Group of workers in a foundry at the melting furnace - production of steel castings in an industrial company

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj a emis o decizie de impunere în valoare de peste 1,2 milioane de lei în sarcina Rosam Services SRL, societate care se ocupă cu activități de turnare a fontei. Inspectorii fiscali au stabilit că firma a acordat diurne angajaților detașați pe teritoriul Franței, sume ce nu au fost impozitate conform prevederilor legale. În prezent, societatea patronată de Cristian Samel a obținut în instanță suspendarea actului administrativ, până la soluționarea în primă instanţă a acţiunii în anulare. 

La începutul acestui an, societatea Rosam Services SRL a fost vizată de un control al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Cluj. În urma verificărilor, inspectorii fiscali au emis o decizie de impunere prin care stabilit în sarcina companiei  obligaţii fiscale suplimentare de achitat, în sumă totală de 1.227.630 lei, aferente perioadei 01.01.2021 – 30.06.2023, reprezentând impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor în cuantum de 187.629 lei; contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi în cuantum de 697.873 lei; contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate reţinută de la asiguraţi în cuantum de 279.242 lei şi contribuţia asiguratorie pentru muncă în cuantum de 62.886 lei, toate obligaţiile fiind calculate raportat la o bază impozabilă stabilită suplimentar în sumă de 2.787.451 lei. 

Firma și-a detașat angajații pe salarii minime plus o diurnă

Inspectorii fiscali au reținut că angajații Rosam Services SRL au fost detașați pe teritoriul Franței, în baza unui contract de prestări servicii încheiat între Rosam Services SRL și societatea franceză Focast Châteaubriant ce viza îndepărtarea resturilor de pe piesele turnate şi curăţarea acestora. Angajaţii au primit în baza contractelor de muncă încheiate cu reclamanta salariul minim pe economie în România, care a fost impozitat conform prevederilor legale, însă au primit și „diurnă”, mai precis o sumă de bani pentru perioada în care şi-au desfăşurat activitatea în Franța, sumă care nu a fost impozitată de Rosam Services SRL. Organele de inspecţie fiscală au considerat că instituţia detaşării internaţionale ar fi incidentă doar de la momentul la care angajatorul a obţinut pentru angajaţi certificatul Al, până la acel moment diurna încasată de angajaţi reprezentând în fapt contravaloarea muncii depuse de aceştia, respectiv parte a salariului, fiind sume pentru care se impunea aplicarea impozitului pe venitul din salarii şi asimilat salariilor.

Împotriva societății a fost demarată procedura executării silite pentru suma de 1.227.630 lei. Astfel, firma patronată de Cristian Samel s-a văzut nevoită să solicite suspendarea executării deciziei de impunere emise de AJFP Cluj.  

Societatea a susținut în fața magistraților că  așa zisa „diurnă” este în realitate o indemnizaţie specifică detaşării transnaţionale, fiind definită de părți în contract și are caracter de salariu pana la îndeplinirea formalităţilor privind Al, iar abia apoi dobândeşte caracterul de indemnizatie specifica detasarii internaţionale. Mai mult, Rosam Services SRL a menționat că a fost vizată de un control al ITM Cluj – Inspecția Muncii, la data de 10 martie 2023, în urma căruia au fost demarate formalitățile în vederea „obţinerii formularelor Al pentru toți salariaţii care prestează munca în străinătate și se încadrează în oricare dintre situaţiile privind detaşarea transnațională.  

„Orice așa zisa neregulă constatată de organul de inspecţie fiscală în cuprinsul deciziei de impunere, legată de deținerea de către Rosam Services SRL a formularelor Al a fost în final acoperita, prin aceea că instituţia Casei Naţionale de Pensii Publice a emis în favoarea Rosam Services SRL formularele Al pentru toți angajaţii societăţii care au desfăşurat activitate în Franța, pe toata perioada evidențiată în controlul inspectorilor fiscali. De altfel, societatea, imediat după un control al Inspecţiei Muncii, in luna martie 2023, prealabil controlului fiscal la care a fost supusă, s-a conformat măsurilor și recomandărilor dispuse, și a obţinut formularele Al pentru angajaţii aflaţi în detaşare transnaţională. Astfel, pretinsul și singurul argument ce stă la baza emiterii deciziei de impunere, respectiv nedeținerea formularelor Al, în realitate nu subzistă, societatea Rosam Services SRL, deţinând aceste formulare pentru angajaţii sai pentru activitatea derulata în Franța. (…) Inspecţia Muncii nu a identificat nicio neregulă cu privire la „diurna” (așa cum o califică greşit organul de inspecţie fiscală, în realitate indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, așa cum este calificată în contractul de munca acordata de angajator. (…) Prin urmare, recalificarea realizată de organul de inspecţie fiscală, în lipsa unei confirmări a acestei soluţii din partea Inspecţiei Muncii, nu reprezintă altceva decât o depăşire a competențelor stabilite prin lege.”, a motivat societatea în instanță. 

Turnătoria metalurgică se teme de insolvență

Societatea a invocat în instanță și existența unei pagube iminente, în cazul în care decizia de impunere va fi pusă în executare. Rosam Services SRL a susținut că măsurile de executare silită  nu fac altceva decât să afecteze în mod grav activitatea societăţii, constituind atât un prejudiciu, cât și o perturbare gravă a activităţii acesteia. Mai mult, cuantumul total al debitelor existente în sarcina societății, o fac pe aceasta „eligibilă” pentru o potenţială cerere de deschidere a procedurii insolvenței și ar afecta relațiile pe care le-a stabilit cu societatea franceză.

„Anual, societatea încheie contracte de colaborare cu societatea franceza având ca obiect prestări de servicii de îndepărtare a deşeurilor, curăţare, transport, finisare etc. Societatea tocmai e în curs de a finaliza negocierile pentru contractul aferent anului 2024, urmând ca prin personalul său angajat să deruleze activităţi în favoarea societăţii franceze. În mod evident, punerea în executare a Deciziei de impunere va bloca activitatea societăţii, o va lipsi de personal și o va pune în imposibilitatea de a mai colabora și de a-și aduce la îndeplinire obligaţiile față de societatea franceză.”, a arătat Rosam Services SRL.

La începutul acestei luni, magistrații de la Tribunalul Cluj au admis cererea formulată de Rosam Services SRL în contradictoriu cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj și au dispus suspendarea executării deciziei de impunere, până la soluţionarea în primă instanţă a acţiunii în anulare.

„Reclamanta a dovedit că a obţinut, pentru fiecare dintre salariaţii care au desfăşurat activitate pe teritoriul Franţei, Formularul A1 emis de Casa Naţională de Pensii Publice, pentru toată perioada evidenţiată în controlul inspectorilor fiscali. (…) Constată că debitul stabilit prin decizia de impunere este într-un cuantum ridicat şi a fost deja demarată procedura executării silite împotriva societăţii reclamante, iar prin balanţa de verificare aferentă anului precedent se confirmă susţinerile reclamantei în sensul posibilităţii financiare limitate, astfel că impunerea achitării imediate a sumei de 1.227.630 lei este în mod cert de natură a afecta activitatea economică a societăţii.”, a motivat instanța. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.