată doar când Tower îşi va returna creditul. Adică probabil niciodată, având în vedere că există cereri pentru declararea societăţii Tower în stare de insolvenţă.

„Calitate” marca Tower, locuinţe fără apă, încălzire şi lift

Locatarii ansamblului River Tower au instalat centrala termică a blocului din bani proprii, au un lift care nu funcţionează, iar scara blocului are finisaje de proastă calitate care deja au început să se degradeze. Contractul de vânzare-cumpărare stipula şi condiţiile în care trebuiau predate apartamentele şi clădirea în ansamblu. Aceste obligaţii ale Tower nu au fost niciodată respectate. Apartamentele semi-finisate promise de dezvoltatorii imobiliari nu aveau apă caldă şi încălzire, liftul perfect funcţional nu merge pentru că datoriile la firma care l-a instalat nu au fost achitate, iar pe casa scărilor, gresia care acoperă scările este spartă în mai multe locuri. Locatarii au adunat bani pentru a pune măcar un cazan al centralei termice în funcţiune, deşi aceasta era obligaţia celor care le-au încasat deja banii pentru apartamente. Blocul ultramodern cu spaţii verzi promovat de Tower nu puşcă de nici o culoare cu ansamblul aflat în apropiere de Clujana.
În 2008 au început să apară primele restanţe către furnizori ale constructorului primului proiect imobiliar cu turnuri din Cluj-Napoca. În luna iulie, cotidianul ZIUA de Cluj anunţa că lucrările de construcţie au fost oprite sau cel puţin încetinite, iar Grupul Tower este restant la plata proiectanţilor, a executanţilor şi a furnizorilor de materiale cu sume care împreună se ridică la 20 de milioane de lei şi este în căutare de parteneri externi care să investească în acest proiect. Printre firmele creditoare către Tower menţionate de cotidianul clujean se numărau Ambient Sibiu, furnizori de materiale de construcţii, Progir Cluj-Napoca, constructori specializaţi pe instalaţii, Alex & George şi compania Strabag, furnizori de beton, Inter Proiect, proiectantul Tower Park şi Bogart Construct, proiectantul River Tower şi Silver Tower. Unele din aceste firme se aflau la rândul lor în incapacitatea de a-şi plăti datoriile din cauza întârzierilor celor de la Tower de a le plăti serviciile. Sursele ZIUA au declarat că cei de la Tower au probleme cu creditele, dar că acestea vor fi rezolvate pentru că un asemenea proiect nu poate fi abandonat. Un motiv pentru care aceste probleme de creditare au apărut este faptul că Tower nu este proprietarul terenului pe care construieşte în Mănăştur, proiectul fiind realizat în asociere cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV). Proiectul grupului Tower depinde în mare parte de finanţare prin credite bancare, dar şi de încasările din vânzarea apartamentelor încă din faza de proiect. În momentul în care piaţa imobiliară clujeană a intrat în criză, vânzările de apartamente şi disponibilitatea băncilor de a acorda credite suplimentare s-au dus pe apa Sâmbetei. Într-o încercare de a vinde cât mai repede într-o perioadă în care creşterea imobiliară a ultimilor ani s-a domolit, cei de la Tower şi-au făcut reclamă pe mulţi bani, promovând proiectul cu machete şi… jeep-uri pentru conducere. Proiectul Tower cuprinde trei turnuri rezidenţiale de 18 etaje, patru turnuri de 12 etaje, un centru multifuncţional şi un hotel, investiţie care de ridică la circa 80 de milioane de euro. La River Tower în 2008 apartamentele erau vândute în proporţie de 95%, iar Silver Tower avea 65% din spaţiile de birouri luate. Potrivit reprezentanţilor Tower, stagnarea lucrărilor observată de ZIUA în iulie 2008 era doar o pauză de vară, iar vânzările nu au fost afectate de criza imobiliară.
În replică la articolul menţionat mai sus, cei de la Tower au ţinut să explice că nu au contracte cu furnizorii despre care scria ZIUA, ci doar contracte directe cu trei antreprenori, iar lucrările la Tower Park sunt în avans faţă de grafic şi termenele de dare în folosinţă asumate prin contract vor fi respectate.

