Trei firme de construcţii cu ”abonamente” la Primăria Cluj Napoca au câştigat o licitaţie în valoare de peste 13,6 milioane de lei, fără TVA. Este vorba de societăţile Ando Construct SRL, Servinstal Import Export SRL, care au acelaşi patronat, şi SC Canion Impex SRL, tot o societate abonată la lucrările de construcţii pe bani publici din Cluj. Relaţiile din administraţia locală şi aceste firme sunt atât de bine puse la punct încât administraţia locală a plătit către firma Canion Impex şi lucrări care nu au fost efectuate. Mai mult, pentru ca lucrurile să fie cât mai liniştite, firma Ando Construct reabilitează şi clădirea în care funcţionează DNA Cluj.

La mijlocul acestei luni, Primăria Cluj Napoca a atribuit licitaţia pentru repararea mai multor clădiri aflate în patrimoniul public către trei societăţi comerciale: Ando Construct SRL, Servinstal Import Export SRL, care au acelaşi patronat, şi SC Canion Impex SRL.

Cele două firme sunt controlate de Elena şi Ioan Pintican, iar a treia firmă câştigătoare, SC Canion Impex este patronată de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert şi Kiss Mihaly.

De când există administraţia Boc, indiferent că primari au fost condamnatul penal Sorin Apostu sau interimarul Radu Moisin, aceste trei societăţi comerciale au câştigat licitaţii pe bandă rulantă de la Primăria Cluj Napoca.

Un raport al Curţii de Conturi din 2011 arată că Ando Construct a încasat nelegal ban de la primărie şi anume 90.000 de lei pentru lucrări de restaurare şi consolidare a fragmentului din zidul celei de-a doua incinte a ”oraşului medieval” de pe strada Potaissa. Societatea a realizat, de asemenea, lucrările la cantina primăriei Memo 10. Firma a realizat şi lucrările de reabilitare la pasajul din Piaţa Gării, care se află în administrarea administraţiei locale. Lucrările au fost de 5.197.746 de lei şi prevedeau şi instalarea unor scări rulante, care însă se pare că s-au pierdut pe drum.

“Lucrarea prevede unirea pasajului CFR cu cel care aparţine Primăriei, urmând ca, într-o etapă următoare sau în paralel, dacă vor permite avizele şi documentaţiile tehnice, să fie reabilitat şi pasajul existent al Primăriei Cluj-Napoca. Practic, se va face legătura între accesul din vest al pasajului pietonal municipal de pe strada Horea, situat pe trotuarul din faţa gării şi accesul estic al pasajului pietonal al CFR din Piaţa Gării, spre Gara Mare. Amândouă pasajele vor fi modernizate cu scări rulante, supraveghere video şi tot ceea ce este necesar pentru asigurarea unui flux modern al călătorilor prin ele. Cel mai important este faptul că se va asigura accesul la toate mijloacele de transport către centru, aeroport şi restul oraşului”, explica Gheorghe Şurubaru, viceprimarul municipiului.

 

Boc a descoperit la Cluj Napoca un Canion al contractelor

Încă din 2003, cei de la Canion Impex încheiau cu municipalitatea clujeană contracte bănoase, iar de atunci şi până acum relaţia între administraţie şi oamenii de afaceri VINCZE ATTILA ADRIAN, KISS GELLERT şi MIHALY nu a degenerat, ci a mers din ce în ce mai bine. Mai mult, cei de la Canion Impex au intrat şi pe contractele celor de la Universitatea Babeş Bolyai, ajungând la performanţa să fie plătiţi de UBB de două ori pentru aceeaşi lucrare. În 2014, Universitatea Babeş Bolyai ( UBB ) a contractat serviciile firmei Canion Impex pentru o serie de lucrări de amenajare a faţadei sediului UBB. Preţul a fost de peste 150.000 de lei, iar lucrările au durat aproximativ trei luni de zile. La scurt timp după această lucrare, tot UBB a scos la la licitaţie contractul de ”Lucrări de modernizare construcţii şi instalaţii”. Şi de această dată, majoritatea lucrărilor au fost câştigate de Canion Impex SRL, în condiţiile în care contractul valorează peste un milion de lei.

