Fie PDL, PSD sau PNL, ba chiar şi UDMR, proiectele lipsesc de la consilierii locali. În fiecare partid există câţiva oameni care recunosc cu stupoare că nu au făcut niciun proiect în cei aproximativ trei ani şi jumătate de mandat. Vă prezentăm în continuare o analiză a activităţii consilierilor locali, precum este văzută în ochii lor. Dacă unii consilieri se laudă cu proiecte de pe vremea lui Funar deşi au fost întrebaţi despre activitatea lor din acest mandat, alţii nu vor să explice presei ce au făcut în activitatea lor.

Petru Pântea se retrage

“Păi am participat la proiectele care s-au propus. Iniţiativele veneau din partea primarilor şi a viceprimarilor. Personal, m-am ocupat de salubrizarea oraşului. Am fost în comisia de licitaţie. Nu sunt proiectant. Proiectele le face executivul. Am purtat discuţii pe marginea lor. Mai ales sunt preşedintele comisiei buget-finanţe şi ne-am dat sau nu avizul. Toate au trecut prin comisia noastră. Da sunt mulţumit şi de eficacitatea consiliului. Unele proiecte se mai amână, altele se mai resping. Există înţelegere, chiar dacă consilierii locali sunt din partide diferite. În Cluj totuşi s-au făcut obiective mari: sala sporturilor, stadionul, filarmonica. Sunt limitate de fonduri. Nu mai candidez. Am şi eu o vârstă care mă obligă să mă retrag”, susţine consilierul local PDL Petru Pântea.

Csomo e cu proiectele vechi

„Sunt multe. Aşa din cap nu ştiu, deoarece sunt foarte multe. Un proiect de hotărâre pe care l-am făcut cu Somogyi Gyula abonamentul gratuit pentru pensionari pe RATUC. Pentru cimitirul central am elaborat un acord între primărie şi fundaţia Hajongard care nu s-a mai materializat pentru că s-a reglementat situaţia cimitirului. Fac parte din comisia juridică şi comisia de spaţii cu alte destinaţii pentru care am făcut un regulament. Am avut proiecte pentru prelungirea unor contracte de locaţiune care vizau aceste spaţii. Eu spun că având în vedere că comisia(n.r. am lăsat cacofonia) juridică este cea mai serioasă comisie şi că toate proiectele sunt verificate din punct de vedere juridic eu spun că sunt mulţumit, dar trebuie să vă spun că am şi nemulţumiri profunde nu neapărat de activitatea mea, ci sunt chestiuni care nu le-am putut impune. Cum ar fi de punerea în practică a multiculturalismului şi multilingvismul în oraşul nostru. Utilizarea altor limbi în afară de limba română în spaţiul public. Am unele nemulţumiri profunde legate de această chestiune. Percepţia lor o revăd din audienţe. În general da, dar au fost şi nemulţumiri cu participarea UDMR la guvernare. Ei mi-au adus în discuţie chestiuni care nu ţin de mine ca şi consilier local. Unii au fost destul de nemulţumiţi fata de poziția UDMR. Încă nu m-am decis în acest sens(n.r. dacă mai candidez pentru încă un mandat), dar cred că da. Odată trebuie să discutăm în partid cine candidează. Sigur, nu decid doar eu. Poate în unele ipostaze viaţa politică vine în contradicţie cu viaţa profesională. Dacă optez pentru o anumită profesie nu o să am timp să îmi desfăşor activitatea de consilier local. Cred că totuşi voi candida în proporţie de 80%”, consideră Csomo Botond, consilier local din partea UDMR.

