Fostul polițist Traian Berbeceanu se judecă cu unul dintre fostii șefi SRI ALBA, Ioan Târnu, căruia îi cere daune morale de 150.000 lei.

Deși în urmă cu trei ani și jumătate, în luna mai 2018, aceeași instanță i-a acordat daune de 20.000 de lei lui Berbeceanu, hotărârea din 15 decembrie 2021 este radical schimbată. Dosarul a revenit la instanța de fond după ce Tribunalul Alba a dispus, în aprilie 2019, rejudecarea cauzei.

Dosarul a fost înregistrat, din nou, la Judecătoria Alba Iulia pe 23 noiembrie 2020, iar un an mai târziu a fost pronunțată soluția. Instanța a respins acțiunea comisarului-șef prin admiterea excepției de perimare a cererii de chemare în judecată.

”Constată perimată judecarea cererii de chemare în judecată formulată de către reclamant Berbeceanu Traian în contradictoriu cu pârât Tarnu Ioan. Respinge cererea pârâtului de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la pronunţare”, se precizează în hotărârea instanței. Fostul șef al BCCO Alba Iulia poate contesta decizia la Tribunal.

Potrivit legii, o cerere de chemare în judecată se perimă de drept, dacă a rămas în nelucrare din motive imputabile părții, timp de 6 luni.

tarnu sri alba

Ioan Tarnu a condus SRI Alba până în 2011

Berbeceanu l-a dat în judecată pe Ioan Tarnu, după ce acesta din urmă ar fi făcut acuzaţii calomnioase despre poliţist, prin acordarea unui interviu difuzat la un post de televiziune. De menționat că fostul șef al SRI Alba a fost condamnat în 2016 la 3 ani de închisoare cu suspendare în așa-zisul dosar ”Utilajele”, instrumentat de structura de poliție condusă de Berbeceanu. Tarnu a fost acuzat că a sprijinit un membru al unei grupări infracțională care fura tractoare agricole din Franța și le vindea în România.

Polițistul a fost schimbat de la conducerea BCCO Alba Iulia în 2013 după ce a fost reținut de DIICOT în dosarul în care a fost achitat de prima instanță. Procurorii de la DIICOT Alba Iulia care au ”fabricat” dosarul au primit închisoare cu executare.

Acuzațiile reclamate de polițist

Traian Berbeceaanu a susţinut că Tarnu a afirmat în mod mincinos şi vădit tendenţios faptul că „un ofiţer SRI, mai obrăznicuţ dar cu tupeu, mi-a spus că în Apuseni, cu lemnele, acoperă Traian tot, cu drogurile nu avem ce face că tot Traian gestionează şi împarte după cum vrea, cu utilajele Traian vrea să bage pe făraş numai de-aştia mărunţi, cumpărători de bună sau de mai puţin bună-credinţă şi câţiva transportatori, cărăuşi”. De asemenea, a mai spus că

 „în 28 aprilie, Florian Coldea a dat ordin să fiu arestat. A chemat doi ofiţeri şi le-a spus să vină la Alba să ia legătura cu Berbeceanu, să fabrice probe”.

De asemenea, comisarul-șef a mai reclamat faptul că Ioan Tarnu „a afirmat în mod absolut iresponsabil, mincinos şi vădit tendenţios, faptul că Serviciul Român de Informaţii – prin domnul general Coldea şi Direcţia Naţională Anticorupţie – prin intermediul doamnei procuror şef Kovesi ”au recurs la cea mai josnică mizerie umană, l-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să îi strecoare fiicei mele două pliculeţe de droguri în geantă, după care să o salte BCCO Cluj, să o dea la televizor şi să mă oblige să demisionez. Poate este uluitor ce vă spun dar aşa stau lucrurile”.

Ioan Tarnu a susţinut că afirmaţiile pe care le-a făcut la postul de televiziune sunt adevărate. „Prin devoalarea practicilor ilegale de administrare a probelor a adus la cunoştinţa publicului cum nu trebuie să acţioneze unii reprezentanţi ai organele judiciare în activitatea de înfăptuire a actului de justiţie”, a precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.