În plin proces de negociere cu Federația Rusă pentru încetarea războiului, un proiect de interzicere a activităților Bisericii Ortodoxe Ruse a fost înaintat Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei), transmite Romanian Global News.

Dacă proiectul va fi adoptat, toate proprietățile bisericii și ale conducerii acesteia vor fi naționalizate în 48 de ore. Comunitățile religioase, în decurs de 14 zile, își pot schimba subordonarea pentru a-și păstra proprietățile.
În timpul schimbării subordonării comunităților bisericești, Serviciul de Securitate al Ucrainei va examina dacă acestea au cooperat cu ocupanții. Cei responsabili vor fi trași la răspundere.


„Introduce modificări la Legea Ucrainei ‘Cu privire la libertatea de conștiință și a organizațiilor religioase’…: 1) Articolul 3 se completează cu al cincilea paragraf, după cum urmează: ‘Pentru protecția siguranței și ordinii publice, activitatea organizațiilor religioase (asociații) este interzisă, fie direct, fie în calitate de componente ale unei alte organizații (asociații) religioase al cărui centru (conducere) se află în afara Ucrainei într-un stat care este recunoscut de lege că a comis o agresiune militară împotriva Ucrainei și/sau a ocupat temporar o parte a teritoriului Ucrainei”, se menționează în proiectul de lege.
Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a aprobat recent războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Un sondaj realizat în 2018 în Ucraina de Centrul Razumkov a constatat că 71,7% din ucraineni sse declară credincioși. Aproximativ 67,3% din populație a declarat aderarea la o componentă a creștinismului ortodox (28,7% din Patriarhia Kievului, 23,4% declară pur și simplu „ortodoxă”, fără nicio declarație cu privire la Patriarhia de care aparțin, 12,8% din Patriarhia Moscovei, 0,3% Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană și 1,9% alte tipuri de Ortodoxie.
Numeroasele parohii românești din Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei care țin încă de Biserica Ortodoxă Rusă riscă la rândul lor să-și să fie interzise și să-și piardă propietățile.
Acestea au posibilitatea să se alăture Mitropoliei Basarabiei, ca parte a Bisericii Ortodoxe Române, în cazul în care SBU, serviciu secret al Ucrainei nu va face presiuni pentru trecerea acestor parohii românești la Biserica Ortodoxă Ucrainiană.
Autoritățile române trebuie să monitorizeze cu atenție situația și să reacționeze promt la orice presiune sau amenințare la adresa preoților și credincioșilor români pentru ca aceștia să fie forțați să adere la biserica ucrainiană.
Sunt cunoscute acțiunile agresive și ale SBU împotriva comunității românești din Ucraina, iar acest lucru trebuie avut în vedere în cazul în care respectivul proiect de lege va fi adoptat de Rada de la Kiev.

1 COMENTARIU

  1. Mda , pana acum va apreciam profesionalismul, dar daca citatzi situri conspiratzioniste de duzina e clar….
    Sa intzeleg ca atzi renuntzat la investigatzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here