Artistul Tudor Chirilă a criticat luni, 30 decembrie, măsurile de austeritate pe care Guvernul vrea să le impună pentru a reduce cheltuielile, în scopul controlării finanțelor publice. Cântărețul susține că măsurile afectează în mod disproporționat mediul privat.

Chirilă scrie pe Facebook că micii antreprenori și întreprinderile mici și mijlocii sunt cei care vor fi cei mai încărcați. În linie, cu prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență, Executivul a propus înjumătățirea plafonului până la care se aplică impozitul preferențial de până în 3% pe veniturile microîntreprinderilor, la 250.000 de euro. Pragul urmează să scadă la 100.000 de euro în 2026.

„Cu trei zile înainte de alegeri Marcel Ciolacu zicea că nu o să fie creșteri impozite sau taxe noi. Sigur, trebuia să fii prost să-l crezi pe cuvânt. Iar ordonanța trenuleț vine să confirme asta. (…) Se aplică schema bine cunoscută: noi furăm (adică ei), voi plătiți (adică oamenii cinstiți). Iar încărcarea maximă vine pe mediul privat, normal. Adică exact ăla care nu mai e reprezentat în parlament. Micii antreprenori, IMM-urile”, spune cântărețul, care amintește de creșterea personalului din sistemul public.

Artistul amintește că recent curtea Constituțională a declarat neconstituțională supra-impozitarea pensiilor speciale.

„Toate astea în timp ce guvernul nu e în stare să colecteze TVA decât în proporție de 36%, nu se atinge de pensiile speciale – o știre aproape neobservată acum vreo două săptămâni ne spune că CCR a declarat neconstituțională supra-impozitarea pensiilor. Sentimentul meu este că ne aflăm doar la începutul măsurilor de austeritate pentru că a venit nota de plată. Dar USL nu vrea să umble acolo unde ar fi trebuit s-o facă o clasă politică responsabilă și anume la reducerea cheltuielilor cu personalul, eficientizarea instituțiilor și stoparea privilegiilor acordate pe criterii de loialitate de partid”, mai scrie acesta.

Artistul îndeamnă la proteste până la adoptarea unor măsuri „concrete de redresare economică”.

„Mă întorc la ideea că sute de mii sau chiar milioane de români cinstiți sunt nereprezentați. Dar plătesc aceste creșteri de taxe. Și pentru oamenii ăștia care suportă pe pielea lor destrăbălarea bugetară a statului român drumul se închide. Poate că nu ar mai trebui plecat din stradă până când nu există măsurile concrete de redresare economică. Nu vrăjeala asta care ne diagnostichează din ce în ce mai sigur cu o boală clară: sindromul Stockholm. Votul dat o dată la patru ani se pierde a doua zi dacă nu e păzit. E o lecție pe care nu vrem să o învățăm”, încheie Chirilă.

Creșterile de taxe ar urma să aducă 7 miliarde de lei la bugetul de stat, în timp ce tăierile din cheltuieli se ridică la peste 126 de miliarde de lei, conform notei de fundamentare a Ministerului Finanțelor.

Citește și: Soțul piroman a incendiat un autoturism în Cluj-Napoca, în urma unei dispute cu soția

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.