Irimie Emil Popa continua cu ilegalitatile si cu starile la limita legii. De aceasta data incalca carta Universitatii Babes-Bolyai, unde detine functia de director al unei comisii din Senatul UBB, respectiv cea de buget. Conform documentului universitatii, functia de sef al unei comisii din Senat este incompatibila cu functia de consilier local. In schimb, presedintele Senatului, Ioan Chirila, a recunoscut ca in acest an va schimba carta, modificand si acest articol in ceea ce priveste acest tip de incompatibilitate.
Autonomia universitara. Inteleasa gresit in sfarsitul erei Marga la Universitatea Babes-Bolyai, incercand sa faca o carta a UBB care sa fie in favoarea urmasilor sai, autonomia universitara nu a fost simtita in spatiul noii conduceri. De fapt, oficialii universitatii au recunoscut ca vor schimba carta universitatii, dar de aceasta data ca sa se adapteze la o posibila noua Lege a Educatiei Nationale. Singurul act care arata specificul unei institutii de invatamant superior, carta, va fi modificata si nu ca sa aduca un specific local UBB, ci sa ajute pe unii incompatibili, dupa cum recunoaste presedintele Sentului, Ioan Chirila. Rectorul Ioan Aurel Pop a admis si el ca va schimba carta, acesta avand discutii cu Senatul de cateva luni pe aceasta tema. Iar decizia finala va ramane tot in mainile Senatului. Oare vor reusi universitarii de aceasta data sa se ridice la valoarea academica atat de mult vehiculata?
“Incompatibilitatile se analizeaza de o comisie speciala. Comisia de coduri, regulamente si probleme juridice. Nu am primit nicio sesizare in sensul acesta (n.r. care il vizeaza indirect pe Irimie Emil Popa), ci una nenominala si mi s-a comunicat ca in cadrul consiliului local ar exista unul sau doi dintre senatori. Chiar la ultima reuniune a senatului in ianuarie am pus pe ordinea de zi a comisiei de coduri si aceasta problema. Nu avem inca raspunsul. Cel mai probabil vom primi o informare pentru senatul din 4 februarie. Nu stiu in ce masura se poate stabili o zona de incompatibilitate intre demnitatea de consilier local si membru al Senatului. Exista doua prevederi: cea care opereaza este cea din actul normativ superior. A ramas la comisie sa analizeze in ce masura exista o contradictie. In momentul in care apare o problema comisia este datoare sa analizeze. Atunci cand s-a alcatuit forma actuala a cartei a fost posibil sa fie anumite criterii mai ridicate.
In ceea ce priveste revizuirea cartei ,pe agenda de lucru a Senatului. Avem unele lucruri care trebuiesc adaptate la legea educatiei. Acest lucru (n.r. incompatibilitatea dintre functia de consilier local si cea de sef al comisiei Senatului) va constitui si el obiectul analizei si Senatul va trebui sa decida o pozitie efectiva pentru ca in celelalte universitati nu existau atatea restrictii in ceea ce priveste accesul in Senat. Membrii conducerii facultatilor nu puteau face parte din senatul universitatii. In alte universitati din tara, si ma refer doar la universitatile de stat, nu au existat aceste restrictii. Nu am inceput imediat dupa alegerea noastra pentru ca asteptam sa se aseze planul legii invatamantului”, explica Chirila.
Numeroase articole, nicio reactie
Gazeta de Cluj a scris numeroase articole despre ilegalitatile comise de Irimie Emil Popa. In schimb, presedintele Senatului nu este atat de interesat nici de membrii sai din subordine, nici de soarta universitatii, intrucat chiar el recunoaste ca nu are timp sa citeasca ziare. Iar daca cei din subordinea sa nu i-au adus in atentie acest fapt ne gandim ori la rea-vointa ori la o complicitate ori la o incompetenta.