Vânzătorii de iluzii

În acelaşi an, Tower anunţa că în toamnă va da în folosinţă ansamblul River Tower, investiţie care s-a ridicat la 7 milioane de euro şi ar cuprinde 128 de locuinţe, parcări şi spaţii comerciale. Cei 12.500 de metri pătraţi de suprafaţă construită includ locuinţe cu suprafaţa între 35 şi 128 de metri pătraţi, 1.500 de metri pătraţi de spaţii comerciale, 155 de locuri de parcare sub şi supraterană. River Tower era anunţat ca spaţiu modern şi funcţional de locuire, cu lifturi rapide şi finisaje exterioare la cele mai înalte standarde, aflat într-o zonă liniştită de pe malul Someşului, cu spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. Conform Tower, „proiectul «River Tower» este o probă concretă a respectării angajamentelor pe care ni le-am luat faţă de clienţii noştri în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor, termenul de predare şi valoarea ca investiţie a proprietăţii. Suntem în egală măsură bucuroşi să anunţăm şi faptul că lucrările de execuţie la proiectul «Tower Park» se află în grafic. Clienţii şi partenerii noştri pot fi siguri, şi în acest caz, că lucrările vor respecta acelaşi nivel de calitate şi că vor fi predate la termen“. Michael Chezan declara tot atunci pentru CityNews că piaţa imobiliară se va reglementa, iar cererea de apartamente de calitate va creşte. Probabil că acestea erau aşteptările grupului Tower, aşteptări pe baza cărora şi-au elaborat strategia de finanţare a proiectelor.
Dezvoltatorii Tower Park anunţau, în toamna lui 2008, că turnurile de 18 etaje vor fi finalizate în decembrie 2009. La cele două componente ale proiectului, Tower Commercial, clădirea de birouri, şi Tower Rezidenţial, cu patru corpuri de locuinţe, se construise la nivel de fundaţie, fiind cheltuiţi pentru acesta un sfert din suma preconizată de 60 de milioane de euro. “La Tower Park au fost finalizate toate lucrările din faza de preconstrucţie. Hotelul şi centrul de business au fost finalizate în proporţie de peste 35%. Toate cele patru corpuri de locuinţe au depăşit faza de infrastructură, primul imobil ajungând la nivelul patru. Infrastructura reprezintă 25-30% din costul total al construcţiei. Suprastructura (nivelurile 0-12, respectiv 18) reprezintă 30% din costul total, restul fiind reprezentat de lucrările de finisare. Apartamentele din turnurile A şi B au fost vândute în proporţie de 80%”, au declarat reprezentanţii Tower presei clujene în 2008. La momentul respectiv erau vândute 184 de apartamente din 475, la preţuri pornind de la 945 de euro pe metrul pătrat şi care ajung la 2.000 de euro pe metrul pătrat în apartamentele de tip penthouse de la etajele superioare. Apartamentele vor avea o suprafaţă care variază de la 56 la 127 de metri pătraţi, iar un apartament de două camere cu 56 de metri pătraţi costa în 2007, în momentul demarării proiectului, aproximativ 75.000 de euro (TVA inclus), iar spre sfârşitul lui 2008 aceleaşi apartamente se vindeau cu aproximativ 53.000 de euro. Doru Lupeanu, reprezentantul agenţiei imobiliare Grup de Lux, compania care colaborează cu Tower pentru comercializarea apartamentelor, a declarat pentru Clujeanul că înainte de demararea vânzărilor au existat mai multe rezervări de apartamente, solicitate de diferiţi clienţi. Întregul proiect urma să fie finalizat în primăvara acestui an. Hotelul trebuia să fie gata în decembrie 2009, Michael Chezan declarând pentru Ziarul Finaciar în toamna lui 2008 că Tower se afla în discuţii cu două lanţuri hoteliere pentru afilierea hotelului la unul din ele. Cei de la Tower făceau eforturi considerabile la momentul respectiv să liniştească clienţii şi să asigure presa că proiectul va fi dus la bun sfârşit. Michael Chezan a chemat ziariştii să observe ”live” lucrările pe şantier şi a anuţat că un grup străin de investiţii va aduce un semnificativ aport financiar la proiectul Tower şi a semnat cu aceştia pentru opt milioane de euro pentru a asigura finanţarea la toate etapele proiectului. “S-au anunţat foarte multe proiecte, dar noi suntem dintre cei care chiar le facem. Toate apartamentele vor fi gata în decembrie 2009”, a declarat Chezan pe şantierul Tower Park.

