Instanţele clujene trântesc uşă după uşă în nasul presei. Astfel, săptămâna trecută, Ramona Mornăilă, judecător la Tribunalul Cluj, a declarat secret procesul în care se judecă afacerea certificatelor de handicap. Aceasta după ce, anul trecut, judecători ai Curţii de Apel Cluj au închis uşile pentru presă în două procese de interes pentru publicul clujean: cel în care se decidea situaţia de conflict de interese a deputatului USL Steluţa Cătăniciu şi cel în care fostul şef al IPJ Cluj, Ioan Păcurar, este judecat pentru situaţia neclară a declaraţiilor de avere.

 

La termenul de pe 15 ianuarie al procesului în care sunt judecaţi autorii unei adevărate maşinării de eliberare a certificatelor de grad de handicap, alături de beneficiari ai acestor certificate, unul dintre avocaţii apărării a şoptit judecătoarei Ramona Mornăilă că în presă a apărut un articol referitor la acest proces prin care ”se aduce atingere demnităţii persoanelor”, după cum a spus avocata, înmânând judecătoarei o copie după articol. Fără să citească articolul ca să înţeleagă despre ce e vorba – doar era o oră destul de târzie şi lumea era obosită, judecătoarea a întrebat avocaţii din sală dacă sunt de acord cu propunerea colegei lor de barou. Cum solicitarea fusese făcută aproape în şoaptă, avocaţii din sală nu prea înţeleseseră despre ce era vorba, aşa încât li s-a enunţat din nou solicitarea avocatei. Avocaţii au murmurat, unii ca sunt de acord, alţii că lasă la altitudinea instanţei luarea deciziei. Fără nicio şovăire, Ramona Mornăilă a decis: şedinţă secretă, exact în momentul în care trebuiau să depună mărturie personajele cheie ale afacerii.

 

Nu trageţi în mesager

Ştim că pentru cei implicaţi în aparatul de justiţie transparenţa actului de justiţie e doar o vorbă în vânt. Ei cred că nu au nevoie de aşa ceva, dar noi, ca societate civilă, avem, iar interfaţa prin care se realizează acest lucru este presa. Cât priveşte faptul că articolul cu pricina ”aducea atingere demnităţii persoanelor, care chiar dacă sunt persoane cu handicap merită să le fie respectată demnitatea”, ţinem să clarificăm pentru suava avocată că presa e doar, aşa cum spuneam, interfaţa dintre justiţie şi spaţiul public şi nu se face în niciun fel vinovată de faptele despre care scrie. Descriind mecanismele unor maşinaţiuni de înşelătorie cum este cel al afacerii cu certificatele de handicap, cetăţenii sunt puşi în gardă despre lucruri care ar putea să li se întâmple. În cazul de faţă, cei care au ”adus atingere demnităţii persoanelor” sunt tocmai aceia care sunt astăzi judecaţi şi care au profitat de un eventual handicap şi de sărăcia unor oameni, adică Catinca Cotoraci şi fiica ei, Nicoleta Cecilia, precum şi cei doi medici care au acceptat să faciliteze eliberarea pe nedrept a unor certificate de grad de handicap. De asemenea, se fac vinovaţi de ”atingerea demnităţii persoanelor” chiar aceia care au acceptat ca, pentru o mână de bani să înveţe cum să mimeze anumite handicapuri mintale pentru a păcăli membri ai comisiei de evaluare psihică.

Amintim doamnei avocat deranjată de  prezenţa presei în sala de judecată, că transparenţa justiţiei, care se poate realiza doar prin presă, ca interfaţă între justiţie şi societate, îi poate garanta o bună judecare a proceselor în care îşi reprezintă clienţii.

 

Alte dosare ale justiţiei clujene secretizate fără temei

Motivaţiile pentru care sunt secretizate, cu maximă uşurinţă, procesele din instanţele clujene, sunt, de cele mai multe ori, derizorii. E destul ca una dintre părţi să ceară judecarea procesului cu uşile închise pentru ca orice judecător să o facă fără să clipească, aşa cum se poate vedea din exemplele de mai jos.

 

Judecătorul Rus Sergiu Leon de la Curtea de Apel Cluj a decis ca procesul în care se judeca dosarul Steluţei Cătăniciu referitor la conflictul de interese al acesteia să decurgă cu uşile închise. Prima întrebare adresată de judecător reclamantei a fost dacă există o solicitare ca şedinţa să fie declarată secretă. Nu ştim dacă magistratul a fost informat dinainte că urma să fie făcută această solicitare, dar măcar formal, în opinia noastră, trebuia să lase reclamanta să solicite secretizarea şedinţei.

Motivul pentru care Cătăniciu a cerut evacuarea publicului din sală a fost că în presă au apărut articole referitoare la dosarul în cauză care tratează subiectul fără ca autorii să aibă înţelegerea juridică  necesară. Explicaţia, extrem de sumară şi neconvingătoare, l-a convins însă instantaneu pe judecător, care a interzis accesul în sală al jurnaliştilor incompetenţi, care nu reuşesc să înţeleagă corect un act de justiţie.

Judecătorul  Sergiu Rus de la Curtea de Apel Cluj a respins luni, 30 decembrie, contestaţia deputatului Steluţa Cătăniciu faţă de raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, care stabilise că se afla în conflict de interese în perioada în care şi-a exercitat funcţia de consilier local al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Cercetarea averii unui funcţionar public influent, ascunsă de ochii presei

Procesul în care se judecă dosarul fostului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, Ioan Păcurar, referitor la diferenţele semnificative între veniturile şi cheltuielile acestuia se desfăşoară în acest moment cu uşile închise. Jurnaliştilor le-a fost  interzisă participarea la şedinţele de judecată pe motiv că se pune presiune pe magistrat.

Primele trei termene ale procesului s-au judecat în şedinţă publică. În schimb, la ultimul termen, cel de pe 7 octombrie, în sala de judecată, avocatul apărării, Gidro Stanca, decan al Baroului Cluj, a depus o cerere prin care solicita judecarea procesului în şedinţă secretă, având în vedere că, prin prezenţa jurnaliştilor în sala de judecată se încalcă “principiul echităţii”, în cadrul procesului civil. Apărarea fostului chestor a motivat că jurnaliştii vor mediatiza fiecare termen de judecată, ceea ce va pune presiune pe opinia publică şi pe magistrat, care nu va mai putea să pronunţe o sentinţă imparţială. Păcurar a prezentat copii după articole de presă publicate în ultima vreme, despre acest subiect. Reprezentantul ANI şi Procurorul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, prezenţi în sală, au acceptat fără nicio împotrivire, aşa încât preşedintele completului de judecată, judecătorul Augusta Chichişan, a declarat că din acel moment, şedinţele vor avea loc fără public

“În temeiul prevederilor art. 121 alin. 2 al vechiului Cod de Procedură Civilă reţinem că cererea formulată a fost motivată, fiind depuse dovezi la împrejurarea că e afectată partea ce a formulat prezenta cerere. În raport cu cele statuate anterior, cauza urmează a fi rezolvată în şedinţă secretă”, a argumentat  judecătorul cauzei, Augusta Chichişan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.