Una dintre problemele acute cu care se confruntǎ societatea actuală este cancerul. Există în prezent numeroase studii de specialitate care demonstrează faptul ca această boalǎ afectează o mare parte a populaţiei mondiale, fiind una dintre principalele cauze ale decesului. Un interes deosebit, prezent în ultimii ani îl reprezintă îngrijirile paliative acordate bolnavilor de cancer. În Cluj-Napoca demarează Proiectul Pali-Info.
În România există aproximativ 55.000 cazuri de cancer în fiecare an. Numărul celor diagnosticaţi cu aceasta boală creşte cu 2.000 de persoane anual, însă cifrele sunt îngrijorătoare în întreaga lume deoarece cancerul e responsabil de 13% dintre decesele înregistrate, ceea ce înseamnă că decesele provocate de SIDA, tuberculoză şi malarie la un loc nu însumează totalitatea deceselor cauzate de cancer.
La nivelul ţării noastre, în topul bolilor care aduc moartea se află cele ale aparatului circulator (în 62% dintre cazurile de deces), urmate de tumori (17,6%) şi bolile aparatului digestiv(5,5%). Statisticile efectuate în ultimii ani arată că România se situează printre ţările cu incidenţă şi mortalitate medie prin cancer. S-a observat totuşi o creştere a situaţiilor de depistare cu cancer la ambele sexe, atât în mediul rural, cât şi în cel urban. La bărbaţi printre cele mai întâlnite cauze de deces sunt cancerul stomacului şi cancerul de vezică şi prostată, în timp ce la femei mortalitatea este cauzată de cancerul aparatului digestiv, cel mamar şi cel de col uterin şi ovarian.
Cele mai multe cazuri de cancer sunt descoperite la adulţii de vârsta medie şi la bătrâni. Îngrijorător este faptul că aproximativ 77% dintre persoanele diagnosticate cu cancer au 55 de ani sau mai mult.
Societatea multinaţională American Cancer Society a publicat un raport îngrijorător privind tipurile de cancer în funcţie de numărul deceselor, pentru Statele Unite ale Americii în anul 2009: cancer de gât – 159.390 decese, cancer de sân – 40.730 decese, cancer de pancreas – 35.240 decese, iar cel de prostată cu 27.360.
Orice om poate face cancer
Un interes deosebit, prezent în ultimii ani îl reprezintă îngrijirile paliative acordate bolnavilor de cancer. Medicina paliativă este cea care încearcă să asigure condiţii “bune” de viaţă pentru pacienţii aflaţi în stare avansată a unei boli, fără posibilităţi de vindecare. Conceptul este nou şi reprezintă pe lângă ansamblul tratamentelor medicale şi chirurgicale, susţinerile psihologice şi spirituale ale pacienţilor.
Problema cancerului există şi la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Privind copii bolnavi de cancer din Cluj, aceştia pot primi îngrijiri medicale în cadrul unui centru focusat numai pe copiii diagnosticaţi cu cancer, însă rămâne problema celorlalte categorii de vârstă. Fundaţia “Diakonia” a furnizat echipei “Pali-Info” numărul de pacienţi pe care i-au îngrijit în ultimii ani, astfel în anul 2008 s-au ocupat de 58 de pacienţi, în anul 2009 de 85, iar până în aprilie 2010 au în îngrijire 62 de pacienţi.
Se întâlnesc mari dificultăţi în ceea ce priveşte acordarea serviciilor paliative, deoarece acestea sunt asigurate doar la domiciliul pacientului de către 2 fundaţii, însă există şi mari carenţe în ceea ce priveşte informarea pacienţilor despre existenţa şi posibilitatea apelării la o astfel de îngrijire. Potrivit statisticilor, serviciile paliative care există în România acoperă sub 5% din necesităţi. Una dintre cauzele lipsei de informare legate de îngrijirea paliativă este apariţia relativ recentă a termenului pe plan mondial. O altă cauză este legislaţia care nu prevede anumite reglementări necesare. Insuficienţa , lipsa de profesionalism şi continuitate în realizarea unor campanii de informare pe diferite sectoare ale populaţiei, dar şi lipsa de interes a consiliilor locale pentru strângerea de fonduri europene în vederea construirii unui sistem de îngrijire paliativă şi a unor centre specializate se pot număra printre cauze.
Proiectul Pali-Info
Contextul în care se desfǎşoară această campanie este important, putându-se vorbi de cancer ca de o problemă socială din ce în ce mai acută din cauza creşterii numărului persoanelor care suferă de această boală. Se poate vorbi şi de sporirea unor factori care sunt consideraţi a determina riscul apariţiei cancerului: poluarea, viaţa sedentară, dieta dezechilibrată, îmbătrânirea populaţiei mondiale. Totodată, cercetările specialiştilor aduc îmbunătăţiri în ceea ce priveşte tratamentul, prevenirea, descoperirea cancerului, dar şi îmbunătăţiri şi reforme în aria îngrijirii paliative.
Proiectul de cercetare este demarat de Iulia-Maria Cîrnaţ, Andreea Boicu şi Anamaria Borodan, studente la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Misiunea campaniei pe care proiectul doreşte să o realizeze este informarea bolnavilor de cancer de existenţa îngrijirii paliative. Scopul este creşterea gradului de informare cu 10% a bolnavilor de cancer din municipiu de existenţa îngrijirii paliative.
Grupul ţintă căruia se adresează proiectul sunt persoanele bolnave de cancer, atât bolnavi în faza terminală, cât şi bolnavi în fază incipientă, cu vârstă de peste 18 ani, din municipiul Cluj-Napoca. Campania exclude copiii bolnavi de cancer, această categorie de bolnavi având un statut aparte prin anumite centre special create pentu ei (secţie de oncologie destinată copiilor bolnavi care îi poate găzdui atât timp cât e necesar). Canalele de informare sunt constituite din: Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca, Clinică I, 2 centre particulare, 10 cabinete particulare ale medicilor şi 10 farmacii.
Beneficiile pe care le au bolnavii de cancer în cazul apelării la un centru focusat pe îngrijirea paliativă:
– apelarea la centre este gratuită.
– reducerea simptomelor bolii prin administrarea de medicamente prin intervenţii chirurgicale pentru confort , cum ar fi ca secţionarea unuia sau mai multor nervi pentru a reduce fluxul nervos care transmite durerea.
– asistenţa psihologică şi spirituală ce constă în lupta împotriva anxietăţii, depresiei, fricii, revoltei.
– asistenţa familiei pentru un timp îndelungat , chiar şi în cazul decesului bolnavului.
Sorana Ionăşanu