Magistraţii de la Judecătoria Cluj-Napoca, unde este pe rol dosarul tragediei în care Gabriela Rîpan a fost accidentată mortal, după ce Tudor Cîrje a lovit-o cu maşina, au decis schimbarea încadrării juridice a autorului accidentului.

Astfel, din ucidere din culpă (infracțiune prin care putea fi condamnat cu suspendare) instanţa a schimbat încadrarea juridică în omor (infracțiune pedepsită între 10 și 20 de ani de închisoare).

Avocatul Alexandru Rîșniță, cel care reprezintă familia Gabrielei Rîpan, a reuşit să aducă argumentele necesare pentru a convinge instanţa de judecată să schimbe incadrarea.

Principalele argumente folosite de avocat au constat în faptul că Tudor Cîrje a decuplat sistemele de siguranță/protecție de pe bolidul Gabrielei, a circulat cu viteză, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile, avea un istoric de sancțiuni și căuta să testeze o mașină puternică cu care nu era obișnuit.

„Circularea cu o viteză de peste 150 km/h, dorinţa declarată de a testa viteza maximă a autovehiculului, cuplarea modulului SPORT, decuplarea sistemelor de protecţie ale autovehiculului, în ciuda condiţiilor meteo eminamente nefavorabile, conducerea pentru prima dată a unui autovehicul, necunoașterea capacităţilor tehnice a autovehiculului, neadaptarea la condiţiile de drum, lipsa de experienţă a șoferului au fost percepute ca elemente care pot releva existenţa nu doar a unei culpe cu prevedere și chiar a unei intenţii indirecte de a ucide”, a argumentat avocatul.

Instanța a admis cererea de schimbare a încadrării juridice din ucidere din culpa în omor, faptă pedepsită cu închisoarea între 10 și 20 de ani.

„Solutia pe scurt: Judecătoria Cluj-Napoca Secţia Penală Dosar nr. 12879/211/2019 Minută: 22.01.2020 În temeiul art. 386 alin. 1 C.proc.pen. dispune schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul Cîrje Tudor Ştefan a fost trimis în judecată, din infracţiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 C.pen. în infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Admite excepţia necompetenţei materiale invocate din oficiu de instanţă. În temeiul art. 47 alin. 1, art. 50 alin. 1 C.proc.pen. rap. la art. 36 alin. 1 C.proc.pen. declină către Tribunalul Cluj soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Cîrje Tudor Ştefan, cauza având ca obiect infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 C.pen. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţa publică din data de 22 ianuarie 2020”, arată cei de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Judecătoarea și-a expus pe scurt motivația în timpul ședinței de judecată de miercuri, 22 ianuarie, și a explicat de ce a acceptat schimbarea încadrării. Instanța a spus că Tudor Cîrje ”avea permis de foarte puțin timp, că avea cazier contravențional cu 12 sancțiuni, că nu cunoștea mașina, că era gheață pe drum și zăpadă afară, că avea 150 – 180 km/h și că a depășit pe linie continuă”. 

Familia Gabrielei Rîpan cere peste 1,7 milioane de euro despăgubiri de la Tudor Cîrje.

Potrivit anchetatorilor, Cârje a mai fost sancţionat înainte de tragedie, de către agenţii rutieri pentru mai multe infracţiuni. Doar în 2018, Tudor Cîrje a fost sancționat de polițiști de OPT ori!, potrivit ziardecluj.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here