Statele Unite ale Americii cer Ucrainei să înceapă negocierile de pace cu Rusia. Un oficial american a declarat că armata ucraineană va avea o misiune grea în ceea ce privește recuperarea teritoriilor ocupate de ruși.

Şeful de stat major american generalul Mark Milley a subliniat miercuri că sprijinul Statelor Unite nu a scăzut, dar a declarat că Ucraina se află într-o poziţie bună pentru a începe negocieri, soldaţii săi reuşind să ţină piept Rusiei.

El a precizat că ruşii îşi întăresc dominaţia asupra a 20% din teritoriul ucrainean şi că liniile frontului mergând de la oraşul Harkiv până la Herson se stabilizează.

„Probabilitatea unei victorii militare ucrainene, constând în gonirea ruşilor din toată Ucraina, inclusiv din […] Crimeea, probabilitatea ca acest lucru să se producă repede nu este ridicată, vorbind din punct de vedere militar”, a declarat el.

„Poate exista o soluţie politică în care, politic, ruşi să se retragă, este posibil”, a adăugat dl Milley.

Nu există presiune americană
Casa Albă a repetat vineri că numai preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este în măsură să aprobe deschiderea de negocieri între Ucraina şi Rusia, respingând orice noţiune de presiune americană asupra Kievului.

„Nimeni în Statele Unite nu încurajează, nu insistă sau nu îi împinge la masa” negocierilor, a spus el.

Dar, mai devreme în cursul acestei luni, Volodimir Zelenski a anunţat că nu mai cere plecarea lui Vladimir Putin pentru a începe negocieri, o schimbare de direcţie care a intervenit după presiuni ale Casei Albe.
Sprijinul american pentru Ucraina rămâne puternic. În această săptămână, Casa Albă a cerut Congresului să deblocheze 38 de miliarde de dolari suplimentari ca sprijin pentru Kiev.

Dar în acelaşi timp, executivul nu a contrazis punctul de vedere al generalului Mark Milley, care arătase săptămâna trecută la New York că Ucraina a înregistrat 100.000 de morţi şi răniţi pe câmpul de luptă, un bilanţ apropiat de cel estimat pentru armata rusă – şi 40.000 de victime printre civili.

Aceste bilanţuri ar mai putea creşte dacă Ucraina s-ar încăpăţâna să se bată pentru a încerca să recupereze frontierele dinainte de 2014, a mai sugerat dl Milley.

El a comparat situaţia cu primul război mondial, când cele două tabere s-au împotmolit într-un conflict care a făcut un milion de morţi între august şi decembrie 1914, cu o linie a frontului stabilizată şi un refuz al negocierilor de pace. Patru ani mai târziu, la sfârşitul lui 1918, se deplângea moartea a 20 de milioane de persoane.

„Deci când există o oportunitate de a negocia, când pacea poate fi obţinută, profitaţi de ea”, a spus el.
Comentariile dlui Milley au trezit teama ca Statele Unite să nu dorească să revizuiască obiectivul Kievului de a recuceri toate teritoriile ocupate de ruşi, inclusiv Crimeea şi Donbasul, controlul asupra cărora Ucraina l-a pierdut în 2014.

Charles Kupchan, profesor la universitatea din Georgetown, estimează că administraţia Biden încearcă probabil să se asigure că uşa pentru negocieri rămâne deschisă şi că M. Milley este pur şi simplu deja „orientat puţin spre viitor”.

„Nu cred că e prematur. Cred că este prudent. Ruşii şi ucrainenii trebuie să păstreze posibilitatea existenţei unei căi diplomatice”, a declarat el. Şi este şi un semnal pentru Volodimir Zelenski, ale cărui declaraţii pun la încercare răbdarea unor aliaţi.

„Zelenski, de înţeles, se înfierbântă puţin şi spune lucruri pe care aliaţii nu le apreciază neapărat”, spune dl Kupchan. El adaugă că Casa Albă caută să devanseze orice presiune a aliaţilor europeni de a se pune capăt războiului înainte ca Kievul să fie gata, notează lalibre.be/.

„Administraţia Biden vrea să înainteze încet, pentru a se asigura că consensul transatlantic rămâne solid”, scrie evz.ro.

Citește și: Palatul Josika, din centrul Clujului, a ajuns pe mâinile familiei Banffy după zeci de ani de judecată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here