La termenul de astăzi al procesului în care Rareș Pop, fost inspector șef al ISCTR IT 4 Cluj, este judecat pentru fapte de corupție, au fost audiați trei martori din domeniul transporturilor rutiere. Aceștia au declarat că nu i-au cerut niciodată acestuia să intervină pentru o firmă sau alta și, mai mult, au explicat magistratului care sunt problemele de care se tem șoferii atunci când își sună șefii pentru a se interesa de controalele instituției.

Vasile Bob și Livia Hetea, asociați în firma Dariana, au spus că niciodată nu au apelat la Rareș Pop pentru a interveni în actul de control, și nici nu au avut vreodată discuții despre atribuțiile acestuia la ISCTR sau despre instituție. Bob a recunoscut că l-a sunat pe Claudiu Crișan, adjunctul lui Pop, pentru a se interesa de controale, fiind întrebat de șoferii care se temeau să nu fie verificați de inspectori, dar numai cu caracter informativ și nu pentru a împiedica actul de control. S-a menționat că Bob i-a transferat o sumă de bani lui Crișan, dar acesta ar fi fost un împrumut achitat de acesta după arestarea sa.

Cea mai interesată parte a declarației lui Vasile Bob a fost explicația dată judecătoarei Nora Boiciuc despre absurdul situației în care pentru abateri similare în străinătate amenzile sunt de câteva zeci de euro, iar în România de 9000 de lei, amenzi care, chiar dacă sunt din vina șoferului, sunt remise pe firmă. ATunci când sunt penalizați la salariu, șoferii amendați preferă să demisioneze. Și atunci, toți șoferii sunt speriați de amenzi, iar când aud de un posibil control își sună șefii să afle dacă e adevărat, iar în cazul în care sunt verificați și amendați, patronii vor să primească confirmarea de la ISCTR pentru a ști care sunt problemele pe care le au cu transportatorii. În aceste condiții, este de înțeles de ce un patron ar suna la ISCTR să se intereseze de un aspect sau altul al activității inspectorilor, în afara prezumției că ar cere acestora să intervină sau să ”ierte” pe cei sancționați.

Legat de societatea Dariana, s-a clarificat faptul că serviciile pe care aceasta le-a contractat la firma condusă de soția lui Rareș Pop nu sunt un aspect care ține de poziția acestuia la ISCTR. Relațiile economice dintre cele două societăți există dinainte de numirea acestuia în funcție și continuă până în prezent. În acest context, argumentele DNA cum că Pop ar fi ”răsplătit” pentru binevoița sa nu mai rămân în picioare.

Un alt martor, Marius Sâncrăianu, a recunoscut că la rugămintea unor prieteni din domeniul transporturilor l-a sunat pe Pop pentru a afla dacă au fost efectuate anumite controale sau au fost luate decizii de sancționare a unor șoferi, dar aceasta cu scop informativ, și de cele mai multe ori după înregistrarea proceselor verbale de constatare a contravenției. A spus că nu i-a sugerat sau propus inspectorului șef vreodată să intervină și că telefoanele sale nu au fost o imixtiune în activitatea instituției. Mărturia acestuia a fost probabil decisivă pentru atitudinea magistratului, care a încuviințat la scurt timp după încheierea ședinței ca Rareș Pop să îl poată contacta pe Sâncrăianu, cu care era în relații de prietenie, fiind astfel ridicată interdicția de a vorbi cu acest martor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.