Universitatea Babeş Bolyai a atribuit o licitaţie de aproape 2 milioane de lei, fără TVA, unor companii din domeniul IT abonate la contractele cu statul. Printre firmele care au primit contractele se regăseşte o firmă implicată în scandalul Microsoft, societatea Net Brinel a omului de afaceri Marcel Borodi, care primeşte de la primăria lui Boc bani pentru site-ul primăriei sau societăţi „codiţe” lăsate în urmă de afaceristul controversat George Soros. Banii respectivi au fost plătiţi pentru echipamente IT şi licenţe, chiar dacă pe piaţă există pachete informatice open source, care nu ar costa niciun ban. Metoda prin care firmele au câştigat contractul de la UBB a fost ”invitaţie de participare”. Adică, UBB a invitat şi oamenii au participat!

 

La mijlocul lunii mai, Universitatea Babeş Bolyai UBB a atribuit contractul ”Achiziţie echipamente IT şi de comunicaţi, precum şi aplicaţii informatice şi licenţe”, în valoare de 1 905 130 de lei, fără TVA, către patru societăţi, AGER BUSINESS TECH S.A., Net Brinel S.A., IQUEST TECHNOLOGIES S.R.L. şi INAS S.A.

Prima societate, Ager Business Tech aparţine familiei Savin. Bogdan Savin este recunoscut prin performanţa de a fi vândut 6.000 de Loganuri şi 1500 de Dacii Solenza Poliţiei române. Preţul unui Logan vândut a fost de 70.000 de euro. Însă, norocul lui Bogdan Savin a fost că aceste contracte au fost încheiate sub oblăduire foştilor ministri Ioan Rus, Vasile Blaga şi Cristian David, care vor rămâne cunoscuţi ca fiind politicienii care au făcut cele mai multe sacrificii pentru poliţiştii români, dar şi pentru afaceriştii care a căpătuit poliţia cu faimoasele Dacii Solenza!

Firma Ager Business Tech a mai avut două „surori”, radiate din păcate după izbucnirea scandalurilor: AGER BUSINESS SOLUTIONS SRL şi AGER LICENSING SRL. Societăţile cunoscute sub titulatura Ager  au livrat pe bandă rulantă licenţe Microsoft către Nuclearelectrica, ASE Bucureşti, Societatea Română de Televiziune. Societăţile Ager au dat bani şi pentru campania campania prezidenţială a lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat.

Potrivit grupului de investigaţii reportingproject.net, în spatele afacerilor lui Bogdan Savin se află şi trei offshore-uri: Semper Continental LLC (Delaware), Fabius International LLC (Delaware) şi Burren s Action PLC (Republica Dominicană), înfiinţate de Laszlo Kiss, arestat în Dosarul PSV, alături de Liviu Luca şi SOV pentru devalizarea PetromService.

 

Daciile Solenza transformate în maşini de poliţişti

A doua firmă care a fost invitată de UBB să ia bani este Net Brinel, o companie patronată de Marcel Borodi, afaceristul IT-ist preferat de orice culoare politică. Purtătorii de geci şi ecusoane colorate în sunset yellow au atribuit într-o veselie contracte firmei lui Borodi. Spre exemplu, Primăria Cluj Napoca a încheiat un contract prin atribuire directă, care depăşeşte pragul de 30.000 de euro, cu firma Net Brinel, patronată de Marcel Borodi. Această societate este “abonată” la contractele primăriei clujene, firma lui Borodi primind, tot prin aceeaşi metodă, un contract de aproape 70.000 de lei (fără TVA), pentru instalarea de antiviruşi în calculatoarele primăriei lui Boc. De asemenea, municipalitatea a dat aproape 8 milioane de lei pentru ca cei câţiva clujeni care accesează o extensie a site-ului primariaclujnapoca.ro să poată depune cereri şi să îşi facă programări pentru a se căsători. Printre beneficiarii banilor tot cei de la Net Brinel.

