Ucraina a recunoscut limba moldoveneasca

Foto: Rada Suprema a Ucrainei

Legea privind politica lingvistica a fost adoptata marţi, 3 iulie, in a doua lectura de Rada Suprema a Ucrainei. Legea iniţiata de reprezentanţii puterii  prevede ca limba de stat este ucraineana, iar, conform Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, in categoria limbilor regionale sau minoritare intra urmatoarele 18 limbi: rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, idiş, tataro-crimeeana, moldoveneasca, germana, greaca, poloneza, rromani (ţiganeasca), romana, slovaca, maghiara, ruteana şi dialectele karaim şi cramceac, scrie arena.md, preluata de Romanian Global News.
Conform documentului, masurile privind utilizarea limbilor minoritare la nivel regional pot fi aplicate in cazul in care reprezentanţii vorbitori ai unei limbi minoritare constituie nu mai puţin de 10% din populaţia teritoriului. Se preconizeaza ca limba regionala sau minoritara va putea fi folosita in teritoriu in activitatea autoritaţilor publice locale, precum şi in instituţiile de invaţamant şi in alte sfere ale vieţii publice, in limitele şi ordinea stabilite de lege.
Documentul prevede ca toate actele organelor supreme ale statului vor fi adoptate in limba ucraineana şi publicate oficial in limba de stat şi limba rusa, precum şi in alte limbi regionale sau minoritare. Rada Suprema mai intenţioneaza sa stabileasca prin lege faptul ca informaţiile referitoare la posesorul unui act de identitate sau orice document care il inlocuieşte vor fi eliberate in limba ucraineana şi in una dintre limbile regionale sau minoritare. Totodata, Legea prevede ca instituţiile de invaţamant vor infiinţa clase separate, grupe in care materiile vor fi studiate intr-o alta limba decat cea utilizata de majoritatea elevilor, insa doar in cazul existenţei unui numar suficient de cereri in acest sens.
Opoziţia din Ucraina susţine ca acest proiect de lege este unul anti-ucrainean, deoarece, prin sporirea drepturilor de utilizare oficiala la nivel regional a limbilor minoritare, se doreşte, de fapt, ca limbii ruse sa i se acorde statut de a doua limba de stat, pe langa ucraineana. Reamintim ca in luna mai, din cauza aceluiaşi proiect, zeci de deputaţi ai puterii şi opoziţiei s-au luat la bataie. Violenţele au fost provocate de discuţiile despre statutul limbii ruse in Ucraina.

Romanian Global News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.