Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a pierdut procesul cu Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității. Suspiciunile că ar fi fost securist, s-au confirmat.

Fostul președinte al României a negat în dese rânduri acuzele ce i s-au adus, referitoare la colaborarea cu Securitatea, pentru care dădea note informative folosind numele conspirativ „Petrov”. În apărarea sa, Băsescu a declarat că habar n-avea de faptul că Directia de Contra informaţii militare din care ar fi făcut parte pe când era student al Institutului de Marină se afla sub influența Securităţii. Actualul europarlamentar admite că a fost racolat de pe băncile Institutului de Marină de o direcție a contra informaţiilor militare, însă abia după Revoluția din ’89 i s-a adus la cunoştinţă că, de fapt, direcția era subordonată Securității.

Totuși, argumentele sale au fost demontate de jurnaliştii de la Lumea justiţiei, care au prezentat o decizie a Curţii de Apel Bucureşti din 2015, ce poate constitui un precedent. Aidoma lui Traian Băsescu, și pârâtul din dosarul respectiv susţinea că nu avea habar de ce structură aparţine Direcţia de Contrainformaţii militare. Atunci, atât Ministerul Apărării Naţionale, cât şi Ministerul de Interne au răspunsuri că Direcției a IV-a era în subordinea Securității, fapt pentru care magistrații l-au declarat colaborator.

Deocamdată, dosarul lui Traian Băsescu se judecă pe fond, însă dacă se va constata definitiv că a fost colaborator al Securităţii atunci ex-președintele României își poate pierde toate beneficiile ce decurg din faptul că a fost șeful statului.

sursă: evz.ro


2 COMENTARII

  1. pe vremea aceea nuajungeai nimic daca nu faceai pactul cu dracul:nuprimeai o slujba buna,nu era iavansat.era valabil peste tot ,incepand din a te duce la o scoala de maistri,ocuparea unui post in medicina sau invatamant,daramite in joburi care presupuneu legaturi cu strainatatea!Nu stiu de ce mai ocupa presa de asa ceva,ar trebui mers pe ideea catoti au facut-o!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here