Potrivit unei decizii luate, administrația SUA a introdus taxe vamale pentru produsele din UE, fapt care va duce la o pierdere economică a României de 0,5% din PIB.

Administrația Trump a impus taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din ţările Uniunii Europene, care afectează, în principal, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie, relatează agenţia EFE.

Economia României se îndreaptă spre finalul ciclului economic, iar PIB-ul ar putea creşte cu 2,7% în 2020 sau cu 2,3 – 2,5% în cazul în care SUA va aplica tarife vamale pentru autoturismele importate din Europa, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Dan Bucşa, economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Declarația a fost făcută înaintea introducerii taxelor indica o scădere a PIB-ului României cu circa 0,3-0,4% numai din creșterea tarifelor vamale pentru industria auto.

Conform Departamentului Reprezentantului pentru Comerţ Exterior al SUA (USTR), aceste taxe au intrat în vigoare vineri, la ora locală 00:01 (4:01 GMT).

Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia de la începutul lunii octombrie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului în favoarea SUA privind subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington să aplice sancţiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.

UE, la rândul său, aşteaptă ca OMC să se pronunţe într-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing şi a avertizat SUA că se vede obligată să vină cu contra măsuri similare.

Cele mai afectate patru ţări sunt Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar taxele vor afecta, în măsură mai mică, şi restul economiilor de pe piaţa unică europeană, ceea ce a declanşat o etapă de tensiuni între SUA şi blocul comunitar.

Conform OMC, cele patru ţări cel mai afectate au oferit Airbus finanţare la o dobândă de referinţă mai mică decât cea de pe piaţă, ceea ce a permis companiei să dezvolte unele dintre modelele sale cele mai recente şi mai avansate.

Lista produselor supuse unor taxe adiţionale de import de 25% “ad valorem”‘ se concentrează pe produse din Spania (brânză proaspătă, măsline şi ulei de măsline, printre altele), dar şi Franţa (vin, brânzeturi), Germania (cafea, biscuiţi, napolitane), Marea Britanie (whisky, dulciuri) şi Italia (brânzeturi), la care se adaugă cele provenite din peste 20 de ţări comunitare.

În total, Guvernul spaniol a estimat la 841 milioane dolari impactul economic al majorării taxelor vamale, dar a precizat că sumele nu sunt uşor de calculat şi pot varia pe parcursul zilelor, fiind complicat deoarece codurile vamale pe care SUA le aplică “nu sunt aceleaşi” precum cele din Spania şi restul UE.

Citeste si Avocatul personal al lui Donald Trump, anunță dezvăluiri despre afacerile murdare ale lui Biden în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.