Molnos e cu ONG-urile

„Staţi un pic. Dat fiind faptul că sunt în comisia de învăţământ-cultură noi, împreună cu comisia, am propus mai multe proiecte cu privire la denumiri de străzi, alocări de sume, anual cam vreo 20-30 de străzi. Să îmi arătaţi alt proiect din iniţiativa consilierilor. Aşa ceva nu am auzit. Toate denumirile pe care eu le-am propus au şi apărut. Eu am semnat şi referatul şi toate actele. Dar nu zic că aşa ne-am înţeles că facem noi împreună cu comisia. ONG-urile, asociaţiile primesc bani şi din partea mea. Sunt două volume bilingve una cu poeziile cu poeţii clujeni contemporani şi altul cu scriitori clujeni. Eu am şi redactat cărţile. Când apare proiectul de hotărâre nu sunt eu singur acolo, ci toată comisia. Degeaba că eu am optat cu domnul Boc şi cu celălalt primar să ne dea bani, a apărut şi iniţiativă a fost a mea, dar înţelegerea a fost ca noi împreună să facem ceea ce înseamnă învăţământul, cultura, ONG-urile şi altele. Nu puteţi să îmi arătaţi un proiect(n.r. doar ale consilierilor). Dat fiind faptul că şi proiectele mai însemnate ating oamenii cu alocările de sume, oamenii sunt mulţumiţi. Din 80, 100 de asociaţii, 98 la sută sunt mulţumiţi. În această privinţă eu cel puţin am o relaţie foarte bună cu ONG-urile, cu organizaţiile civice. Nu mi-au reproşat timp de 12 ani nimic. Cu TIFF-ul are consiliul un contract din urmă cu cu opt, nouă ani în urmă. O sumă fixă le acordăm. Între timp, acum nu mai ajung banii asta-i altă mâncare de peşte. Noi nu discutăm suma separat, ci conform contractului. Depinde de domnul primar sau de executiv câţi bani sunt. În anul acesta a fost aproape cu o treime sau un sfert mai puţin bani pentru ONG-uri şi învăţământ decât anul trecut. În fiecare an e tot mai puţin. Anul trecut care a primit 10.000 de lei acum primeşte 5.000 de lei. La început nu erau nemulţumiţi. Încă nu ştiu. Ce se întâmplă, cum va fi. Eu cred că mai candidez odată. V-am spus eu cu ce mă ocup şi cu ce m-am ocupat în aceşti ani. Mergeţi şi întrebaţi de la Uniunea Scriitorilor, ONG-uri şi instituţii culturale şi vă vor spune dacă sunt mulţumiţi. Eu cred că majoritatea o să spună că da că sunt oameni înțelepți. Că ne ocupam şi avem grijă şi de ei. Puteţi să întrebaţi. Eu cel puţin aşa cred că nu sunt mulţumiţi cu banii, dar cu activitatea sa îi ajutăm cum putem şi cum au probleme cu sediile şi cu chiriile şi cu chestii de astea. Consider că 80-90% sunt mulţumiţi”,a declarat consilierul UDMR Molnos Lajos.

Popa e cu primarul

„Dat fiind faptul că PDL are majoritate în Consiliul Local şi aici suntem un for care aprobăm proiectele primarului. Majoritatea proiectelor se discută cu primarul. Nu au fost multe iniţiative din partea consilierilor. Nu sunt mulţumit, dar din păcate la putere aşa se întâmplă. Primarul să culeagă roadele. Nu s-a mers pe ideea mea, ci pe a colectivului. Să ştiţi că încă nu m-am hotărât dacă o să mai candidez pentru încă un mandat. Depinde de discuţiile din partid despre unde vrea să ajungă oraşul pe termen mediu 8-12 ani. Şi eu am o viziune şi dacă va fi pe aceeași lungime de undă atunci voi candida. Nu e vorba de iniţiativă, ci e vorba de echipă. Când eşti din acelaşi partid cu primarul, iniţiativele vin din partea primarului sub orice formă. Mi se pare normal că primarul trebuie sa fie cunoscut. În opoziţie e a altfel. Eu nu am avut reproşuri. Nu ţin minte să fie în cei 3 ani vreun proiect de iniţiativă din partea consilierilor. Ba da, ar trebui şi consilierii să aibă iniţiative. Funar avea o viziune şi atunci făceam proiecte de hotărâre şi propuneam proiecte. Acum, la putere ar însemna să mă duc în contradicţie cu primarul  dacă aş propune proiect, ceea ce nu se poate”, consideră consilierul local PDL Adi Popa.

