Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent într-un proces în care directorul TIFF, Tudor Giurgiu, și fostul director de Programe din cadrul TVR, Horia Romanescu, au scăpat de la plata unor daune de aproape un milion de lei. Firma Direct Target a dat în judecată TVR-ul pentru că Romanescu și Giurgiu au antamat producția unui serial care nu s-a mai realizat. Ca să nu plătească daune, juriștii TVR i-au chemat în judecată pe directorul TIFF și pe fostul director de Programe al TVR ca să plătească ei prejudiciul calculat de firmă la aproximativ un milion de lei.
În urmă cu câțiva ani TVR plătea peste 1,3 milioane de euro pentru serialul La Urgență, unul dintre primele seriale românești care copia o formulă consacrată în care, pe parcursul mai multor episoade se urmărea viața unor medici care lucrau la UPU: Horațiu Mălăele, Victor Rebengiuc, Daniela Nane, Florin Piersic jr., etc.
Audiența serialului nu a atins cota așteptărilor, potrivit unor rapoarte prezentate în Camera Deputaților.
Cu toate acestea, șefii TVR au negociat cu reprezentanții firmei Direct Target pentru producția unui alt sezon, însă discuțiile nu s-au concretizat.
Firma S.C. Direct Target S.R.L. a făcut o cerere în instanță prin care urmărea obligarea TVR la plata sumei de 779.249,24 lei, reprezentând cheltuieli realizate pentru preproducția, producția, postproducția și lichidarea seriei a II-a a serialului „La urgență”, actualizată cu indicele de inflație și dobânda legală, la plata sumei de 62.340 lei, reprezentând profitul nerealizat pentru întreaga producție, precum și la plata sumei de 42.760 lei, reprezentând prejudiciu de imagine).
În cadrul procesului, cei de la TVR i-au chemat în garanție pe Tudor Giurgiu și Horea Romanescu. În viziunea juriștilor TVR, dacă instituția va fi obligată la plata sumelor de bani, cei doi să fie obligați la plata acestor sume către TVR.
În 2019, Tribunalul București a dat primul verdict din acest dosar și a respins ca neîntemeiată cererea și a obligat firma reclamantă să plătească TVR-ului 16.233,98 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
În perioada ianuarie-aprilie 2007, Horia Romanescu era director al Direcției Programe din cadrul TVR și, fără a avea aprobarea prealabilă a Comitetului Director, a inițiat o serie de discuții cu Direct Target S.R.L., firma lui Radu Tănăsescu și a producătorului Adela Harnagea, pentru contractarea unui sezon secund al serialului „La Urgență”.
În același timp, lui Tudor Giurgiu, care era director general la TVR, i se reproșează că nu a verificat activitatea subalternul lui, Romanescu.
Potrivit Regulamentului CA al SRTv aferent anului 2007, Consiliul de Administrație aprobă concepția de dezvoltare a SRTv și normele privitoare la strategia și structura programelor, supraveghează respectarea modului în care SRTv își îndeplinește obligațiile asumate prin schema de programe, aprobă proiectul bugetului și urmărește execuția acestuia, repartizează bugetele unităților funcționale, analizează rapoartele curente privind activitatea SRTv și aprobă măsuri pentru desfășurarea activităților viitoare. Comitetul Director elaborează și propune spre aprobare Consiliului de Administrație strategia de programe, dar și aprobă angajarea și efectuarea de cheltuieli de orice natură, în limita competențelor aprobate de Consiliului de Administrație. Directorul General dispune, controlează și răspunde de executarea hotărârilor Consiliului de Administrație, precum și a convențiilor încheiate de societate.
În baza acestui regulament, cei de la TVR au deschis procesul împotriva lui Giurgiu și Romanescu.
La sfârșitul lunii trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat un verdict irevocabil.
”Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta Societatea Română de Televiziune împotriva deciziei civile nr. 1396 A din 21 octombrie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie. Irevocabilă”, arată soluția pe scurt a instanței.
