Home Administrație Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat cu 2,1 milioane € până...

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi reabilitat cu 2,1 milioane € până la finalul anului

404

Unul dintre simbolurile din perioada medievală a orașului Cluj-Napoca, situat pe strada Tipografiei, va fi rabilitat până la finele anului 2019. Acesta va fi transformat în Centru de Cultură Urbană, iar la ultimul etaj va fi o terasă panoramică deschisă, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la suma de 2,1 milioane euro (aproximativ 10,2 milioane lei).

Din 2011 de când a fost preluat de Primărie, autoritățile locale au promis în fiecare an că introduc Turnul Pompierilor în circuitul cultural și turistic. Acum, obiectivul, cunoscut și sub numele de Turnul Lăcătușilor, îşi va schimba radical faţa, urmând să găzduiască expoziţii şi concerte la 30 de metri înălţime. Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului vor fi restaurate; se vor adăuga însă elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul piramidei de sticlă actuale se vor realiza două nivele, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Turnul Pompierilor, monumentul istoric cu origini în secolul XV, este pregătit să devină un adevărat obiectiv turistic al Clujului, care va găzdui recitaluri muzicale şi spectacole „la înălţime”, sub o oglindă uriaşă în care se vor reflecta atât evenimentele în desfăşurare cât şi împrejurimile. Interiorul turnului, care va fi restaurat, ar urma să le permită vizitatorilor conectarea virtuală la evenimentele din oraş.

Potrivit municipalității, lucrările ar urma să fie gata la sfârșitul acestui an. Primăria Cluj-Napoca a lansat în decembrie 2016 un concurs international de a găsi cele mai bune soluţii arhitecturale pentru revitalizarea Turnului Pompierilor. 

Turnul Pompierilor este în curs de reabilitare. Constructorii ne-au promis că lucrare va fi gata până la finele anului 2019. Contractul este oricum până în aprilie – mai 2020. Clădirea va fi supraetajată cu două nivele, iar la ultimul nivel va fi o terasă de belvedere, de unde va putea fi admirat oraşul, centrul vechi şi împrejurimile. Va fi transformat într-un Centru de Cultură Urbană, pe modelul Turnul Croitorilor, şi va fi introdus în circuitul turistic. La Turnul Pompierilor vor putea fi organizare, aşadar, evenimente culturale de mici dimensiuni, lansări de carte, expoziţii, etc. Penultimul nivel va fi un spaţiu cu pereţi de sticlă, pentru evenimentele care au nevoie de un spaţiu închis„, a declarat Ovidiu Cîmpean, director al Direcţiei de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la un post de radio local. 

Turnul Pompierilor este reabilitat în urma unui concurs de soluţii organizat de Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România (AOR). Proiectul câştigător a fost anunţat la începutul lunii februarie 2017 şi este semnat de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câştigat şi concursul de soluţii pentru modernizarea Parcului Feroviarilor şi cel care, alături de coelgii de la Asiza, a imaginat felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală. 

Abandonat de ani buni, Turnul Pompierilor şi-a deschis porţile preţ de o zi în 2015. În cadrul Day 15, eveniment cuprins în programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului. Atunci, la fiecare etaj al turnului au avut loc expoziţii şi instalaţii de artă, iar seara, de pe platforma superioară s-a desfăşurat un impresionat jos de lasere ce a putut fi admirat din toate colţurile oraşului.

Obiectivul poate deveni unul de mare interes turistic, în special dacă toată zona din apropiere se va regenera, iar turistul va putea parcurge la pas o zonă mai mare din centru”, a explicat arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), membru al Juriului de concurs. „Va fi cel mai extraordinar loc pentru selfie-uri”, a punctat specialistul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here