
Aparent, Dumnezeul Romano-Catolic e mare, iartă și îți bagă și în plasă
Fosta Inspectoare Județeană Peter Tunde, corupta din vârful sistemului de învățământ clujean. Femeia care și-a întins tentaculele în Primăria Cluj-Napoca și a racolat diverși angajați pentru a-și atinge interesele personale, mai exact pentru a face trafic de influență. Mama binecunoscutului „Pali”, umbra lui Boc (fostul lui consilier) care amenda femei sărmane deoarece vindeau porumb fiert pe stradă. Chiar ea! E în momentul de față la conducerea Grădiniţei Romano-Catolice „Szent Imre” din Cluj-Napoca.
Chiar dacă instanțele n-au iertat-o pe biata Tunde, biserica a dat dovadă de mărinimie. Au albit-o, au spovedit-o și au împărtășit-o după care au urcat-o direct pe tronul milosteniei în biroul directoral al unei grădinițe.
Fosta adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Tunde Peter, a fost condamnată definitiv la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență scriau cei de la clujust.ro în 2016. Aceasta se afla în arest la domiciliu, însă în urma deciziei instanței, a fost transferată la Secția exterioară pentru femei și minori a Penitenciarului Gherla.
Metodele utilizate de Tunde Peter
Ancheta a scos la iveală un adevărat sistem de relații pe care Tunde Peter îl dezvoltase, prin intermediul căruia își exercita influența asupra profesorilor corectori din cadrul examenelor naționale. Influența sa era una reală, lucru confirmat de multiple interceptări telefonice și declarații ale martorilor.
Aceasta utiliza un limbaj codificat bazat pe termeni din croitorie, cum ar fi „stofe”, „metri de material”, „culoare de material” sau „măsuri”, pentru a indica favorizarea anumitor candidați.
În cazurile în care lucrurile nu ieșeau conform dorințelor sale, Tunde Peter apela la amenințări, mergând până la a pune presiune pe directori de școli pentru a-și atinge scopurile, oare cum se comportă acum cu preșcolarii?
În urma investigațiilor s-a descoperit că influența sa asupra profesorilor era atât de mare încât marja de modificare a notelor putea fi și de peste 2 puncte, fapt ce avea un impact decisiv asupra clasificării candidaților la examenele de Bacalaureat, definitivat și titularizare.
Rețeaua de influență
Una dintre cele mai grave descoperiri ale anchetei a fost faptul că Tunde Peter își recruta cumpărătorii de influență prin intermediul unor angajate din Primăria Cluj-Napoca, dar și al fiului ei, Pal Peter, consilier al primarului Emil Boc.
Astfel, beneficiarii intervențiilor sale erau fie profesori care doreau să își asigure un post stabil prin examenul de titularizare, fie părinți care plăteau sume considerabile pentru ca fiii sau fiicele lor să obțină note mai mari la Bacalaureat.
Instanța a stabilit că sumele primite ilegal de către Tunde Peter se ridicau la 10.300 de euro, bani obținuți de la părinți și cadre didactice pentru „aranjarea” unor note.
Într-un caz documentat, o lucrare de examen a fost confundată din greșeală, iar un candidat care nu făcea parte din rețeaua sa a primit o notă mult mai mare decât merita, ceea ce i-a permis să promoveze titularizarea.
Consecințele asupra sistemului de învățământ
Tribunalul a subliniat că activitatea infracțională a fost deosebit de gravă, având un impact semnificativ asupra întregului sistem educațional. Bine că acum, 10 ani mai târziu se află dn nou într-o poziție de conducere.
Prin favorizarea anumitor candidați pe criterii clientelare, și nu meritocratice, inculpata a contribuit la menținerea unor cadre didactice incompetente în sistemul de învățământ, cu efecte directe asupra generațiilor de elevi.
Această practică a avut drept rezultat promovarea unei culturi a corupției, în care diplomele și certificările profesionale nu mai reflectă cunoștințele reale ale candidaților.
Judecătorii au evidențiat că inculpata era conștientă de influența sa și de impactul acțiunilor sale, însă a continuat să își desfășoare activitățile ilegale chiar și după ce fusese exclusă din comisia de Bacalaureat din 2014 pentru suspiciuni de fraudă.