”Exista posibilitatea ca anul acesta calendaristic sa schimbam carta. Daca veti da putin paginile in spate la evenimentele din anul 2011-2012 cand veti vedea ca este un proces indelungat de elaborare a cartei care va trebui elaborata in colaborare cu Ministerul Educatiei. Ma refer la textul care a fost utilizat de alegeri, ne-a fost trimisa de la minister carta inapoi ca sa cream anumite compatibilitati. Cred ca va fi o perioada mai larga, ceea ce inseamna ca pe durata perioadei acestui an calendaristic sa se revizuiasca carta.
Comisia incepand cu luna decembrie a inceput sa cerceteze cazuri de incompatibilitate. Unii dintre colegi au fost alesi din cadrul scolilor doctorale. Senatul a dat posibilitatea ca cei care au fost alesi in consiliile scolilor doctorale sa fie si in Senat. Atentia asupra consilierilor locali a venit recent, dar nu pe numele lui Irimie Emil Popa“, a conchis presedintele Senatului, Ioan Chirila.
”Problema incompatibilitatilor este data ca si tem, dar nu existau reperele onomastice”
Discutiile Rectorat-Senat
“Din punct de vedere al legii, nici functia de vicepresedinte a senatului nu este incompatibila cu cea de consilier local. Discutam de cateva luni de schimbarea cartei care trebuie adaptata legii. Au intrat in vigoare si regulamente noi. Discutiile legate de carta trebuie corelate la nivelul senatului. Cred ca in acest an, incepand cu luna martie, vom demara discutii despre adaptarea cartei la noile legi. Asteptam pentru ca se schimba si legea si se pare ca va fi adoptata o noua lege a educatiei. Trebuie sa vedem cadrul legal. Regulamentele noastre interne nu pot bate legea”,a declarat pentru Gazeta de Cluj rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Ioan Aurel Pop.
Comisia doctorala a propriei asociate
Irimie Emil Popa a candidat din partea PSD, mai precis USL, la functia de deputat in colegiul 4 din Camera Deputatilor. Desi a strans cele mai multe voturi in colegiu, Adrian Gurzau, contra-candidatul sau de la PDL, a obtinut locul in Parlamentul Romaniei in urma redistribuirii. Irimie Emil Popa a crezut ca, cu ajutorul politizarii FSEGA, va reusi sa castige un loc de deputat, insa probabil suspiciunea ce a planat asupra lui si posibila stare de incompatibilitate nu i-au determinat pe mai multi clujeni sa-l voteze incat sa inchida colegiul.
Conferentiarul a facut parte din comisia doctorala a propriei asociate din cadrul societatii Magic Account, Georgeta Ancuta Span. Culmea este ca din aceeasi comisie doctorala a facut parte si decanul FSEGA, Dumitru Matis, in a carui gasca s-a integrat Irimie Popa. Monopolul fondurilor europene din FSEGA este detinut de persoane imprietenite: Cristina Ciumas, fostul candidat la functia de rector al UBB, Dumitru Matis, actualmente seful facultatii, Razvan Nistor, fostul sef al alegerilor, si ultimul, dar nu cel din urma, Irimie Emil Popa. Cu totii se angajeaza in proiectele celorlalti si orele se aduna pana cand cercetarile vin peste UBB. O cercetare a fost din partea Ministerului Finantelor, o alta din partea POSDRU si surse din mediul academic spun ca aceste cercetari nu se vor opri aici.
Mediul academic clujean va avea cel mai probabil in anul universitar 2013-2014 o noua carta universitara la UBB. Ramane de vazut daca aceasta “opera” va fi una de referinta sau va continua seria celei din 2012, care a fost intoarsa de mai multe ori de la Ministerul Educatiei datorita incercarilor vechiului regim de a influenta alegerile care au urmat. Nereusita influentarii regimului Marga ii obliga pe succesorii sai sa dea un exemplu prin viitoarea Carta a UBB.
Tiberiu Hrihorciuc