Licitaţia pentru proiectul “Sistem informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca” a fost câştigat de consorţiul NET BRINEL (50.96 %), Software Development Consulting (36.49%) şi CP Consultant Services SRL (12.55 % ). “În cadrul proiectului s-au achiziţionat, servicii de analiză, proiectare, dezvoltare, implementare, instruire, management de proiect, informare şi publicitate, licenţe software de baze de date şi aplicaţii precum şi o soluţie hardware hight availability, de ultimă generaţie care include servere stand alone, cluster de servere, echipamente de stocare, echipamente de back up, comunicaţii, securitate, load balancer. Suma achitată către S.C Net Brinel S.A., în calitate de lider în asocierea cu Software Development&Consulting şi CP Consulting S.R.L. pentru proiectul Sistemul informatic integrat pentru servicii online oferite în Municipiul Cluj-Napoca a fost de 6.789.992 lei, TVA inclus,sumă provenită din fonduri externe nerambursabile”.

Brinel a câştigat de la Ministerul Justiţiei, condus pe atunci de Cătălin Predoiu, un contract de 4,1 milioane de lei. Firma lui Borodi se numără printre societăţile care au mare succes la licitaţiile publice, prin aceastea furnizându-se servicii, calculatoare sau altă tehnică de calcul către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, diferite universităţi din România sau alte instituţii de stat. SC NET Brinel a finalizat un contract cu Universitatea Babeş-Bolyai pentru realizarea unui portal de e-learning la care vor avea acces peste 40.000 de studenţi şi profesori. Compania lui Borodi colaborează cu HP, Microsoft, Cisco, IBM, Oracle, Intel, Citrix. Grupul Brinel numără în momentul de faţă peste 500 de clienţi activi şi un număr de 150 de angajaţi.

 

”Biţii” lui Soros

Firma IQUEST TECHNOLOGIES S.R.L. este deţinută de compania germană IQUEST HOLDING GMBH şi administrată de ORDEAN MIHAELA GEORGETA. Însă, adevăratul patron este Cornelius Brody, un român cu cetăţenie germană. el este asociat cu Octav Chicinas, tot român, dar cu cetăţenie suedeză, într-o serie de afaceri imobiliare. Potrivit site-ului roncea.ro, firma ar face parte dintr-o serie de divizii ale Soros Open Network

”Două dintre cele mai importante firme de IT din Cluj-Napoca sunt IQuest şi Recognos, IQuest fiind considerată că fiind cea mai mare. Obiectul lor de activitate oficial e, în principal, cel de outsourcing, punând la dispoziţia unor mari companii din lume forţă de muncă profesionalizată în domeniul IT pentru diverse proiecte.

Totul porneşte de la firmă Recognos, acum principalul furnizor de servicii IT pentru întregul grup Bancă Transilvania, înfiinţată la Cluj în anul 2000, de către Romeo Macaria, aflat alături de soţia să, Claudia, pe LISTA LUI SOROS. La deschidere au participat ambasadorul SUA, James Rosapepe, preşedintele CJ Cluj, Ioan Rus, dar şi patronul firmei IQUEST, Corneliu Brody (un personaj plecat din România în Germania în 1988 şi întors apoi pe căi mari”) însoţit de administratorul IQUEST, Mihaela Ordean.

Cine e Romeo Macarie? Potrivit CV-ului lui, este dezvoltator al Reţelei Soros că membru al conducerii organizaţiei din 1992 şi director al ramurii DNT (Dynamic Network Technologies), care a fost primul serviciu privat de internet din România. Pe structură acestui DNT avea să fie fondată compania Recognos, în 2000, după ce Macarie (sau Macaria) a locuit între 1993 şi 2000 în SUA, şi i-a întâlnit pe Kendal Rogers şi George Roth (Consul Onorific al României la Sân Francisco, de asemenea născut în România, la Cluj, emigrat în 1991 în SUA şi revenit în ţara), cu care a fondat firmă clujeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.