Rezerva strategică națională de cărbune din Ucraina mai are rezerve pentru cel mult 20 de zile, în condițiile în care principalele mine se află în estul separatist, aflat sub controlul Kremlinului. Astfel, Guvernul ucrainean a cerut principalei companii energetice din țară, grupul DTEK controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, să își treacă termocentralele pe cărbune la funcționarea pe bază de gaze naturale.

Directorul general al DTEK, Maxim Timcenko, a declarat presei occidentale că Ucraina poate folosi gazul rusesc aflat în tranzit către restul Europei pentru a-și alimenta centralele de producție de energie pe gaze.

O parte din gazele provenite din Rusia care tranzitează conductele magistrale din Ucraina trece ulterior și prin sistemul național românesc de transport. Din aceasta, o parte merge mai departe către Balcani și Occident, iar alta este consumată pe plan local.

În urmă cu 13 ani, la criza europeană a gazelor din prima parte a anului 2009, Rusia a acuzat Ucraina că „fură” din gazele rusești aflate în tranzit prin sistemul de transport ucrainean, explicând astfel problemele de alimentare din țări precum România, Ungaria sau Polonia. De exemplu, operatorul român Transgaz raporta în ianuarie 2009 o scădere cu 40% a importurilor prin Ucraina față de nivelurile normale.

Sursa: Profit.ro

Citește și: Arestul preventiv de la IPJ Cluj s-a transformat în BlaBlaCar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.