Complicităţile unor funcţionari sau magistraţi cu anumiţi infractori, aşa-zişi ”oameni de afaceri” ai tranziţiei, ies la iveală abia atunci când ultimii au probleme cu legea. Este momentul în care se decontează favorurile şi amabilităţile anterioare. Toţi au învăţat că, în economia de piaţă mioritică, nimic nu este gratuit. Dacă uită acest crud adevăr, li se reaminteşte promt de către cei interesaţi, care au arvunit din timp relaţia. Pentru a-şi rezolva “clienţii” interlopi, angajaţii statului trebuie să iasă la bătaie, să se informeze, să intervină la colegi, să facă nemijlocit favoruri, să “uite” anumite lucrări prin fişete. Sunt punctele şi clipele de maximă vulnerabilitate ale celor care nu s-au limitat la salariul primit de la stat. Pe ei cine-i sancţionează?

Abia corespondenţa iniţiată recent de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu autorităţile române le-a scos pe acestea din amorţire într-un caz ce pare incredibil până şi pentru un român obişnuit, darmite pentru meticuloşii magistraţi de la Strasbourg. Mai mult, într-un comunicat din 27.07.2004, Ministrul Justiţiei a răspuns unei televiziuni centrale că, în maximum o săptămână, la instanţele şi parchetele din Oradea, se va desfăşura o anchetă a inspectorilor din minister şi a procurilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a stabili realitatea celor reclamate la instanţa internaţională.

Pe jar

În joc sunt circa trei milioane de euro. Atât pretinde acum, statului român, SC Voga Serv SRL Oradea pentru indolenţa funcţionarilor şi magistraţilor care au avut de soluţionat problemele sale judiciare şi nu au făcut-o. Pretenţiile sunt compuse, în primul rând, din prejudiciul efectiv pe care această firmă l-a înregistrat ca urmare a lipsei de reacţie adecvată a organelor judiciare din Bihor, legal sesizate, dar spectatoare impasibile la sfidarea legii şi a unor hotărâri judecătoreşti definitive. ”Beneficiarul” acestui tratament “cu mănuşi” este Gheorghe Ghiurău, patronul de la SC IFOR SA Oradea şi al mai multor alte firme orădene, majoritatea implicate în numeroase afaceri penale.
Urmare constatării admisibilităţii de principiu a cererii semnate de Călin Galea, patronul firmei Voga, conform practicii acestei instanţe transnaţionale, cu siguranţă că vor fi acordate petentei, în al doilea rând, şi daune morale. Nimic nu va compensa, însă, exasperarea celor aduşi aprope în pragul falimentului, disperarea celor care văd cum pierd totul şi nu îi bagă nimeni în seamă. Deşi are în mână, de mai mulţi ani, hotărârile judecătoreşti care îi consacră anumite drepturi patrimoniale, Galea spune că i-a fost refuzată sistematic aplicarea lor. Ba, sub conducerea şi protecţia unui ofiţer de poliţie, comisarul şef Silaghi, a fost jefuit până şi de bunurile care se aflau în gestiunea firmei sale. Sfidarea practicată de Ghiurău se bazează tocmai pe sprijinul nemijlocit al celor plătiţi de la buget să respecte legea şi să apere drepturile persoanelor, dar, din anumite motive, uită.

Sechele de la accident sau favorizator?

Uituc cronic este, se pare, şi un procuror al Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului Naţional Anticorupţie. Numele lui a mai fost pomenit în paginile GAZETEI de Oradea, în circumstanţe nu tocmai măgulitoare. Nici acum, din păcate, Dan Chirculescu nu face excepţie.
De data aceasta, procurorul care era să se sinucidă recent într-un accident ciudat de circulaţie, în urma căruia maşina sa Renault Megane a fost distrusă integral, a făcut pierdut un dosar ce privea grave acuze aduse unor magistraţi locali.
Conţinutul principal al cererii aflate pe rolul CEDO se regăseşte – şi trebuia să fie cercetat în termen rezonabil de Chirculescu – într-o sesizare penală adresată Parchetului Naţional Anticorupţie şi înregistrată la Bucureşti sub nr.1128/C/2003.
Aşa cum se observă din facsimilele alăturate, cei de la PNA au încurcat rău de tot borcanele.
Nu ştim câtă întâmplare şi câtă intenţie este în toată brambureala creată de buclucaşul procuror. Ştim, însă, cu certitudine, că actuala soţie a procurorului Chirculescu este o apropiată a cumnatei lui Ghiurău şi a pretinsului “investitor american” implicat în afacere, doamna Pantea, cu care a fost prietenă încă din studenţie şi au păstrat legătura.