Consilierul local Teo Peter(PNL) avea telefonul închis, iar Steluţa Cătăniciu nu a răspuns la telefon.

Raţiu vede toate clădirile construite în Cluj

„Fac parte din comisia de urbanism. Proiectele din urbanism trec prin comisia mică de urbanism. E diferită puţin faţă de celelalte comisii. Am fost în comisia de despăgubire cu societatea Tenko în care am ajuns la un consens. Nu am avut o iniţiativă proprie. Nu mai ştiu ce amendamente au mai fost. Am avut, dar exact nu mai ştiu. Sigur am văzut, ştiu că am avut, dar nu mai îmi aduc aminte. Da, sunt mulţumit, pentru că am analizat temeinic toate proiectele legate de urbanism. Fiecare proiect l-am vizionat înainte de şedinţa de urbanism îl vizionez personal pentru ca să am un anumit punct de vedere. Cred că sunt singurul care face asta. Asta încă nu m-am gândit(n.r. dacă mai candidează pentru încă un mandat de consilier local). Depinde de opţiunea mea, de ce îmi doresc să fac pe viitor. Încă nu sunt decis. Majoritatea sunt mulţumiţi. Dar în acest sens particip la ședințe de bloc cu administratorii. Am făcut şedinţă în Mănăştur pe anumite probleme, dacă aveau probleme cu parcările, conducte, apă, canal sau drumuri”, susţine consilierul local din partea PDL Radu Raţiu.

Anastase fără costuri suplimentare

„M-aţi întrebat azi telefonic, care sunt cele mai importante amendamente pe care le-am formulat şi mi-au trecut în acest mandat pe care l-am început la 23.12.2009. Astfel, 3 dintre amendamentele recente pe care eu le apreciez ca fiind foarte importante şi au fost votate ( au trecut ) sunt: amendamentul care nu a permis majorarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2011, în cadrul şedinţei de Consiliul Local din 25.01.2011, amendamentul care asigură mărirea intervalului de timp pentru accesul copiilor/ elevilor pe terenurile de sport care au făcut obiectul asocierii dintre municipiului Cluj-Napoca şi Fundaţia Primăvara Clujeana, din cadrul şedinţa de Consiliu Local din 12.04.2011, amendamentele care au cerut corelarea studiilor de fezabilitate şi a indicatorilor economici, realizate pentru obiectivele de investiţii modernizare străzi şi alei adiacente cu prevederile acordului cadru de lucrări nr 302534/13.12.2010, încheiat cu asocierea între SC Diferit SRL şi  SC Kiat Group Construct SRL. Aceste amendamente sunt importante pentru că au eliminat costurile suplimentare cu serviciile prevăzute în studiile de fezabilitate ( ex. consultanţă), ale lucrărilor de modernizare a străzilor, lucrări care fiind prevăzute în acordul cadru menţionat, nu mai prevedeau respectivele costuri, în cadrul şedinţa CL din 10.05.2011. Poate nu a fost selecţia cea mai potrivită din perspectiva gradului de importanţă, dar eu le apreciez ca fiind foarte importante datorită impactului pe care îl au, fie din perspectiva numărului mare de oameni a căror viaţă o afectează în sens pozitiv, fie din perspectiva valorilor bugetului local economisite prin diminuarea considerabila a unor costuri care nu se justificau”, consideră consilierul local al PSD Claudia Anastase.

