Foto: adevărul.ro

Universitatea Babeș-Bolyai alături de alte cinci universități din țară, membre ale Consorțiului Universitaria, dezaprobă inițiativa Guvernului de a crește vârsta de pensionare la 70 de ani.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB Cluj) și ceilalți membri Consorțiului Universitaria, critică legea continuării activității persoanelor care îndeplinesc condițiile de pensionare. Potrivit acestora, decizia atacă inclusiv autonomia universitară.

Membrii Consorțiului Universitaria, din care fac parte: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, au aflat „consternați” de aprobarea a proiectului de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, potrivit unui comunicat de presă.

Autonomia universitară este garantată prin Constituția României, iar acest drept este de necontestat și nenegociabil.

Strategii și autonomie universitară
În conformitate cu autonomia universitară și în concordanță cu Legea educației naționale, universitățile își elaborează propriile strategii instituționale și își gestionează autonom și în interesul universității resursele umane.

„Noi, cele cinci mari universități membre ale Consorțiului Universitaria, considerăm inacceptabil ca tocmai legiuitorul să încalce legea, prin intervenția sa abuzivă într-un domeniu care aparține exclusiv factorilor decizionali ai unei universități.

Nimeni nu are dreptul legal să intervină și să știrbească, prin modificarea legislației, autoritatea și autonomia universitară.

În virtutea acesteia, nu vom accepta ca decizia privind resursele umane, implicit procesul didactic și de cercetare din universitate, să fie exercitată din exteriorul universității, printr-o lege abuzivă, al cărei proiect a fost aprobat de guvern, și care prevede ca unic criteriu și argument o simplă cerere de continuare a activității la împlinirea vârstei legale de pensionare”, au transmis universitățile membre, în comunicatul de presă menționat.

Inițiativă îngrijorăroare
Membrii Consorțiului au adăugat faptul că această inițiativă este îngrijorătoare și deloc benefică. Atitudinea decidenților de imixtiune în asigurarea unui mediu propice stimulării calității și competitivității în mediul academic este una „contraproductivă”, conform universităților membre în Consorțiu.

Sursa: monitorulcj.ro

Citește și: UBB clasată pe locul 1002 într-un top mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here