Membrii familiei unui copil de 9 ani, care a fost lăsat să putrezească în pat în propriile fecale, au fost condamnați la pedepse de peste 15 ani de pușcărie. Mama copilului, FULEKI ERZSEBET a primit în toamna anului trecut o pedeapsă de 23 de ani de pușcărie, iar în urmă cu câteva zile au fost condamnați bunica și concubinul mamei criminale. Cei doi au primit, fiecare, peste 18 ani de pușcărie. Din motivarea sentinței judecătorești se desprind imagini groaznice cu ultimele luni de viață ale băiatului. Copilul era diagnosticat cu ADHD, însă mergea la o școală de stat și urma un tratament medicamentos. Cu toate acestea, mama lui, concubinul ei și bunica l-au abandonat într-o cameră, unde a murit.

La începutul acestei săptămâni, OLTEAN CIPRIAN SEBASTIAN și FULEKI ELISABETA au fost condamnați de Tribunalul Cluj la câte 19 (nouăsprezece) ani şi 2 (două) luni şi 10 (zece) închisoare și 18 (optsprezece) ani şi 4 (patru) luni închisoare. Oltean este concubinul lui FULEKI ERZSEBET, dejeanca condamnată în septembrie anul trecut la 23 de ani de închisoare pentru că și-a neglijat copilul într-un mod inuman care a dus la decesul băiatului. În vârstă de 9 ani și diagnosticat cu o formă de ADHD, copilul a fost lăsat să putrezească în pat în propriile fecale. Niciunuia dintre adulții care ar fi trebuit să îl îngrijească nu i-a păsat că puștiul în vârstă de 9 ani agonizează într-o mizerie cruntă.

Potrivit datelor de la dosar, copilul a murit chiar lângă cei trei adulți. Apartamentul în care locuiau era format din două camere semidecomandate, camera de trecere fiind sufrageria. Inculpata Füleki ELISABETA (bunica copilului) și victima Füleki Valentin dormeau în camera de trecere, în sufragerie, în același pat, iar Füleki EERZSEBET și OLTEAN CIPRIAN SEBASTIAN (concubinul mamei copilului) foloseau dormitorul.

Decesul copilului a avut loc în cursul anului trecut, după ce nimănui nu i-a mai păsat de el. Până atunci el mergea la școală și avea o viață relativ normală.

”La începutul anului 2020, Füleki ERZSEBET a apelat din nou la serviciile medicului psihiatrului, deoarece copilul petrecea timpul pe calculator până noaptea la orele 1:00-2:00 și adormea în timpul orelor la școală. Din acel moment martora F. F. (medicul care îl avea în evidență pe copil) a recomandat administrarea medicamentului Rispolept, pe care Füleki E ERZSEBET i l-ar fi administrat minorului cu anumite întreruperi până la data de 24.07.2021 (în realitate, așa cum a afirmat și Füleki Elisabeta, după scurt timp, cca. 1 lună, tratamentul a fost întrerupt).

La recomandarea medicului psihiatru a administrat la finalul lunii iunie – începutul lunii iulie 2020 un nou medicament (Neurotop Retard 300), timp de 5 zile. A întrerupt administrarea medicamentului, deoarece copilul nu mai dorea să se ridice din pat, era nervos, nu permitea nimănui să se apropie de el, astfel a reluat tratamentul cu Rispolept. Cu toate acestea starea copilului nu s-a îmbunătățit. Conform acesteia, tratamentul era administrat de mama și bunica minorului. Füleki E ERZSEBET și Füleki Elisabeta i-au servit masa copilului în pat. Acesta ar fi refuzat începând cu „perioada în care i s-ar fi administrat Neurolept” să mai meargă la toaletă, făcându-și nevoile în pat, a devenit agresiv verbal și fizic, nepermițându-i inculpatei Füleki E Elisabeta să-i asigure igiena, lovind-o, mușcând-o, aruncând cu telecomanda după mama sa și distrugând laptopul”, arată sentința condamnării celor doi.

Nu a vrut să își spele fiul de fecale pentru că era răsfățat

Din cuprinsul documentelor din cadrul procesului în care FULEKI ERZSEBET, mama copilului, a fost judecată pentru omor calificat, transpare faptul că femeia a preferat să se concentreze asupra unei relații de iubire, în timp ce fiul ei zăcea plin de fecale și ulcerații în pat.