Chira nu vrea bani pentru CFR

„Proiecte de hotărâri nici vorba. Pentru că am început prin anul 2008 cu un proiect pe care am vrut să îl propun şi am şi discutat cu domnul primar Boc despre regimul animalelor de companie pe raza municipiului pentru că sunt posesor de câine şi sigur că se va analiza nici vorba. A fost o promisiune nerespectată şi pe urma toate amendamentele cad la vot. Cel mai mult m-am opus la parkingul din Mănăştur care locaţia parcului mi se pare complet anapoda. Nu zic că nu era nevoie de un parking, ci că trebuia să fie vis-a-vis de Piaţa Ion Meşter. Toate amendamentele au picat la vot. Rolul meu ca şi consilier de opoziţie cu un raport de 21 la 6 a fost doar să atrag atenţia asupra unor probleme cu care PNL nu este de acord. În rest, nu se poate pune problema de realizări în actuala configuraţie pentru că nu se accepta absolut nimic. Chiar şi dacă ai o idee buna hai să votăm şi la vot pică automat. Asta este ce au votat clujenii, eu ca şi politician nu pot decât să mă supun. Nu m-am gândit să îmi dau demisia pentru că nu obţin absolut nimic. Nu vă face decât acelaşi lucru un alt consilier local de la PNL. Singura dată când am realizat ceva a fost momentul când în luna martie nu s-au dat banii pentru sănătate şi atunci cât de cât am reuşit sa fiu ascultat şi părăsirea şedinţei a avut un efect. Electoratul ştie foarte foarte puţin din activitatea mea ca şi consilier. Pe de altă parte este şi rolul mass-mediei, care nu a reflectat destul activitatea opoziţiei la nivel de consiliu local. De multe ori am fost invitat de două ori la NCN şi odată la Realitatea. M-am opus şi când s-au alocat bani clubului CFR pentru că nu mi se pare normal să se dea bani la un club privat. Din automatism se acordă aceeaşi sumă ca şi Universitatea. Ajutăm sportul şi alocăm pentru ajutorarea tinerilor. Dar nu aşa să le dăm o grămadă de bani la un club care o duce bine. Au fost multe probleme pe care le-am ridicat dar toate au picat la vot. Nu au fost reflectate în mass-media. Părerea mea este că mass-media nu a reflectat ce face opoziţia. Eu spun şi acum după 20 de ani că au existat oameni care au murit pentru aceste idealuri. Nu se respecta nici acum”, a declarat Manuel Chira, consilier local din partea PNL.

Lăpuşan nu răspunde presei

Remus Lăpuşan nu a dorit să răspundă la întrebările legate de activitatea sa ca şi consilier local în ultimii trei ani. El zice că oamenilor le-ar răspunde la întrebări, dar ne rezervăm dreptul să ne îndoim de acest fapt, având în vedere că nu doreşte să răspundă presei, care transmite informaţia oamenilor. De altfel, suntem curioşi dacă Remus Lăpuşan vorbeşte cu toţi cei 300.000 de clujeni în parte să le explice sau dacă reuşeşte să comunice cu el prin telepatie să le comunice cât de mult nu a făcut el pentru Cluj.
„Pe site-ul primăriei găsiţi raportul meu de activitate. Cu siguranţă că l-aş fi ajutat aşa cum i-aş ajuta pe toţi. Nu mai vorbiţi pe tonul asta cu mine”, declara Remus Lăpuşan, consilier

