Trei deputati PSD au facut o lege care sa-i lase pe cei care fraudeaza bancile sa scape de pedepse. In momentul de fata, in Codul Penal, frauda bancara nu este incriminata de nici o prevedere. Mai mult, in 2007, guvernantii PSD Valer Dorneanu, Florin Iordache si Tudor Mohora au propus o lege (Legea nr. 69/2007), prin care operatiunile financiare frauduloase nu mai sint incriminate penal. Unul dintre initiatorii acestei legi, Florin Iordache, a spus ca nu s-a dorit sa inlature vina celor care au fraudat mai multe unitati bancare, ci sa lase mana libera unitatilor bancare sa acorde imprumuturi cui cred de cuviinta.

Marile tunuri financiare, asa-zisele “credite neperformante” au fost scoase de sub incidenta legii penale.  Valer Dorneanu, Florin Iordache si Tudor Mohora au adus modificari la Legea nr. 69/2007. Printr-o propunere legislativa, cei trei deputati PSD au scos de sub incidenta legii sanctionarea faptelor de coruptie, faptei persoanelor care acordau credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, ori nu urmareau, conform legii sau normelor de creditare, ca destinatiile contractate ale creditelor sau subventiilor sa fie respectate sau nu urmareau recuperarea creditelor restante, daca faptele erau savarsite in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, de bunuri sau alte foloase necuvenite.
 
Conform avocatului clujean Lucian Predescu, astfel, s-a creat o “legatura” intre cei care au acordat cu buna stiinta credite ori cei care au schimbat destinatia unui credit, si judecator sau procuror. “In cazul celor care au devalizat fonduri si au acordat credite dezavantajoase pentru bancile la care au lucrat se va aplica legea in vigoare la data savarsirii infractiunii. Insa, daca exista o lege mai favorabila, legea penala va fi retroactiva si atunci se aplica cea mai blanda”, explica avocatul. Potrivit lui, cei vizati de aceasta lege mai „blanda” sunt „persoane influente politic cum ar fi Dinel Staicu, Mircea Hossu etc”. Interesant este ca aparitia acestei legi a coincis cu reinceperea unor procese trase pe „linie moarta”, cum ar fi cazurile „Dacia Felix” sau „Bancorex”, in care acuzatiile aduse persoanelor implicate au fost retrase. In aceasta situatie, Lucian Predescu considera ca „exista o legatura politica intre infractori si legiuitor”. Aceleasi pareri sunt expuse si intr-un raport al Departamentului de Stat al SUA vizavi de fraudele bancare care au avut loc in Romania. Conform raportului, majoritatea celor acuzati de frauda bancara au fost achitati in urma dezincriminarii de catre Parlament a infractiunilor rezultate din acordarea incorecta a creditelor bancare. “Legea are si un efect retroactiv, protejand numerosi oficiali implicati in practici corupte in fostele banci de stat din Romania. Mai multi dintre cei achitati au fost acuzati ca au contribuit la colapsul bancar din anii ’90”, se arata in raportul Departamentului de Stat al SUA publicat in martie 2008.
Banci cu dedicatie pentru devalizatorii de casa
Printre beneficiarii acestei legi se numara si fostului presedinte al bancii devalizate Bancorex, Razvan Temesan. Pe langa faptul ca faptele din acest dosar s-au prescris, Temesan a castigat la CEDO in procesul intentat statului roman daune morale in valoare de 1.600 de euro. Conform deciziei CEDO,  autoritatile statului roman i-au incalcat lui Razvan Temesan dreptul la un proces echitabil. Fostul presedinte al Bancorex, Razvan Temesan, a fost implicat in mai multe dosare penale, inclusiv in cel privind editarea albumului “Eterna si fascinanta Romanie". El a fost arestat de catre Parchetul Instantei Supreme, fiind acuzat de abuz in serviciu. In 14 noiembrie 2007, Curtea Suprema a decis inchiderea ultimului dosar Bancorex, din cauza prescriptiei faptelor.
Majoritatea creditelor neperformante au fost acordate preferential, cu incalcarea normelor bancare, beneficiarii garantand cu proprietati care nu valorau mare lucru. La inceputul anilor '90, peste 10 banci au “pierdut” peste 4 miliarde dolari, aceste sume fiind declarate drept “credite neperformante”. Acordarea banilor s-a facut si cu complicitatea reprezentantilor statului care au admis ca banii publici sa fie plasati in fonduri sau banci precum FNI, Banca Columna, BRS sau BID. Jumatate dintre creditele neperformante, circa 2,1 miliarde de dolari au fost acordate de Bancorex. Si inainte de 1989, prin intermediul acestei unitati bancare s-a desfasurat comertul exterior al Romaniei, prin conturile bancii trecandt circa 250 de miliarde de dolari. Culmea este ca aceasta banca s-a aflat sub supravegherea Serviciului de Informatii Externe (SIE). O alta banca familiarizata cu creditele neperformante a fost Banca Agricola, prin care a disparut circa un miliard de dolari. La fel s-a intamplat cu Banca Dacia Felix, prin care s-au “scurs” 500 de milioane de dolari. Diferenta pana la cele 4 miliarde de dolari sunt reprezentate de creditele neperformante acordate de Credit Bank, Banca Internationala a Relgiilor, Banca Albina, BANKCOOP, Banca Columna, Banca Turco-Romana, Banca Romana de Scont (BRS), Banca pentru Investitii si Dezvoltare (BID). Inainte de privatizare, BRD-ului a acordat credite, dovedite neperformante, in valoare de circa 110 de milioane de dolari.
 
In Europa, statistica arata ca sumele acordate de banci si care s-au transformat in credite neperformante sunt mult mai mari. Spre exemplu, bancile germane au cea mai mare povara de credite neperformante din Europa, de 213 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut, volum in crestere cu 50% comparativ cu 2008, potrivit unui studiu al PriceWaterhouseCoopers, preluat de Reuters.  Spre deosebire, valoarea portofoliului de credite neperformante al bancilor britanice se situa, la finele lui 2009, la 155 de miliarde de euro, fata de 107 miliarde de euro anul anterior.
„Noi am considerat ca este discriminatorie situatia existenta pentru ca majoritatea bancilor sunt institutii private. Ele au posibilitatea sa stabileasca cadrul unui contract bancar. Noi nu am urmarit sa-i facem scapati pe cei care au avut probleme de acest gen, plus ca eu cred ca legea asta nu functioneaza retroactiv”, spune unul dintre initiatorii legii, Florin Iordache.
Basescu s-a dat la devalizatori
„In cursul anului 2007, s-au emis legi care au facut inutil efortul de cativa ani a unor procurori in incercarea de a proba frauda bancara, ma refer la Legea nr. 69 din 2007 prin care toti cei care au contribuit la devalizarea Bancorex sau a Bancii Agricole au rasuflat usurati. Parlamentul le-a facut marele cadou prin dezincriminarea nerespectarii regulilor bancare si, mai ales, prin dezincriminarea deturnarii creditelor. (…) Legea nr. 69 din 2007 creeaza un drept discretionar de a se fura din banci prin dezincriminarea nerespectarii regulilor bancare si prin dezincriminarea deturnarii creditelor obtinute de la banci”, declara Traian Basescu la data aparitiei acestei legi.
Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Domnule Razva, nu este o informatie noua. Stim asta si ne meritam soarta dar, asta este clasa politica ce ne-a furat de vreo 21 de anisori iar PSD-partid de carahct intr-o tara de racacht.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.