Coruptia din fotbal începe sa-si arate “jucatorii” odata cu terminarea campionatului. Dupa meciul “CFR”-“U”, procurorii DNA au adus grave acuzatii celor de Universitatea Cluj si finantatorului Stelei, Gigi Becali, opinând ca cele doua parti sunt acuzate de luare si dare de mita. Cu toate acestea, flagrantul  nu a fost realizat de anchetatori, acuzatiile fiind aduse pe fondul unor “surse”, neexistând nici macar vreun autodenunt a vreunei persoane implicate. Suma cu care Becali ar fi încercat sa-i stimuleze pe cei de “U” Cluj este de 1,7 milioane de euro si, conform unor surse judiciare, universitarii ar fi ajuns în posesia banilor daca ar fi câstigat meciul cu ceferistii clujeni.

Pentru ca suntem în România nu se putea ca victoria celor de la CFR Cluj sa nu fie umbrita de scandal. Conform unor informatii, asupra echipei Universitatii Cluj planeaza suspiciunea unui scandal de proportii în care ar fi implicat Gigi Becali, care, conform unor surse de ancheta ar fi încercat sa-I mituiasca pe cei de la “U” Cluj cu aproximativ 1,7 milioane de euro pentru a face tot posibilul ca CFR sa nu câstige campionatul national de fotbal. Chiar daca într-un comunicatul oficial al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) se precizeaza ca procurorii DNA nu au retinut nicio persoana în cursul zilei de 7 sau 8 mai 2008, institutia admite faptul ca se afla în desfasurare o ancheta penala, în cadrul careia a fost începuta urmarirea penala fata de mai multe persoane pentru infractiuni de coruptie.
Cu toate acestea, în seara meciului “U”-“CFR” Cluj, procururorii au retinut mai multe persoane care aveau asupra lor o geanta cu peste 1 milion de euro, bani care se parea ca ar fi trebuit sa ajunga în vestiarul celor de la “U” Cluj în situatia unei victorii. Printre cei ridicati de inspectorii DNA se afla si Teia Sponte, unul dintre apropiatii lui Gigi Becali, care a fost retinut, alaturi de alte patru persoane, pe terasa restaurantului “Aroma", situat în Livada Palaksay. Flagrantul si retinerea persoanelor suspecte s-a produs înaintea începerii meciului, fara ca cei vizati sa ofere banii pe care îi aveau asupra lor vreunui reprezentant al universitarilor.

Studentii lui Dobos

Astfel, rând pe rând, toti componentii lotului Universitarilor clujeni asteapta sa fie chemati pentru audieri la DNA Cluj. Primii sportivi care au fost chestionati de procurori sunt Dorin Goga, Cristian Silvasan, Toni Dobos , Claudiu Raducanu, Calin Moldovan si Alpar Meszaros, antrenorul celor de la “U” care au trecut în data de 8 mai pe la sediul DNA Cluj pentru a da explicatii în cazul banilor promisi de Steaua pentru a juca în mod corect în meciul cu CFR. Niciunul dintre acestia nu facut vreo declaratie în privinta unor posibile acuzatii care li s-ar putea aduce. Alaturi de universitarii clujeni, DNA îl cerceteaza si pe Traian Benfordean, un om de afaceri necunoscut în Cluj, dar apropiat de presedintele “studentilor”, Dobos. Conform unor informatii, Benfordean, fara a detine vreo functie oficiala în interiorul clubului de fotbal, se ocupa de mai multe aspecte administrative, fiind o persoana de încredere pentru Dobos. Conform unor informatii judiciare, unul dintre cei care au relatat anchetatorilor DNA faptul ca jucatorilor de la “U” li s-ar fi promis o suma mare de bani (100.000 de euro pe cap de jucator, n.red.) din partea lui Becali pentru a pune bete în roate ceferistilor este Dorin Goga unul dintre atacantii “U”-istilor. Conform unor informatii, dosarul în care se aduc aceste acuzatii este încadrat la Sectia I a structurii centrale a DNA, dar nu este vorba despre un dosar clasic de flagrant si, pâna în prezent nu exista nici vreun denunt, actionându-se pe baza unor informatii obtinute prin interceptare. Gigi Becaliu a declarat ca totul este o facatura a celor de la DNA si ca singurul lucru care I se poate întâmpla este o depunctare din partea Federatiei de fotbal. ”Erau banii mei, banii mei sunt ai cui vreau eu. Sa îsi vada de treaba lor cei de la DNA. Ce, nu au voie oamenii mei sa duca bani la Cluj? Tocmai vroiam sa cumpar niste terenuri lânga Cluj. Eu i-am trimis pe acei oameni sa se plimbe prin Cluj cu acei bani. I-am trimis sa cumpere bomboane cu ei. DNA-ul nu are ce sa îmi faca. Trebuie sa demonstreze!”, a declarat patronul Stelei. Conform regulamentelor FRF aflate în vigoare, nici o formatie nu are voie sa stimuleze financiar formatiile care joaca împotriva unei contracandidate. Astfel, comisiile federale pot decide, printre altele, chiar depunctarea Stelei, fapt ce nu ar modifica ierarhia finala a Ligii 1. Steaua poate fi depunctata cu maxim 9 puncte, fapt ce nu ar putea influenta ierarhia finala a Ligii 1, echipa feroviarilor ocupând în aceasta situatia locul I în campionat.

Becali si terenul de “jocuri”

În acest caz este incriminat si finantatorul stelei, Gigi Becali care se pare ca este urmarit penal de procurorii DNA pentru dare de mita. Cu toate acestea, procurorii au decis sa-i înmâneze acestuia citatia în care este anuntat de acuzatii într-un mod extrem de ciudat. Anchetatorii i-au oprit în trafic masina lui Becali si i-au înmânat actul oficial, dar omul de afaceri a aruncat hârtia. Avocatul Catalin Dancu a precizat ca Gigi Becali a aruncat citatia în strada, explicându-i procurorului ca el nu este un fugar, ca nu este dat în urmarire si ca are un domiciliu unde i se poate trimite o citatie în mod legal. Finantatorul stelist a declarat, la Radio InfoPro, ca va merge la DNA pentru a se uita în ochii “gunoaielor“ de acolo si pentru a-si recupera banii gasiti la Cluj asupra celor cinci persoane apropiate. „Nu ma intereseaza ca sunt urmarit penal, pe mine ma deranjeaza ca sunt niste tradatori si niste gunoaie. Vreau sa vad ce-o sa-mi faca gunoaiele astea, cum o sa ma urmareasca penal”, a declarat Becali.

Un caz asemanator a avut loc în Italia, unde procurorii au ascultat ani în sir convorbirile telefonice ale lui Luciano Moggi, conducatorul celor de la Juventus Torino, din care au aflat cum se “coceau” blaturile în Serie A, cu cât erau cumparati si cum erau santajati arbitrii, precum si cât costa bunavointa jucatorilor adversi. Sezoane la rând, Moggi a trucat sute de meciuri din “Il Calcio” sau din întrecerile europene, influentând ierarhile sportive. Reputata formatie italiana a platit cu locul în prima divizie infractiunile comise de sefii sai, iar Luciano Moggi a fost exclus pe viata din activitatea sportiva.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here