Vuşcan se crede părtaş la tot

„Ce întrebare complicată. Cred că sunt zeci de amendamente. Din poziţia noastră de opoziţie începem cu aprobarea bugetului. De fiecare dată am intervenit la elaborarea bugetului pentru a aloca cât mai mulţi bani de la consum spre investiţii. Dacă la început se alocau 15% din buget, acum am făcut presiuni să se ajungă la 30-35% din buget. Ca altfel se consumau bani şi nu se făcea nimic în Cluj. Asta a fost una dintre propunerile pe care le-am avut în legătură cu bugetul. Am urmărit lucrările efectuate în Cluj, inclusiv la drumuri, inclusiv la toate construcţiile care s-au făcut am urmărit modul de alocare a fondurilor şi am contestat de fiecare dată când am aflat că licitaţiile au fost făcute trucat. Contestarea noastră a avut efect când i s-a dorit să i se atribuie lui Prigoană toată curăţenia oraşului şi am contestat. Am dorit să existe concurenţa în Cluj între două sau mai multe societăţi. Altfel, era Prigoană peste tot. Am întors un proiect şi am propus ca proiectul de salubrizare să nu fie propus pe 8 ani, ci să lăsăm concurenţa şi aici. Şi nu s-a dat pe 8 ani la acela cu ţânţarii. Am spus, domnilor nu alocaţi fonduri într-o oră de 10 milioane de euro în fiecare an la panseluţe şi daţi banii la investiţii majore. Se alocă în continuare 10 milioane de euro la panseluţe că acolo nu le poate număra nimeni. Am întors hotărârea Rosalului şi am ajuns să se facă o nouă licitaţie. Aşa au făcut licitaţia că tot a câştigat Rosal. A intrat la concurenţă Romprest şi aşa bine le-a aranjat încât toate le-a dat la Prigoană. Am propus să fie alocaţi bani mai mulţi pentru cultură. Am solicitat de fiecare dată bani pentru cultură. Sunt doar 400.000 de lei. Ce-i 400.000 de lei pentru centrul cultural şi artistic clujean? Am propus investiţii mai mari în faţadizarea Clujului. În ritmul acesta nu vom fi capitală culturală europeană. Am propus firmelor de casă care au încasat sume considerabile să ia câte o clădire şi să o reabiliteze. Se ascund după restricţiile legislative. Nici vorbă.  Se poate face în Turda, se poate face şi în Cluj. Am susţinut şi am propus şi noi aceste obiective importante. Noi la tot ce am făcut în Cluj am fost părtaşi. Am făcut reclamaţii la combinaţiile cu Impactul, cu Cartierul Tineretului pentru că s-a atribuit pe bani de nimic. Am propus şi noi parcările. Diferit face studiile şi tot el le execută. Să le facă cu 4 milioane, cât a zis el. Am propus şi am contestat modul în care s-a amenajat Eroilor. Trebuia să facem două benzi pe sub pământ. Nici bordurile nu sunt drepte. Nu există şedinţă în care să nu am intervenţie pe probleme de fond, nu pe poveşti vânătoreşti. Păcatul este că intervenţiile noastre nu au fost relatate de la consiliul local. Da, o să candidez pentru încă un mandat. Pe învăţământ am propus să facem un cămin pentru studenţi în centrul Clujului. 100.000 de studenţi produc foarte mult la bugetul statului. Cheltuie în fiecare lună 2-3 milioane. Şi noi trebuie să le întoarcem ceva acestor tineri. Cetăţenii nu ar avea probleme de nemulţumire de activitatea mea. Nu pot să zic că la nivelul Clujului, cetăţenii o să zică că numele Vuşcan este cunoscut. Nu ştiu în ce măsură la nivelul Clujului sunt perceput individual ca o persoană bună. Sunt dintre cele 6 persoane care citesc mapa nu care citesc doar ordinea de zi”, a declarat consilierul local al PSD Gheorghe Vuşcan. .  

Gliga cu prea multe proiecte

„De doi ani şi jumătate sunt consilier local. Ca principiu ce vă pot spune este că noi de la PDL avem responsabilităţi pe zone şi pe care le propunem pentru executiv. La aproape toate se discută şi se propun pentru probleme care ţin de cartier, de străzi, de iluminat. Le propunem, le discutăm şi mai departe se promovează în consiliul. Efectiv ne-am ocupat de acele zone. Eu de exemplu mă ocup de cartierul Gheorghieni. S-au semnalat probleme, pe parcurile din Detunata, amenajări de spaţii, reabilitări de spaţii, probleme de iluminat. Am avut şi întâlnirile cu cetăţenii şi împreună cu executivul primăriei. Ne-am străduit să fim cât mai aproape de cetăţeni. Voi decide până la anul(n.r. dacă va mai candida pentru încă un mandat). În principiu, da. Cei cu care am luat contact sunt mulţumiţi de activitatea mea. Întotdeauna este loc de mai mult. Mi-i greu să zic pentru că am făcut ca şi grup PDL foarte multe lucruri în Cluj. Totdeauna este loc de mai mult şi pentru străzi şi pentru confortul cetăţenilor”, susţine Florin Gliga, consilier local din partea PDL.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.