Alba-neagra cu dosare

În 25 noiembrie 2003, SC Voga Serv SRL Oradea a fost înştiinţată de Secţia 1 de Combatere a Corupţiei, din cadrul PNA, că memoriul depus de aceasta la Corpul de Control al Guvernului a fost trimis, “spre competentă soluţionare”, Serviciului teritorial anticorupţie Oradea, care – se verificase, certamente, de adresantă – “are în lucru dosarul nr. 304/P/2003”, probabil cu un conţinut conex celor sesizate.
Administratorul şi-a spus că informaţia îi parvine de la o instituţie serioasă. Credul, a aşteptat o lună, două, trei, după care şi-a spus că ar fi cazul să afle ce s-a mai întâmplat cu plâgerea sa. A luat de bune cele ce i se aduseseră la cunoştinţă mai an, şi a cerut să i se spună cam cât ar mai fi de aşteptat, mai ales că avea interese şi în alte trei dosare ale aceluiaşi parchet năzdrăvan.
Nu mică i-a fost mirarea când a primit răspunsul că “dosarul 304/P/2003 nu a fost identificat în evidenţele noastre". Mai rău ca un OZN!
Numai că dosarul respectiv există, dar se pare că a fost aruncat în fundul fişetului de către procurorul Dan Chirculescu, mizând el pe faptul că nimeni nu o să aibă curajul să-i ceară lui socotealî. Dar, iacă, noi o facem, ca serioşi contribuabili!

Corbii epocii iliesciene

Nu este de mirare că dosarul respectiv este dat ca inexistent la PNA Oradea. Dacă s-ar fi făcut cercetări serioase, de către un magistrat şi mai serios, s-ar fi ajuns la descoperirea unor grave infracţiuni în cârca unor poliţişti, procurori şi judecători. O imensă fraudă, realizată de Gheorghe Ghiurău şi interpuşii acestuia, ar fi ieşit la suprafaţă şi nu s-ar mai fi putut ascunde. De data aceasta, chiar fără să li se mai ceară imperativ de către Ghiurău, cu tonul celui care a plătit şi ştie de ce ridică vocea, funcţionarii statului ar fi ascuns sub preş afaceri ce, se spera, au fost demult uitate. Ele sunt, într-adevăr de competenţa PNA, vizând privatizarea frauduloasă a IFOR Oradea, trafic de influenţă şi supraevaluarea unei staţii de carburanţi achiziţionate de PETROM de la Ghiurău, deturnări de fonduri şi spălări de bani, muşamalizarea unor dosare penale privind afaceri cu produse petroliere în care era evidentă vinovăţia lui Ghiurău etc. Sau, de ce nu, refuzul repetat de a pune în executare hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii sau ignorarea sistematică a mai multor ordonanţe ale procurorului vizând restabilirea situaţiei anterioare unor infracţiuni. Dacă toate acestea vor fi cercetate, s-ar putea să avem şi în Bihor un caz “Csibi Istvan”, care ar putea cutremura multe scaune.
Soluţia ar fi simplă: Ghiurău ridicat, identificate toate dosarele în care are participare şi redeschise. Omul, dacă va vedea că nu are încotro, va avea foarte multe de spus şi destule enigme se vor lămuri. Inclusiv situaţia acelui conspirativ dosar 304/P/2003, despre care la PNA Oradea se vorbeşte numai în şoaptă şi se fac trimiteri de la Ana la Caiafa.  
Din păcate, nu este singurul caz în care oamenilor li se dau speranţe false şi apoi sunt pasaţi de la un ghişeu al puterii la altul. Timpuri nenorocite, în care proliferează nestingherite abuzurile şi dispreţul!

                                                                    Sorin BADEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.