Mai mult, a făcut eforturi pentru a-și relua activitatea infracțională, punând presiune pe membrii comisiilor de examen și cooptând persoane de încredere („locotenenți”) care să acționeze în favoarea sa.
Sistemul de comunicare clandestin
Un aspect deosebit de relevant al anchetei a fost maniera în care Tunde Peter încerca să își ascundă activitățile. În convorbirile sale telefonice cu profesorii, aceasta evita să menționeze direct numele candidaților sau sumele implicate.
În schimb, obișnuia să scrie pe hârtie cuantumul sumelor solicitate, fără a rosti detaliile explicit. Această tehnică era menită să reducă riscul de a fi prinsă de autorități.
De asemenea, influența inculpatei era atât de cunoscută încât cadre didactice din alte județe, inclusiv ISJ Brașov, ISJ Sălaj și ISJ Bihor, apelau la ea pentru a interveni asupra rezultatelor examenelor.
Declarațiile martorilor au arătat că profesorii erau conștienți de tarifele practicate de inculpată, care ajungeau la 600 de euro pentru promovarea unei probe la Bacalaureat și 2500 de euro pentru titularizare.
Fiul ei și familia Peter
Pal Peter, fiul lui Tunde Peter, cunoscut drept Pali, este fost consilier personal al primarului Emil Boc. Acesta și-a câștigat notorietatea printr-o serie de acțiuni cel puțin discutabile. Un exemplu elocvent este momentul în care, într-un efort de a demonstra vigilență civică, a turnat la Poliția Locală o femeie care vindea porumb fiert pe Bulevardul Eroilor.
Pali a rămas pe loc până când agenții au venit să legitimeze vânzătoarea, însă, în lipsa unor dovezi clare, aceștia au fost nevoiți să plece fără a aplica o sancțiune. Gestul său a fost privit cu dispreț de comunitate, întărind imaginea unui personaj care, în lipsa unor atribuții reale, încearcă să își creeze relevanță prin gesturi mărunte și lipsite de impact.
Tribunalul a considerat că activitatea inculpatei a fost una deosebit de gravă, având un impact profund asupra integrității sistemului educațional.
Prin acțiunile sale, Tunde Peter a contribuit la degradarea meritocrației și la promovarea unui sistem bazat pe corupție și favoritisme. Decizia instanței de a o condamna la închisoare cu executare reflectă severitatea faptelor comise și necesitatea de a descuraja astfel de practici în viitor.
Realitatea anului 2025
Ei bine, în Cluj-Napoca, unde găsirea unui loc la grădiniță este mai dificilă decât obținerea unei audiențe la Vatican, iată că măcar avem parte de personal „experimentat” la conducere. Pentru că, să fim sinceri, nu orice directoare poate înțelege atât de bine „sistemul”. Trebuie să fi trecut prin el, să-l fi folosit, să-l fi muls de resurse până la ultima picătură și, evident, să fi făcut și un popas la răcoare pentru a-ți perfecționa tehnicile.
Așadar, părinții care se plâng că nu găsesc locuri la grădiniță pentru copii nu trebuie să se mai streseze. Poate că nu există suficiente instituții pentru cei mici, dar măcar cele existente sunt conduse de „experți” în negociere, trafic de influență și relații la nivel înalt. Cu asemenea „calificări”, cine știe? Poate că, în loc să dai șpagă pentru un loc la grădiniță, acum ai parte de o ofertă specială: un abonament direct la lecții de etică aplicată, susținute de cineva care știe exact unde sunt limitele legii și cum să le ocolească. De asemenea, ne mai putem întreba cât se mai dă șpagă în 2025 să ajungi directoare de grădiniță?
Citeşte şi: Cârciumarul Adrian Munteanu a fost oprit
Polico cum o fi mâncat și gura lui nehalită din șpaga luată de mică-sa și ce beshini împuțite emana prin toți porii.
Cam tîrziu se deschide subiectul,sunt ceva ani de ” directorat” și impunere de taxe mari ptr.” meniul dietetic” al grădiniței și creșei romano- catolice …
Ps
Părinții copiilor majoritar din secuime nu cunosc ” antecedetele doamnei ” și se bucură de un loc eligibil in creșă si grădi.în orașul comoară …