Pentru că cei doi se certau destul de des, Valentin i-a cerut mamei să se despartă de el, dar femeia nici nu a vrut să audă.

Pe fondul acestei relații pe care o avea cu cei doi adulți, copilul a decis să își ”pedepsească” mama. Este cunoscut faptul că cei care sunt diagnosticați cu acest gen de tulburare comportamentală sunt impulsivi.

”F. B.-Valentin a ales să nu doarmă, să se joace excesiv pe calculator, refuzând să le asculte, motiv pentru care martora Füleki ERZSEBET (bunica lui Valentin și mama femeii care a fost condamnată) a insistat asupra inculpatei Füleki EERZSEBET să-l prezinte pe nepotul ei la consult psihiatric, pentru a se convinge că într-adevăr prezintă afecțiuni psihice și pentru a nu-i mai reproșa că personal îl răsfață. Astfel, la data de 29.01.2020 minorul a fost prezentat de către inculpata Füleki ERZSEBET în vederea reevaluării stării psihice. Medicul a subliniat faptul că conflictualitatea majoră în mediul familial era generată urmare a rivalității minorului cu persoana cu care conviețuia inculpata.

Potrivit referatului de evaluare dispus în cauză de instanță, abaterile de conduită ale minorului s-au agravat de la vârsta de 7 ani (moment care coincide cu debutul relației inculpatei cu concubinul) când a refuzat participarea la orele școlare, a consumat coca-cola în exces, a petrecut nopțile la calculator și a devenit violent verbal și fizic inițial asupra mamei, iar în ultimele săptămâni și asupra bunicii. Comportamentul minorului a escaladat începând cu finalul lunii iunie 2020, de când a refuzat să se ridice din pat, inclusiv pentru uzul toaletei, pentru satisfacerea necesităților fiziologice și efectuarea igienei corporale minime”, se arată în dosar.

L-a lăsat să moară pentru că „nu aveam spațiu suficient” și „îmi era foarte greață”

În cursul dimineții de 24.07.2020, bunica lui Valentin a observat că nepotul ei avea dificultăți de respirare și a decis să cheme ambulanța. Până la sosirea echipajelor, ea a încercat să îl curețe pe copil de fecalele și urina cu care era acoperit.

Ulterior, Valentin a fost dus la spital, dar era prea târziu. A intrat în comă și a murit.

Pe parcursul procesului, mama lui a recunoscut că de la sfârșitul lunii iunie 2020 personal nu a efectuat niciodată toaleta fiului ei, susținând că a ales să nu se implice pentru că „nu aveam spațiu suficient” și pentru că „îmi era foarte greață”.

Potrivit declarațiilor membrilor echipajului de ambulanță care s-au deplasat la locuință, corpul minorului era acoperit de muște și larve, prezenta escare de decubit la nivelul membrelor inferioare și al bazinului și o tăietură mai veche la nivelul fesei stângi, iar așternuturile erau pline cu materii fecale și urină. Unul dintre ambulanțieri a subliniat că inculpata Füleki ERZSEBET nu era preocupată de starea propriului fiu, a stat doar și a privit, fără a le acorda vreun ajutor.

Raportul IML:  a putrezit de viu în pat

Potrivit raportului de expertiză medico-legală nr. 7872/III/466 din 28.10.2020 al Institutului de Medicină Legală Cluj-Napoca, moartea victimei a fost violentă datorându-se insuficienței multiple de organe și sisteme consecutive sepsisului cu punct de plecare cutanat pe fondul leziunilor tegumentare multiple neglijate, suprainfectate și colonizate microbian și cu larve aflate în diferite stadii evolutive extinse pe întreaga suprafață a corpului, consecința directă a neacordării unor minime îngrijiri în ceea ce privește toaletarea tegumentelor și mucoaselor, starea generală fiind agravată și de lipsa aportului de bază nutritiv și hidric, evoluția profund nefavorabilă fiind determinată de privarea minorului de șansa primirii unor îngrijiri medicale necesare și adecvate, din cauza anunțării tardive a cazului într-un moment când se afla în comă și practic resursele terapeutice erau depășite, între acțiuni/inacțiuni și deces existând legătură directă de cauzalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here