În 2014, Primăria Cluj Napoca a finalizat un program de investiţii de 5,8 mil. lei (1,3 mil. euro), ce a presupus lucrări de reparaţii la 84 de unităţi şcolare iar printre firmele care s-au ocupat de lucrări au fost şi Canion Impex şi Servinstal.

Potrivit unui raport al curţii de conturi, din verificarea centralizatoarelor primite de la municipalitatea clujeană, privind contravaloarea subvenţiilor datorate pentru transportul de călători şi subvenţii pentru încălzire s-a constatat faptul că administraţia judeţeană înregistrează în evidenţa contabilă ca element de cheltuială doar suma pe care o achită în cursul fiecărei luni, aceasta neînregistrând în evidenţa contabilă obligaţia de plată existentă la o anumită perioadă de timp.

”Vizarea de către dirigintele de şantier, acceptarea, plata şi decontarea efectivă de către primărie, în anul 2012, a unor situaţii de plată întocmite de S.C. “CANION IMPEX” SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentând lucrări neexecutate şi bunuri nelivrate, în cadrul contractului. Valoarea estimativă a operaţiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentând materiale şi manopera aferentă, care nu au fost regăsite în teren cu ocazia inspecţiei efectuate, la care se adaugă o dobândă de 471 ,94 de lei”, se arată în raport.

În perioada administraţiei lui Sorin Apostu, Sc Canion a adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de lei pentru construirea locuinţelor modulare de la Pata Rât.

 

”Abonatele” lui Boc

În ultimii 10 ani, Ando Construct a beneficiat de cel puţin 20 de lucrări, în valoare de 5,3 milioane de euro, de la administraţia locală. Servinstal Import Export a beneficiat de 80 de contracte, în valoare de aproape 6,5 milioane de euro. Firma Canion Impex a încheiat cu administraţia Boc aproape 150 de contracte în valoare de peste 13 milioane de euro, o mare parte dintre contracte reprezentând cumpărări directe făcute de administraţia locală clujeană.

În 2016, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 4,4 milioane lei, reprezentând lucrări supraevaluate sau neexecutate de cele trei firme.

 

Contre în omul lui Becali şi omul lui Boc

SC Canion Impex este patronată şi administrată de VINCZE ATTILA ADRIAN, KISS GELLERT şi KISS MIHALY. Iniţial, această firmă a fost a lui Gheorghe Taloş, cunoscut ca fiind ”omul lui Boc”, însă el a cedat firma în 2012. De numele lui se leagă un scandal, ”soldat” cu câteva plângeri penale. În urmă cu câţiva ani, clujeanul Radu Marino, cunoscut pentru implicarea lui în afacerile lui Gigi Becali, a făcut plângere penală, în care îi acuza de furt pe Rodica Cadar, şefa Serviciului de drumuri urbane din cadrul primăriei între 1999 şi 2004, şi pe Gheorghe Talos.

Legăturile între administraţia locală şi Talos sunt parafate de la începutul anilor 2000. În 2003, SC Canion a primit de la primărie 1,3 milioane de lei. În 2004, SC Dedal Construct a beneficiat de contracte în valoare de 2,8 milioane lei, iar în 2005 firma a primit circa 3 milioane de lei. SC Canion a mai lucrat şi la Piaţa Flora din Mănăştur, tot investiţie a municipalităţii clujene în valoare de 1,7 milioane de lei.

 

Cât timp e Boc la primărie, Ando şi Canion n-au timp să respire

Firma Ando Construct s-a mai ocupat, în 2009, de reparaţii la sediul primăriei de cartier din Zorilor, unde investiţia s-a ridicat la 113.000 de lei, la sediul poliţiei locale din cartier, unde lucrările au fost de 28.277 lei. Tot aceasta firmă a realizat în 2010 lucrările la Sala de Haltere de la Grupul Şcolar Aurel Vlaicu în valoare de 120.000 de lei, a modernizat sediul Registraturii Primăriei în 2008 şi s-a ocupat de modernizarea cinematografului Mărăşti. Lucrările la restaurantul Memo 10, realizate de Ando Construct, au costat 400.000 de lei. Aceeaşi firmă s-a ocupat de lucrările la cantina HOIA de pe strada Eremia Grigorescu, unde costurile totale au fost de 607.828, din care lucrările executate au fost în valoare de 250.828 lei, iar dotările în valoare de 357.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.