Numărul cazurilor confirmate cu noul coronavirus continuă să crească, iar specialiştii vorbesc de scenarii pesimiste asupra ţării noastre în contextul în care măsurile de autoizolare nu sunt respectate.

Experţii subliniază în continuare importanţa măsurilor de distanţare socială, atât pentru a amâna cât mai mult cu putinţă un vârf al numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, dar şi pentru a câştiga timp pentru sistemul medical.

Cele trei scenarii pentru epidemia din România

De altfel, Centrul pentru Inovaţie în Medicină a realizat o simulare despre posibila evoluţie a epidemiei COVID-19 în România, momentul în care aceasta va avea impactul maxim fiind relativ la gradul în care populaţia respectă măsurile de izolare, singurele ce pot încetini răspândirea virusului. Potrivit acestei analize în scenariul ideal „măsurile de distanţare socială stricte sunt respectate de populaţie, ceea ce limitează răspândirea infecţiei, iar presiunea pe sistemul sanitar este redusă. Vârful este estimat în perioda 1-20 mai 2020”. Altfel spus, în cea mai roză situaţie numărul cazurilor de infectare ar putea începe să scadă abia la începutul verii. Pe de altă parte însă, scenariile pesimiste sunt cele care ar trebui să ne îngrijoreze cu adevărat. În scenariul mediu „măsurile de distanţare socială stricte produc efecte în limitarea transmiterii bolii, dar din diverse motive (diferite de la o ţară şi societate la alta şi de la o perioadă la alta) transmiterea virusului este totuşi intensă, dar nu depăşeşte capacitatea sistemului de sănătate de a face faţă. Vârful ar putea fi în perioada 1-20 iulie 2020”. La fel, în scenariul de risc maxim „măsurile de distanţare socială nu dau rezultate şi se constată o transmitere accelerată a virusului, cu apariţia de cazuri grave, care depăşesc capacitatea de reacţie a sistemului de sănătate. Potenţialul vârf ar putea fi în perioada 1-20 iunie 2020”.  

„Conform modelului predictiv, ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri în următoarele săptămâni, situaţie care ar conduce la suprasolicitarea serviciilor de sănătate. În acest caz, implementarea promptă şi respectarea riguroasă a măsurilor de distanţare socială sunt singurele metode prin care putem menţine un vârf al incidenţei mic şi o evoluţie blândă a bolii. Modelul predictiv sugerează că o scădere cu 60% a transmisiei virale şi izolarea bolnavilor la maximum o zi de la debutul simptomelor sunt eficiente în limitarea epidemiei”, se arată în analiza realizată de către Centrul pentru Inovaţie în Medicină.

Pe de altă parte specialiştii în Sănătate din Germania au avansat ideea că această pandemie ar putea dura până la doi, esenţială fiind dezvoltarea unui vaccin în acest timp.

„Ipoteza noastră de lucru este că va dura aproximativ doi ani. Nu ştim cum va arăta rata mortalităţii la sfârşit”, a declarat pentru Reuters, Lothar Wieler, preşedintele Institutului Robert-Koch – autoritatea federală în domeniul sănătăţii în Germania. Acesta a subliniat necesitatea ca spitalele să-şi dubleze capacităţile în privinţa terapiei intensive – întrucât unul din cinci cazuri este grav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.