Conform  Ordonanței de Urgență a Guvernului 55/2002 ,privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi, republicată în Monitorul Oficial din 27 februarie, persoanele care poseda câini agresivi trebuie să ii declare la Poliție.

Potrivit legii, orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domenstice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop intra in categoria cainilor agresivi.

Legea defineste si cainii care nu pot fi incadrati in categoria celor agresivi. Astfel, orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine și orice câine folosit de unitățile de poliție, jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciil publice de securitate, protecție și pază, chiar dacă, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană, nu este caine agresiv.

Potrivit ordonanței citate, câinii agresivi au fost grupați în  câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii, respectiv câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”.

Proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor agresivi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu si să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Conform legii, cei care nu declara cainii agresivi, pot primi o amenda  între 100 și 3.000 de lei, iar pentru faptele grave comise de animale pot primi pedeapsa cu  închisoarea cuprinsă între 6 luni și 3 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.