Magistraţii de la Curtea de Apel București i-au menţinut pe Petrică Bolfă şi pe complicii săi iordanieni în arest, eliberând-o pe Aureliana Boşneag. Dacă Mircea Hrudei, şeful DIICOT, ar fi făcut bine din prima dosarul, acei oameni care au murit din cauza alcoolului produs ilegal ar fi fost salvaţi. Suntem curioşi cât vor mai reuşi cei de la DIICOT să îl ţină în braţe pe acest procuror şef care numai boacăne face.
“Respinge, ca nefondate, recursurile inculpaţilor Ala Hani Khalil Hassan, Mohd Fahiem Ibrahim Enzian şi Bolfă Petru. Admite recursul declarat de inculpata Boşneag Aureliana. Casează, în parte, încheierea din data de 19.06.2013 a Tribunalului Bucureşti-Secţia II-a penală şi rejudecând: Revocă arestarea preventivă a inculpatei Boşneag Aureliana. Dispune luarea faţă de acesta a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea Voluntari,judeţul Ilfov, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 25.06.2013 . Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei Boşneag Aureliana, dacă nu este arestată în altă cauză. Pe durata măsurii obligării de a nu părăsi localitatea inculpata este obligată să respecte următoarele obligaţii: 1) să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; 2) să se prezinte la poliţia de domiciliu desemnată cu supravegherea, conform programului întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată; 3) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; 4) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme; 5)să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi şi cu martorii din prezenta cauză. Atrage atenţia inculpatei că în cazul încălcării cu rea-credinţă a măsurii aplicate sau a obligaţiilor stabilite, măsura obligării de a nu părăsi localitatea va fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Cheltuielile judiciare pentru inculpata Boşneag Aureliana rămân în sarcina statului. Obligă pe inculpatul Ala la 250 lei şi pe inculpaţii Enizan şi Bolfă la 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parţial pentru avocat din oficiu în cazul inculpatului Ala, în cuantum de 50 lei, se avansează din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul pentru interpret de limba arabă, pentru 4 ore, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 25.06.2013
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)“, se arată în minuta de la Curtea de Apel București care a decis ca Petru Bolfă să rămână în arest.
Mohd Fahiem Ibrahim Enzian deţine societatea comercială Ideal Textil Trading care a declarat în 2011 o cifră de afaceri de 136.170 de lei.
Bolfă este la una dintre multele sale experienţe cu procurorii, dar de multe ori a părut să aibă parte de o protecţie dacă nu divină, atunci din interiorul sistemului. Chiar în urmă cu puţin peste un an, procurorii DIICOT Cluj în frunte cu Mircea Hrudei au încercat să îi facă un dosar lui Bolfă. Nu pentru mult timp, pentru că magistraţii au respins dosarul şi l-au retrimis spre refacerea urmăririi penale. La acea vreme, anchetatorii au descoperit în fabrica lui Bolfă peste 20.000 de litri de alcool etilic produs ilegal, adică fără să aibă aplicat sigiliul de către organele abilitate. Nu a fost suficient însă pentru procurori, pentru că un astfel de dosar poate fi foarte delicat. Dosarul a fost astfel instrumentat greşit de procurorii DIICOT, cu tot cu ştampila lui Hrudei, astfel că patronului firmei de alcool a rămas în libertate. Şirul ilegalităţilor acestuia se pare că a continuat, acum fiind arestat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Reporterii de la Gazeta de Bistriţa s-au tot întrebat cum de cele 27 de victime ale Alcoolfarm, produs făcut de Bolfă, nu au generat o reacţie în rândul procurorilor din România. Având în vedere această tragedie, din care au rezultat mai mulţi morţi decât în accidentul de la Muntenegru, procurorilor le-a trebuit luni bune până să îl poată aresta pe traficantul cu alcool.
Dosarul disjuns de la iordanieni
Se pare că nu doar procurorii bihoreni erau cu ochii pe fabrica de alcool din Năsăud şi pe Petru Bolfă, ci şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia l-au descoperit pe Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, de naţionalitate iordaniană, partener de afaceri al lui Bolfă, care prin firma sa a distribuit nu mai puţin de 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, distribuitorul iordanian a menţionat pe etichetă că de fapt spirtul ar conţine o concentraţie de alcool etilic de 35%.
„În vederea punerii în circulaţie a produsului respectiv şi în scopul inducerii în eroare a consumatorilor, învinuitul E.M.F.I. (nr. – Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim) a aplicat pe eticheta produsului o compoziţie chimică necorespunzătoare adevărului (alcool etilic – concentraţie 35%). Astfel, s-a constatat faptul că produsul alcoolic contrafăcut conţine, în realitate, alcool metilic – o substanţă toxică cu grave consecinţe asupra integrităţii corporale şi sănătăţii persoanei.
În urma punerii în circulaţie şi consumului produsului alcool sanitar contrafăcut substituit, din categoria produselor biocide, de tipul „Alcofarm – loţiune pentru îngrijirea epidermei cu efect antiseptic” au fost înregistrate pe raza judeţului Bihor mai multe decese şi vătămări corporale grave”, se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în care s-a adus la cunoştinţa mass media şi că, faţă de Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi falsificare de alimente sau alte produse care a avut ca urmare moartea victimei.
Conform deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-a dispus arestarea preventivă a lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, el este acuzat de falsificare de alimente în formă continuată, care a avut ca şi consecinţă moartea victimei, dar şi de evaziune fiscală.
Sub aceleaşi acuzaţii a fost arestat preventiv pentru 29 de zile şi Petru Bolfă, patronul Pet&Ady Trading SRL din Năsăud.
Alte două persoane, acuzate de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani
Conform aceluiaşi document, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Aureliana Boşneag, acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.
Anchetatorii spun că pentru a justifica provenienţa produsului alcoolic pus în circulaţie, iordanianul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii comerciale pe care o administra – SC Ideal Textil Trading SRL – mai multe facturi fictive de achiziţie a acestui produs de la o altă societate comercială (cu comportament „de tip fantomă”), care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive – sumele fiind retrase în numerar de învinuita Aureliana Boşneag, la indicaţia lui Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim. Astfel, prin înregistrarea în contabilitatea firmei a unor facturi fictive, iordanianul a produs un prejudiciu statului român de 300.000 de lei. SC Ideal Textil Trading SRL, al cărui asociat unic şi administrator este Enizan Moh’d Fahiem Ibrahim, are ca obiect principal de activitate intermedierea în comerţul cu ridicata.
În acelaşi dosar mai apare un cetăţean de origine iordaniană, Ala Hani Khalil Hassan, care şi el a fost arestat preventiv pentru 29 de zile sub acuzaţia de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.
Alcool cu vechime, prin dosare rafinat
Pet&Ady Trading SRL este o societate care a avut ca obiect de activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice. Din 2004, Bolfă a devenit asociat cu o firmă cipriotă – M & T.C.I. MAINTENANCE LTD – alături de care, în vara anului respectiv, a deschis fabrica de alcool din Năsăud. La inaugurarea care a avut loc la acea vreme au participat multe dintre personalităţile politice ale judeţului, printre care fostul prefect al judeţului de atunci, Viorel Pupeză, pe atunci liderul PSD BN, dar şi din administraţia publică judeţeană.
Suntem curioşi care va fi finalul pentru acest traficant cu succes, dar mai ales al oamenilor care nu au reuşit să îl aducă mai repede în faţa instanţei…
Tiberiu Hrihorciuc