Spre finele anului trecut, Curtea de Apel București hotărâse ca TVR să îi plătească lui Giurgiu 8.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
”Obligă apelanta să plătească intimatului Tudor Giurgiu Flaviu suma de 8000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, cu aplicarea dispozițiilor art. 274 alin. 3 Cod procedură civilă 1865. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 21.10.2021”, arată soluția instanței.
Taxă de 7.000 lei ca să te uiți la filme în locuri cu caracter istoric
Recent, cei de la TIFF au câștigat un proces în care au fost dați în judecată de INSTITUTUL NAŢIONAL AL PATRIMONIULUI (INP), o instituție din cadrul Ministerului Culturii în care se taie frunze la câini pe bani publici. Legea prevede ca organizatorii de evenimente care se desfășoară în spații cu valoare istorică să plătească o taxă de 2% din valoarea biletelor vândute. Cei de la TIFF, ca și organizatorii altor evenimente care se desfășoară în locații centrale cu valoare istorică, au încercat să nu plătească această taxă, dar reprezentanții INP au deschis un proces în instanță. Inițial, la judecătorie s-a stabilit că TIFF-ul trebuie să plătească o taxă în valoare de peste 17.000 lei, dar judecătorii din instanțele superioare au redus suma la 7.000 lei.
Judecătorii de la Tribunalul Cluj au ajuns la concluzia că nu toate evenimentele din cadrul TIFF 2019 s-au desfășurat toate în arii protejate. Apoi, valoarea biletelor vândute pentru fiecare dintre locațiile în care s-a desfășurat TIFF 2019 rezultă din desfășurătorul prezentat în instanță de reprezentanții TIFF.
Astfel, pentru locația Piața Unirii, valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 144.680 lei, pentru locația Casa de cultură a Studenților valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 150.859 lei, Cinema Florin Piersic valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 118.231 lei, Cinema Victoria valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 98.556 lei, Cinema Arta valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 52.175 lei, Teatrul Național Cluj-Napoca valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 3.800 lei, Institutul Francez valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 4.262 lei, Castelul Banffy – Bonțida valoarea biletelor vândute se ridică la suma de 17.172 lei.
În ce privește Universitatea Sapientia, tribunalul reține că nu se regăsește în ariile protejate și pentru care apelanta ar datora timbru pentru monumentele istorice. Astfel cum rezultă din broșura de promovare a evenimentului TIFF, pentru locația Universitatea Sapientia, evenimentele s-au desfășurat în clădirea nouă a construcției și prin urmare nu sunt îndeplinite cerințele legale pentru calcularea valorii timbrului monumentelor istorice.
Organizatorii TIFF au vrut să plătească taxa doar pentru biletele vândute din Piața Unirii
Reprezentanții festivalului nuanțează motivele pentru care nu doresc să plătească această taxă. ”Festivalul TIFF s-a desfășurat în circa 20 locații, Piața Unirii din Cluj reprezentând doar una dintre acestea. AFFT a organizat în cadrul Festivalului TIFF atât evenimente gratuite, la care accesul public a fost liber cât și evenimente la care a fost percepută o taxă de intrare. Pentru toate evenimentele care au avut loc în cadrul Festivalului TIFF ediția 18 din anul 2019 la care s-a perceput taxa de intrare Asociația a achitat impozitul pe spectacol în cuantum de 17.419,73 lei.
Tudor Giurgiu a fost președinte al Societății Române de Televiziune (TVR), între anii 2005 – 2007
Primul său film de lung metraj, Legături bolnăvicioase, difuzat în anul 2006, tratează o relație homosexuală între două studente române. Din distribuție au făcut parte Mircea Diaconu, Tudor Chirilă și Mihaela Rădulescu.
Tudor Giurgiu și-a creat propria companie independentă de producție de film, Librafilm și a inițiat Festivalul Internațional de Film Transilvania, fiind președinte al acestuia.
În 2014 a lucrat la filmul De ce eu?, inspirat de cazul procurorului Cristian Panait, sinucis în condiții suspecte în timpul guvernării Adrian Năstase.