Un mic tezaur de monede dacice a fost găsit, din întâmplare, de trei copii în vizuina unei vulpi. Descoperirea s-a petrecut în localitatea hunedoreană Orăștioara de Sus, comună situată la poalele Munților Orăștiei. Monedele erau depozitate într-o sticlă de plastic şi sunt parte a unei comori dacice furate cu mai mult timp în urmă.

Potrivit autorităților locale, micul tezaur din comuna Orăștioara de Sus, format din 95 de monede koson, ar fi fost găsit în cursul zilei de luni de trei copii care se întorceau de la joacă. Descoperirea a fost anunțată la primărie de un cetățean din comună, care aflase de acest lucru de la mama unuia dintre copii.

Aventura cireşarilor din Orăştioara

Trei copii din Hunedoara au descoperit o adevarata comoara de pe vremea dacilor. Mai exact, 140 de bani de aur ascunsi intr-un recipient de plastic in scorbura unui copac. Pustii aveau de gand sa necajeasca o vulpe care isi facuse vizuina acolo. Cum aceasta i-a pacalit si a scapat cu fuga, au fost curiosi sa vada totusi ce se ascunde in culcusul ei. Asa au gasit banii pe care i-au impartit .

Cei trei amici, Flavius, Paul si Andrei au 11 ani si isi petrec majoritatea timpului impreuna. Duminica, ei au plecat sa se joace intr-o padure de la marginea satului Ocolisu Mic. Nu stiau ca vor deveni eroii unei intamplari pe care si-o vor aminti toata viata. Paul a fost cel curios sa vada ce se afla in vizuina unei vulpi si asa a dat peste comoara.

Pustii au incercat sa imparta in mod egal kosonii, 140 la numar. Cum nu au putut sa faca asta pe ultimul l-au aruncat in padure. Flavius Ioan Cimporescu: „Si unul nu ne-o iesit si l-am aruncat in padure, si unul l-am pierdut pe aici cand am fugit sa mergem acasa.”

Bucurosi, copiii s-au intors acasa cu o mica avere daca ne gandim ca pe piata neagra pretul unui koson porneste de la cel putin 2000 de euro. Cand le-au povestit totul parintilor, acestia au inteles ca nu e de gluma. Desi provin din familii modeste, oamenii nici n-au vrut sa auda de pretiosii kosoni.

Acum cei trei prieteni ar trebui, conform legii, sa fie recompensati de autoritati.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia susțin că monedele sunt de tip Koson și fac parte dintr-un tezar care a fost furat în urmă cu mai mulți ani din cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.