Consilierul preşedintelui PSD Mircea Geoană, Cosmin Guşă, a prezentat planul de bătaie al PSD pentru alegerile prezidenţiale. Acesta este de părere că preşedintele PNL, Crin Antonescu, va fi jucătorul-cheie al alegerilor prezidenţiale. Guşă spune că Antonescu trebuie să îl susţină pe Geoană la alegeri, să îi dea voturile, pentru ca în 2010 să ajungă alături de PSD la guvernare. În rândul politicienilor clujeni, părerile sunt împărţite. Liderul PDL Cluj crede că nici trei Crini nu vor reuşi să îl bată pe Băsescu la alegeri. Liberalul Marius Nicoară dă mai mult credit lui Crin Antonescu şi spune că el va fi viitorul preşedinte al României. Preşedintele PSD Cluj, Vasile Soporan, spune că Mircea Geoană va face tot ce îi stă în putinţă să câştige viitoarele alegeri prezidenţiale.

Într-un interviu acordat cotidianului Gândul, consilierul lui Geoană, Cosmin Guşă, afirmă că proaspătul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, poate readuce liberalii la guvernare, însă doar cu ajutorul PSD şi doar dacă Antonescu va accepta să îşi vândă voturile, în turul doi, către Mircea Geoană.

Trei pentru funcţia supremă

Chiar dacă, până în acest moment, preşedintele PSD- Mircea Geoană- nu şi-a anunţat ca sigură candidatura pentru prezidenţiale, cel mai probabil, din partea PSD el va fi desemnat candidat. Nici Traian Băsescu nu a spus, cu certitudine, că va candida, dar liderii PDL îl dau ca viitor candidat. Singurul care şi-a anunţat deja intenţia de a candida, chiar înainte de a obţine funcţia de preşedinte al partidului, a fost Crin Antonescu.

“Geoană are nevoie de voturile lui Crin”

Analistul  politic Adrian Ivan spune că o alianţă între PSD şi PNL pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta este cât se poate de plauzibilă, ba chiar inevitabilă. “Deja se prefigurează o alianţă între PSD şi PNL. Alianţa dintre PSD şi PDL e deja sortită eşecului, în primul rând datorită disputelor interne apărute. Să nu mai vorbim despre vocile din PSD, care contestă vehement această alianţă. În plus, scandalurile apărute în ultima perioadă între PSD şi preşedintele Traian Băsescu nu aduc nimic bun pactului dintre cele două partide. Toate acestea atrag necesitatea PSD de a găsi un alt aliat. Atât PSD, cât şi PNL nu au altă şansă de a câştiga alegerile decât susţinându-se reciproc”, spune Ivan. În plus, analistul este de părere că pentru Mircea Geoană, câştigul la aceste alegeri reprezintă ultima şansă de a rămâne în cărţi pentru PSD. “Este foarte clar că Mircea Geoană nu poate să îl bată pe Traian Băsescu decât cu voturile PNL. În acest moment, Băsescu deţine primul loc. Pentru rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale este foarte important de ştiut dacă aceste alegeri vor fi organizate la termen, dar şi care vor fi efectele crizei economice asupra României. Un lucru este însă cert: dacă Mircea Geoană nu îl bate pe Băsescu la aceste alegeri, el va fi scos din cărţi de către PSD. Cariera lui politică depinde de cât de repede îşi va anunţa candidatura. Nu este de bun augur nici pentru PSD, nici pentru Mircea Geoană să mai amâne anunţarea candidaturii pentru prezidenţiale. Mai ales că Adrian Năstase a anunţat deja că nu va candida. Ca să aibă şanse reale de câştig, Geoană trebuie să îşi anunţe cât mai repede candidatura, aşa cum a făcut şi Crin Antonescu”, susţine Adrian Ivan.

Scenariu inversat pentru PNL

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, crede că scenariul ar trebui să fie construit invers, cu actorul principal în persoana lui Crin Antonescu. “Cred că este mai viabil scenariul în care Mircea Geoană îl va susţine pe Crin Antonescu în turul doi. Dar, până la urmă, nu se ştie. Cred totuşi că în turul doi va ajunge Crin Antonescu”, este de părere Marius Nicoară.

“E nevoie de 3 Crini să îl bată pe Băsescu”

Preşedintele PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, afirmă că fiecare partid este liber să-şi aleagă aliaţii, dar crede că Traian Băsescu va câştiga alegerile din primul tur. “Fiecare partid este liber să aleagă dacă vrea sau nu să suţină un candidat sau un alt partid. Eu personal cred însă că nici dacă pui doi sau trei Crini, nu vor reuşi să îl bată pe Traian Băsescu la aceste alegeri. Sunt convins că nu există contracandidat pentru Băsescu. Nu cred că se va ajunge în turul doi, pentru că Băsescu a fost un preşedinte care şi-a dovedit calităţile în faţa electoratului, iar aceştia îi vor acorda din nou votul”, spune liderul democrat-liberal.

“Geoană va câştiga! Doar atât spun!”

Preşedintele PSD Cluj, Vasile Soporan, este de părere că e prematur să se facă scenarii pentru alegeri, dar crede că Geoană va câştiga cursa pentru preşedinţia României. “Se vor întâmpla multe la alegerile prezidenţiale. Este prematur să facem scenarii. Eu am convingerea că Mircea Geoană va fi declarat învingător în bătălia electorală. Eu doar atât spun! În această bătălie, Geoană va folosi toate forţele pe care le are la nivelul partidului şi la nivelul populaţiei. Şansele să se ajungă în turul doi sunt foarte mari”, crede liderul social-democraţilor clujeni.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here