Salariul minim nu se află în atenția politicienilor. Marius Budăi, Ministrul Muncii a declarat că angajatorii români nu-și permit să plătească, în momentul de față, un salariu minim de 3–4.000 de lei net.

De altfel, atingerea unui astfel de nivel salarial nu se află nici măcar pe lista subiectelor de discuție ale politicienilor. De asemenea, nici măcar implementarea salariului minim european nu se află printre preocupările actualei coaliții de guvernare. Cu atât mai mult cu cât la nivelul UE nu a fost definitivat un mecanism în acest sens.

„În acest moment, nu cred că este posibil și de aia venim cu măsurile economice, pentru a încuraja și a sprijini mediul de afaceri să-și păstreze locurile de muncă. Nu e o situație confortabilă, însă îmi aduc aminte de un apel pe care l-am făcut către mediul de afaceri în primul mandat, în 2019, când am avut onoarea să fiu iar ministru, și am spus că dacă ne vom apleca angajatorii, dacă se vor apleca cu un pic mai multă atenție către angajații lor și angajații se vor simți respectați, va crește și rezultatul muncii lor, evident și rezultatul financiar al firmei. Deci trebuie să fie o discuție onestă între guvern, angajator, angajați, partenerii sociali pentru majorarea salariului minim”, a declarat Marius Budăi despre posibilitatea majorării salariului minim.

Ministrul Muncii Marius Budăi a recunoscut că deocamdată în preocupările sale și ale guvenului nu există un subiect precum majorarea salariului minim la un nivel dorit de români. 

„Dar din punctul meu de vedere, când salariul va ajunge acolo unde cetățenii noștri ne-au spus, 3.000 – 4.000 de lei, putem discuta de indexări ulterioare cu inflația și care vin doar să apere puterea de cumpărare. Dar, deocamdată, în România trebuie să combatem sărăcia în muncă. Dacă ar fi la pixul politicianului și nu am avea o discuție onestă, putem face din pix 1.000 de euro salariu minim acum net, mă refer. Are cine să-l suporte în România, mediul de afaceri îl poate suporta în România? Trebuie să avem discuții oneste”, a mai transmis politiceanul.

În acest context, ministrul Muncii a vorbit și despre implementarea salariului minim european în România.

„E o discuție ce a avut loc la nivelul Uniunii. Trebuie să se creeze un mecanism. Am schimbat și poziția Guvernului României, pentru că Guvernul anterior era împotriva salariului minim european. Am fost de acord, am făcut parte din grupul de lucru la nivel european cu specialiștii europeni, vom avea discuții”, a declarat Budăi.

„Dialogul cred că este calea cea mai corectă și dialogul ne aduce la o soluție pe care să o implementăm, dar și cu care să fie de acord și partenerii sociali și mă refer angajați, angajatori. Aici este o discuție extrem de sensibilă și vă spun, cu toată responsabilitatea, că în viitorul apropiat nu se va putea să nu depindă și de politic, pentru că putem discuta cum discutăm și despre pensii, de acea indexarea anuală fără să mai intervenim”, încheie Ministrul Muncii.

Sursă: evz.ro

Citește și: Atenție! ​Impozitele pe clădiri vor crește considerabil începând din 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here