Traian Mariş, fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins recursul înaintat ca nefondat. În acest context rămâne în vigoare decizia Curţii de Apel Cluj, care menţine condamnarea lui Mariş la pedeapsa cu 3 ani şi 10 luni de  închisoare cu suspendare condiţionată şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie de conducere timp de patru ani. Întregul şir de procese a fost extrem de scurt, deoarece Mariş şi-a recunoscut, în faţa judecătorilor, vinovăţia ceea ce i-a adus şi clemenţa instanţei.

 

Procurorii DNA arată, în rechizitoriu, că  Traian Mariş, şef al  Direcţiei Silvice (DS) Cluj, a fost arestat pentru luare de mită. Mai exact, Mariş cerea bani pădurarilor pentru a le asigura păstrarea locurilor de muncă şi pentru a le aviza favorabil controalele dispuse în cantoane. Procurorii DNA precizau în rechizitoriu că era „o practică repetată şi constantă” a conducerii Direcţiei Silvice Cluj de a le cere bani angajaţilor sub forma unei „cotizaţii în stil mafiot” de 20.000 de euro anual pentru fiecare district din cadrul Direcţiei. Banii erau remişi în două tranşe. De asemenea, pădurarii îi trimiteau lui Mariş material lemnos, care în  schimb le asigura posturile

Dosarul lui Marş a fost disjuns dintr-un alt dosar de corupţie care îl viza pe fostul director al Direcţiei Silvice Cluj Ioan Morar, şeful Ocolului Silvic Someşul Rece, Vasile Vesa, şi alţi doi ingineri cu atribuţii de conducere, Florin Buda şi Adrian Bolos. Cei patru sunt acuzaţi de luare de mită. Banii erau predaţi la domiciliul unora dintre ei sau în conturile bancare ale copiilor.

În fapt, Traian Mariş a primit de la Valentin Mariş, pădurar la Direcţia Silvică Cluj, judecat şi el în acelaşi proces, suma de 10.000 lei, provenită de la acesta şi de la denunţătorii Voicu Tomoş şi Călin Bîlc, angajaţi ai direcţiei clujene.

 

La dosar există interceptări ale unor convorbiri între Valentin Mariş şi denunţători, de unde reiese că Mariş s-a oferit să discute cu directorul Direcţiei Silvice, Traian Mariş, pentru a-l convinge să aibă o atitudine mai îngăduitoare faţă de cei doi denunţători, respectiv să nu fie sancţionaţi şi, totodată, să rezolve şi problema sa legată de un viitor control în Cantonul 17.

În rechizitoriul DNA este citat şi un document al DIICOT Alba, care anchetează un alt dosar de corupţie care îi vizează pe Traian Mariş, Valer Prigoană, şeful Districtului 2 Blăjoaia din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece şi oamenii de afaceri Ioan Cozonac si Alex Gigi Crişan. Conform anchetatorilor, cei doi i-au dat şefului de district diferite sume de bani, care ajungeau şi la Traian Mariş.

Anchetatorii mai arată că Valer Prigoana, şeful Districtului 2 Blăjoaia din cadrul Ocolului Silvic Someşul Rece, care a murit cu două zile înainte de arestarea lui Traian Mariş, negocia la telefon cum să primească banii. Procurorii mai susţin că o parte din banii primiţi ca mită mergeau spre afacerile imobiliare ale pădurarului, Prigoană, care a construit, în perioada 2007-2008, 135 de apartamente.

 

Proces în doi timpi şi trei mişcări

Traian Mariş, care a condus Direcţia Silvică Cluj din 8 iunie 2012, a fost arestat in 18 aprilie 2013. Pe 10 mai, Traian Mariş a fost trimis in judecată de către DNA, alături de Valentin Mariş, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Cluj, acuzat de dare de mită. Pe întreaga durată a procesului, Mariş s-a aflat în stare de arest preventiv.

Tribunalul Cluj pronunţa deja, pe 2 iulie, sentinţa în dosarul în care era judecat Traian Mariş. Întrucât Mariş şi-a recunoscut faptele, cazul a fost judecat în procedură simplificată, iar acesta a fost condamnat de Tribunalul Cluj la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. În acelaşi dosar, Valentin Mariş, cel care i-a dat lui Traian Mariş banii adunaţi de la pădurari, a fost condamnat la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

După ce procurorii DNA l-au acuzat că a luat mită, iar judecătorii le-au dat dreptate, fostul şef al Direcţiei Silvice s-a întors la muncă. Traian Mariş a fost reangajat imediat după eliberarea din arest tot la Ocolul Silvic Gilău, pe postul de inginer silvic.  Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, explica la acea dată că, potrivit Codului Muncii,  contractul lui Traian Mariş a fost suspendat pe perioada arestării, iar după punerea în libertate trebuia reîncadrat.

Cu toate ca Traian Mariş şi-a recunoscut faptele, procurorii DNA au cerut şi în faza de apel închisoare cu executare pentru acesta, insistând pe pericolul social al faptei, respectiv corupţia din sistemul de exploatare a pădurilor din România.

Pe 14 ianuarie 2014 Curtea de Apel Cluj admitea ”apelul declarat de DNA-Serviciul Teritorial Cluj împotriva sentinţei penale 273/02.07.2013 a Tribunalului Cluj pe care o desfiinţează cu privire la conţinutul pedepselor accesorii şi complementare aplicate inculpaţilor Mariş Traian şi Mariş Valentin. Pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: interzice inculpatului Mariş Traian exercitarea pe o durată de 4 ani a drepturilor prevăzute de 64 litera a teza II, b şi c Cod pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa sau exercita o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii. De la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea pedepsei inculpatul M T va fi lipsit de drepturile prevăzute de 64 litera a teza II, b şi c Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;dreptul de a ocupa sau exercita o funcţie de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunii.”

 

Ministresa Lucia Varga nu s-a ţinut de promisiune

Cu ocazia conferinţei organizate la Cluj toamna trecută, Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură Lucia Varga a declarat că peste jumătate din angajaţii Inspectoratelor Silvice sunt fie de rea credinţă, fie incompetenţi şi astfel trebuie să plece. Ea spunea că va lupta pentru scoaterea din sistem a celor care „sunt certaţi cu legea şi în cârdăşie cu hoţii de păduri”, precizând că ”mai mult de 50% (din angajaţii din Inspectoratele Silvice – n.red. )  sunt fie incompetenţi, fie de rea credinţă”. Cu toate acestea, pe Traian Mariş îl regăsim ca angajat al Direcţie Silvice Cluj, în timp ce cei doi pădurari care l-au denunţat au fost daţi afară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.