Noua clasificare „U-Multirank” evaluează performanța a peste 850 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, printre care şi cele trei mari universitati clujene – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca,  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-NapocaRealizat cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro, clasamentul a fost publicat zilele acestea, a anunțat comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou.

„U-Multirank” este de fapt un instrument de comparare a universitatilor situate pe diferite meridiane ale lumii, asa incat studentii pot alege o facultate ale carei cursuri sa corespunda cat mai exact cu ceea ce isi doresc.

Contrar clasamentelor tradiționale internaționale, evaluările „U-Multirank” se bazează pe cinci domenii-cheie: performanța în cercetare, calitatea procesului de învățământ (predare-învățare), orientare internațională, succes în transferul de cunoștințe (parteneriate cu mediul de afaceri și start-up-uri) și implicarea regională. Totodată, noul clasament ia în considerare și opiniile a 60 000 de studenți de la universitățile participante.

În acest fel, evaluarea se face în funcție de performanța de ansamblu, evitându-se clasamentele simpliste, care pot duce la „comparații înșelătoare între instituțiile de diferite tipuri sau care maschează diferențe semnificative de calitate între cursurile de la aceeași universitate”.

Potrivit comisarului european, noul clasament scoate în evidență multe instituții cu performanțe, printre acestea fiind peste 300 de universități care nu au apărut în clasamentele mondiale până în prezent. Din cele 850 de universități cuprinse în clasament, 62% sunt din Europa, 17% din America de Nord, 14% din Asia și 7% din Oceania, America Latină și Africa.

Instituțiile de învățământ superior din România, cuprinse în acest clasament, sunt: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca,  Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-NapocaUniversitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Academia de Studii Economice București, Universitatea București, Universitatea Petroșani, Universitatea de Vest Timișoara.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here