Curtea de Apel Cluj a dispus anularea a încăp unei hotărârii guvernamentale de prelungire a stării de alertă. De această dată este vorba despre cea emisă în 8 decembrie 2021.Practic, cei trei avocați clujeni, Gabriel Marin, Kapcsa Mikolt Kristina și Itu Silviu, care au contestat hotărârea de guvern, vor putea intra în orice spațiu public fără să prezinte un certificat verde. Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Anul trecut, mai multe instanțe au luat decizii similare, una dintre acestea, dată de Curtea de Apel Bacău în 20 decembrie 2021, fiind comentată miercuri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Aplicarea certificatului verde pentru noi este suspendată. E o chestie destul de interesantă în pronunțare: instanța spune că admite în parte excepția inadmisibilității cererii de suspendare, în sensul că respinge această excepție invocată de MAI și Guvern în ceea ce îi privește pe reclamanți și admite în rest, adică ce au cerut reclamanții la suspendare.

Interesul este unul general. Dacă aș fi strict juridic, ar trebui să fie unul particular, că așa spune legea: la promovarea acțiunilor în contencios administrativ, trebuie să fie unul personal. Dar am preferat să dăm liber frâu voinței și, nu știu, dorinței de a pune la punct măcar chestiunile care ne privesc pe noi, ca juriști. Noi suntem avocați și, în primul rând, și noi am jurat să apărăm Constituția și legile țării. În contextul în care întreaga legislație a țării este pusă la o parte prin aceste artificii – că sunt niște artificii nelegale, au dovedit curțile de apel, care au anulat, anul trecut, absolut toate hotărârile –, avem hotărâri de la București, Bacău, Cluj și Suceava. Așadar, sub aspectul legalității, nu poate să vină cineva să spună că aceste hotărâri de prelungire a stărilor de alertă pe anul 2021 sunt legale, chiar dacă hotărârile nu sunt toate definitive”, a spus Gabriel Marin, unul dintre avocații care au contestat hotărârea de guvern.

Avocatul consideră că Raed Arafat, care a comentat miercuri pe baza analizei deciziilor pe acest subiect, nu cunoaște legea.

„Și, după cum vorbește, după accent, îmi dau seama că nici nu a citit o chestie juridică, o prefață juridică, ca să își dea cu părerea. Noi nu ne dăm cu părerea, în acțiunile noastre, vizavi de medicina de urgență, de exemplu, din domeniul dânsului, la fel cum nici dânsul nu trebuie să se bage în oalele juriștilor”, a mai completat avocatul clujean.

2 COMENTARII

  1. Eu nu inteleg de ce doar cei 3 avocati? Nu e o decizie discriminatorie a instantei? Daca au ei dreptul de a nu avea certificat verde pentru a intra in institutii, ar trebui sa fie la fel pentru toti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here