
Curtea de Apel Cluj a pronunțat sentința definitivă într-un dosar care scoate la iveală un caz grav de corupție și fals în acte comis de trei polițiști rutieri. Cei doi agenți au fost găsiți vinovați că au întocmit un proces-verbal cu datele false ale fiicei unui coleg, surprins circulând cu viteză, pentru a-l proteja de sancțiuni.
Faptele s-au petrecut în 28 iunie 2020, în Baia Mare. Polițistul oprit cu radarul conducea cu 84 km/h într-o zonă cu limită de 50 km/h. Pentru a evita sancțiunea, le-a trimis colegilor datele fiicei sale, care avea permis, iar aceștia au completat procesul-verbal în fals și au semnat în locul presupusei contraveniente.
Interceptările aflate la dosar arată că totul a fost planificat cu lejeritate. Judecătorii clujeni au atras atenția asupra gravității faptei și asupra pericolului public al unui astfel de comportament, cu atât mai mult cu cât toți inculpații aveau calitatea de polițist.
„Trimite-mi un buletin de-a cuiva”, „Da nu, trimite-mi al… nu ai unu cu permis? Să nu-ţi scriu pe tine”, i-a spus polițistul, conform interceptărilor aflate la dosar.
Ca urmare, colegul oprit în trafic „i-a transmis, prin intermediul aplicației de mesagerie WhatsApp, datele de identificare ale fiicei sale”, au precizat anchetatorii.
Folosind aceste date, polițistul a completat în fals procesul-verbal de contravenție, atestând necorespunzător adevărului că fiica inculpatului ar fi condus autoturismul și ar fi comis contravenția.
Mai mult, celălalt polițist din echipaj „a executat o semnătură falsă, în numele contravenientei, la rubrica «Mențiuni contravenient» și la rubrica «Contravenient/Am luat la cunoștință și am primit p-v»”.
După ce semnătura falsă a fost aplicată, „inculpatul […] a aruncat exemplarul procesului-verbal de contravenție ce ar fi trebuit înmânat acesteia”, au reținut magistrații clujeni.
Toate discuțiile și acțiunile au fost surprinse de organele de anchetă în baza unui mandat de supraveghere tehnică aflat în derulare. „Discuțiile purtate […] au fost înregistrate în urma punerii în aplicare a Mandatului de supraveghere tehnică emis în dosarul penal, se mai precizează în hotărâre.
Instanța a reținut că „inculpaţii au comis fapte deosebit de grave având în vedere că toţi trei aveau calitatea de poliţist, calitate, funcţie şi statut care impune o conduită ireproşabilă şi un grad ridicat de integritate şi profesionalism”.
De asemenea, judecătorii au apreciat că „nu se poate ignora uşurinţa cu care inculpaţii au procedat la întocmirea în fals a unui proces-verbal de contravenţie, împrejurare care denotă atât periculozitatea inculpaţilor, cât şi gravitatea faptelor lor”. Pedepselea au fost date totuși cu suspendare.
Cei trei inculpați au fost condamnați astfel:
agentul șef adjunct de poliție — 1 an și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe 2 ani, pentru fals intelectual;
agentul șef principal de poliție — 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe 2 ani, pentru fals material în înscrisuri oficiale;
agentul de poliție oprit în trafic — 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe 4 ani, pentru complicitate la fals intelectual. Acesta avea și o condamnare anterioară pentru luare de mită.