În trei instituții din Cluj Napoca, Institutul Oncologic, IML Cluj Napoca și UMF Cluj Napoca, există trei aparate pentru depistarea coronavirusului. Ele ar trebui să fie folosite pentru a degreva celelalte spitale care se ocupă de triaj, însă, potrivit Prefecturii Cluj ele nu sunt operaționale.

E vorba de trei noi aparate depistate prin instituții spitalicești din Cluj și care ar putea ajuta la depistarea infecției cu coronavirus – găsite la Institutul Oncologic, la Institutul de Medicină Legală și la Universitatea de Medicină și Farmacie. Acestea ar fi trebuit să fie operaționalizate de azi dar prefectul de Cluj Mircea Abrudean spune pentru actualdecluj.ro că acestea ”intră în procedură de validare” și că deocamdată se așteaptă reactivi pentru ele, diferite în fiecare caz. ”Încă nu pot efectua teste. Se așteaptă kit-urile de testare, pentru fiecare aparat diferă tipul de reactivi. Sperăm să fie operaționale în cel mai scurt timp”, spune el. Ce înseamnă această ”procedură de validare”? ”Înseamnă să funcționeze o perioadă pentru optimizări. Poate dura două-trei zile, în funcție de aparat”, explică prefectul.

Vestea bună e că o dată optimizate aceste noi aparate au o capacitate mult peste cea existentă acum pentru tot Ardealul, 70 de probe pe zi. ”Cel de la Oncologie e cel mai performant, poate gestiona 400 de probe la patru ore. Pe acela insistăm acum și pentru reactivi. Problema e că se găsesc greu, cu termene de livrare lungi. Căutăm soluții pe toate planurile”, spune prefectul.

În aceste condiții capacitatea de analiză a testelor din întreg Ardealul rămâne de doar 70 de probe pe zi, atinsă deja de zile bune, cu o mulțime de probe recoltate care așteaptă să fie analizate. Testele sunt analizate în singurul aparat de profil din Transilvania, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.