Antreprenorul general mai avea 71 lei în cont

Un an mai târziu, Mox Construction SRL, antreprenorul general al societăţii Tower a intrat în faliment şi mai avea în cont 71 de lei. Proiectele antreprenorului au fost abandonate, iar Tower Park, River Tower şi Silver Tower, deşi data la care se anunţase finalizarea lucrărilor era la câteva luni distanţă sau depăşită deja, mai au de aşteptat. Pe terenul împrumutat de la USAMV, Tower trebuia să construiască pentru universitate un hotel de trei stele până la sfârşitul anului trecut, dar a fost nevoie de o amânare de şase luni pentru finalizarea obiectivului. Un raport al Casei de Insolvenţă Transilvania, firma care se ocupa de derularea procedurii de faliment, arată că Mox Construction are datorii de aproape 25 de milioane de lei, atât către furnizori, cât şi către stat. Aceştia datorau Administraţiei Finanţelor Publice Cluj-Napoca 840.000 de lei, sub formă de impozite pe profit şi dividende care nu au fost plătite de un an. Mox Construction nu poate finaliza construcţia datorită lipsei de fonduri a investitorului şi se află în situaţia de insolvenţă tocmai pentru că singurul client al firmei de antreprenoriat a fost societatea Tower. Majoritatea restanţelor le are de recuperat de la Tower, 89,96% mai precis, iar acum se află în incapacitate de plată şi are datorii imense. Administraţia Finanţelor Cluj-Napoca a cerut Tribunalului Comercial ca şi pentru firma Tower să fie declanşată procedura de insolvenţă, deoarece nu mai este capabilă să îşi plătească datoriile.
Compania Tower se declară drept un dezvoltator imobiliar cu acţionariat şi know-how din Statele Unite ale Americii, înfiinţat în februarie 2007. Investiţiile lor se ridică la 400 de milioane de euro şi vizează proiecte în oraşele Cluj-Napoca şi Bucureşti. Decizia pentru demararea primelor proiecte în Cluj-Napoca s-a luat după studierea, în 2007, a pieţei imobiliare din Transilvania, oraşul fiind plasat pe primul loc în priorităţile companiei. Mihai Chezan, asociatul unic al Tower, a fost agent imobiliar în Statele Unite, iar după ce s-a întors a intrat în afacerile imobiliare la firma Tower, fiind project manager pentru Tower Park. Chezan a solicitat casei de insolvenţă care se ocupă de falimentul Mox Construction să fie înscris la masa credală cu suma de 5,5 milioane lei, care reprezintă un credit luat de Mox Construction de la CEC, pentru care el a girat cu un teren de la Strada Frunzişului. Ca fapt divers, Mihaela Bărbos, care a fost acţionar unic la Mox Construction până în toamna lui 2008, s-a angajat pe sine însăşi drept consultant pentru afaceri şi management al antreprenorului cu un salariu de 5.257 lei.
Conform ZIUA de Cluj, proprietarii Tower Park nu se dau bătuţi. Ei anunţă că redeschid şantierul, cu toate că există cereri de insolvenţă atât pentru firma dezvoltatoare, cât şi pentru antreprenori. La Judecătoria şi Tribunalul Comercial Cluj s-au înregistrat dosare peste dosare legate de compania Tower. Cumpărătorii cer rezilierea contractelor,  USAMV, care a concesionat terenul, începe să dea semne de nerăbdare, furnizorii depun somaţii de plată, statul solicită declararea insolvenţei, iar banca cere banii înapoi. Cu toate acestea, firmele din lanţul Tower, care au colecţionat deja 31 de procese, intentează noi procese în cauzele în care au pierdut, probabil pentru a amâna punerea în practică a dispoziţiilor instanţei în aceste procese. Numai la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, firmele Tower au datorii de aproximativ 840.000 de lei, iar pe lângă furnizorii şi creditorii care îşi aşteaptă rândul, câţiva cumpărători ar vrea şi ei banii înapoi.  
 
 Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.