Dacă până acum, Traian Băsescu reprezenta o putere politică redutabilă, odată cu apropierea de sfârşit a mandatului se dovedeşte că preşedintele nu a fost decât o “păpuşă”  susţinută de “sforile” Serviciilor. Pe ultima sută de metri, fratele lui Băsescu a ajuns după gratii pentru corupţie, ginerele îi este acuzat de fals şi înşelăciune. În urmă cu câteva zile, instanţa i-a respins lui Traian Băsescu contestaţia aţă de amenda primită de la CNCD după ce a afirmat că mulţi romi nomazi, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură” a fost respinsă. Mai mult, Curtea Constituţională a decretat că preşedintele României „rămâne răspunzător pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice”.

 

Atâta timp cât Traian Băsescu a fost efigia Partidului Democrat şi cei din jurul lui au construit un adevărat cult al personalităţii de “preşedinte jucător”, nimeni nu s-a atins de el, unora chiar fiindu-le frică de spiritul justiţiar al unui șef de stat cu un defect de vedere.

Însă, mandatul de preşedinte se termină şi, din cauza degringoladei politice pe care a iniţiat-o, Băsescu a ajuns să fie emblematic pentru un partid politic rahitic, care nu va reuşi sub nici o formă să adune capital politic de imagine pentru alegeri. Aşa că, se poate spune că el a sărit singur dintr-o barcă din care, oricum, urma să fie coborât în scurt timp. Însă, problemele s-au adunat brusc pe capul lui ca urmare a faptului că SRI-ul şi DNA-ul s-au apucat să scoată de la naftalină câteva dosare.

Majoritatea românilor ştia că preşedintele s-a asociat cu câteva clanuri mafiote ţigăneşti din sudul ţării. Fratele lui, Mircea, s-a înrudit cu familia lui Bercea Mondială, liderul unui clan mafiot. Nu mai este nici o noutate că fratele lui Băsescu a ajuns după gratii în cursul acestei luni, iar scandalul nu este finalizat. Apoi, cineva a “sifonat” în presă că şi ginerele lui Băsescu, avocatul Radu Pricop, este urmărit penal pentru fals şi înşelăciune într-un dosar cu retrocedări. Despre această problemă s-a mai scris în presă, dar la momentul apariţiei acestei informaţii, Băsescu nu dădea semne de slăbiciune, aşa că ştirea despre falsurile comise de avocatul Pricop nu a fost “fructificată” intens de principalele organe de presă. Însă, acum a devenit o “bombă”!

 

Judecătorii CCR muşcă mâna care i-a hrănit

Însă nu doar faptul că o familie obişnuită, care trăieşte la bloc într-un apartament cu două camere, pare mult mai onorabilă decât familia prezidenţială reprezintă o problemă pentru Băsescu.

El a beneficiat de favorurile Curţii Constituţionale a României şi i-a “cultivat”  pe Augustin Zegrean, preşedintele acestei instanţe, dar şi pe Daniel Morar, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. După terminarea mandatului de şef al DNA, Morar a fost susţinut de Băsescu să intre în completul Curţii constituţionale.

Însă, săptămâna trecută, judecătorii CCR i-au turnat lui Băsescu o găleată cu apă rece în cap. Pe lângă fratele arestat care este ameninţat că i se vor face “buzunare în burtă” şi un ginerică avocat, dar cu o “coadă” penală, Traian Băsescu are probleme personale mult mai grave.

Magistraţii CCR au votat că Preşedintele României “rămâne răspunzător pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice”. Cu alte cuvinte, Băsescu el se bucură de aceeaşi imunitate pe care o are orice parlamentar şi poate fi anchetat pentru faptele săvârşite, excepţie făcând declaraţiile politice. Această precizare se găseşte în decizia CCR din 21 mai 2014, când judecătorii au soluţionat cererea premierului, Victor Ponta, privind conflictul juridic de natură constituţională dintre Băsescu şi Guvernul României.

Ceea ce uimeşte este faptul că Daniel Morar, cel care pe vremea când era şeful DNA i-a construit lui Traian Băsescu o imunitate specială, a votat pentru “găleata de apă rece”. În motivare, judecătorii CCR trimit la art. 72 alin. 1) în care se arată că imunitatea preşedintelui este identică cu ce a unui parlamentar.

 

Dosarele îl cheamă înapoi

“Cheia” pentru inculparea lui Băsescu în cascada de dosare penale care se va revărsa peste el este încifrată de judecătorii CCR în următoarele rânduri.

“De altfel, în ceea ce priveşte limitele dreptului de exprimare, Legea fundamentală prevede la art.72 alin.(1), având ca titlu marginal „Imunitatea parlamentară”, potrivit căruia „Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”. În conformitate cu dispoziţiile art.84 alin.(2) din Constituţie, „Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător”. Analizând semnificaţia juridică a instituţiei imunităţii, Curtea constată că aceasta este o garanţie constituţională, o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri. Garanţia prevăzută la art.72 alin.(1) din Constituţie încurajează titularul mandatului în adoptarea unui rol activ în viaţa politică a societăţii, întrucât înlătură răspunderea juridică a acestuia pentru opiniile politice exprimate în exercitarea funcţiei de demnitate publică. Însă, titularul mandatului rămâne răspunzător, conform legii, pentru toate actele şi faptele săvârşite în perioada în care a exercitat funcţia publică şi care nu au legătură cu voturile sau opiniile politice”, se precizează în decizia nr.284 din 21 mai 2014 a CCR.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.