Curtea de Apel Cluj a decis ca cei 11 clujeni arestați preventiv , la cererea procurorilor DIICOT, să rămână în arest preventiv încă 30 de zile, perioadă în care anchetatorii trebuie să mai adune probe, scrie evz.ro.

După ce au petrecut ultimele 30 de zile în spatele gratiilor, cei 11 clujeni care au expediat în SUA peste 70.000 de scrisori, care conțineau medicamente prescrise în cazul bolnavilor psihic, au sperat degeaba că vor fi eliberați din arest și vor fi cercetați î n stare de libertate. Procurorii au solicitat prelungirea mandatului de arestare cu încă 30 de zile, perioadă în care vor trebui să depună la dosar un raport chimic, care să stabilească dacă medicamentele vândute în SUA conțin sau nu substanțe interzise, aflate pe lista antidrog. Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea profituri de zeci de milioane de lei. În cinci ani de funcționare, profitul estimat de procurori este de 55 de milioane de lei. Banii erau ”circulați” printr-un off-shore din Insulele Virgine Britanice. Procurorii DIICOT Cluj susțin că rețeaua era condusă de Cosmin Muntean, din Cluj Napoca, care era secondat de locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean, fratele lui Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și Dorin Gabriel Poruțiu. Anchetatorii mai spun că afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.

retea-medicamente

Aveau trei farmacii online În 2012, grupul avea doar patru persoane și nimeni nu se aștepta ca afacerile să  prospere. Cosmin Muntean, susțin procurorii DIICOT, a înființat trei site-uri, 247medication.com, paianaz.com, 125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei, tocmai pentru a nu intra în vizorul autorităților. Muntean s-a ferit de DIICOT dar a intrat în atenția agenților speciali de la Agenția Antidro din SUA, celebra DEA. Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice. Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate. Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens. După ce rețeta era ”confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj Napoca. Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea. În total, în cei cinci ani de activitate, grupul condus de Cristian Muntean a expediat în SUA un număr de 74.000 de scrisori.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.